تاریخ انتشار: دوشنبه 1403/05/22 - 21:35
کد خبر: 513801

انضباط مالی دولت و رفع ناترازی بانک‌ها دو ابزار مهار تورم

انضباط مالی دولت و رفع ناترازی بانک‌ها دو ابزار مهار تورم

به گفته کارشناسان،‌ انضباط مالی دولت و جلوگیری از کسری بودجه در کنار مقابله با ناترازی بانک‌ها دو ابزار مهار تورم به شمار می‌رود.

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ تورم یک پدیده پولی و به معنای افزایش مداوم معدل قیمت کالاها و خدمات در اقتصاد است، روی دیگر تورم،‌ کاهش قدرت خرید مردم و ناعدالتی برای اقشار فقیر است،‌ لذا طبق قانون برنامه هفتم توسعه مهار تورم در اولویت دولت قرار دارد.

کارشناسان، سرمنشاء تورم را کسری بودجه دولتها به خاطر بی‌انضبای مالی و افزایش هزینه جاری دولت از یک سو و ناترازی بانکها در برداشت از منابع بانک مرکزی و خلق پول و اعتبار توسط بانکهای خصوصی می‌دانند.در اقتصاد مفهوم «کمیابی» از واژه‌های کلیدی است که منابع همواره کمیاب و خواسته‌ها نامحدود است،‌ بنابر این بدون تولید کالا و خدمات واقعی نمی‌توان فقط با چاپ پول بدون پشتوانه به رشد اقتصادی دست پیدا کنیم،‌ حتی برخی اقتصاددانان درآمد ناشی از فروش ثروتهای طبیعی مانند نفت و گاز یا منابع خام معدنی را هم بدون ارزش افزوده یک نوع درآمد و سود بادآورده می‌پندارند،‌ بنابر این مخارج جاری دولت باید از محل مالیات بر تولید و کسب و کار تامین شود.

حسن چنارانی کارشناس اقتصاد در مورد راهکار مهار تورم به خبرنگار فارس،‌ گفت: باید انضباط مالی در دولت حکمفرما شود و جریان‌های سیاسی اراده خود را به جریان کارشناسی تحمیل نکند و هزینه جاری دولتها را بی جهت افزایش ندهد.

به گفته وی،‌ گاهی جریانهای سیاسی در دولت یا مجلس،‌ هزینه‌هایی برای دولت می‌تراشند که این هزینه‌ها مانند استخدام افراد مازاد در دستگاهها قادر است هزینه پایدار برای یک دستگاه ایجاد کند،‌ در حالی که منابع درآمدی پایدار برای آن پیش‌بینی نسده و باعث کسری بودجه دولت و در نتیجه فشار بر منابع بودجه می‌شود.

این کارشناس اقتصادی بعد از لزوم انضباط مالی دولت که با شفافیت منابع و مصارف و نیز بستن بودجه از طرف منابع واقعی به سمت هزینه متناسب با درآمدها حاصل می‌شود،‌ به مساله ناترازی بانکها اشاره کرد و گفت: دولت سیزدهم عملکرد خوبی در مهار رشد نقدینگی داشت و حتی نقدینگی از رقم رشد 25 درصد هدف نیز کمتر شد و به 24.6 درصد رسید.

چنارانی در مورد عملکرد دولت شهید رئیسی این را هم گفت: در این حدود سه سال،‌ برداشت دولت از منابع بانک مرکزی تقریبا صفر بود،‌ البته اجازه برداشت یک ماهه داشتیم که این اقدام اثر پولی ندارد.این کارشناس گفت: وقتی به بانکهای خصوصی می‌گوئیم که ناترازیهای خود را رفع کنند،‌ بهانه می‌آورند که دولت تسهیلات تکلیفی مانند خرید اوراق بدهی دولتی،‌ وام ازدواج و وام فرزند برای آنها ایجاد می‌کند‌، در حالی که این تسهیلات نسبت به کل تسهیلاتی که بانک خصوصی به شرکتهای زیرمجموعه و ذینفعان خود می‌پردازد، ناچیز است.

به گفته وی،‌ برخی بانکهای خصوصی مقررات بانک مرکزی را رعایت نمی‌کنند و سود بالاتر به سپرده می‌دهند،‌ تا منابع مردم را جذب کرده و به شرکتهای خود و ذینفعان وام بدهند.

مهار تورم با دو نوع سیاست مالی و پولی دولت قابل تحقق است،‌ در سیاستهای مالی ،‌مهمترین برنامه،‌ انضباط مالی و تامین هزینه اداره دولت با مالیات و عوارض و درآمد پایدار و کوچک شدن دولت،‌ عدم هزینه تراشی با استخدام بی‌ضابطه است.

در سیاستهای پولی هم با کاهش نرخ سود بانکی از یک سو و رفع موانع کسب و کار از سوی دیگر باید زمینه سرمایه‌گذاری واقعی فراهم شود و با سیاست هوشمند مالی،‌ از فعالیت سوداگری مانند خرید و فروش ارز،‌ سکه،‌ خانه و املاک و خودرو مالیات بالا گرفته شود و بر عکس از تولید واقعی مالیات اندک اخذ شود، جریان مالی و پولی و کالایی باید شفاف شود و مالیات بر مجموع درآمد به نحو موثر گرفته و از سرمایه‌گذاران تولید حمایت مالیاتی شود.

در سیاست پولی هم باید سیاست شفاف کاهش رشد پایه پولی و تناسب بین رشد اقتصادی و رشد پولی رعایت شود،‌خلق پول بانکهای خصوصی با برخورد با مساله اضافه برداشت بانکها تحت کنترل قرار گیرد و خلق پول به عنوان ابزار حاکمیتی باید در اختیار بانک مرکزی قرار گیرد.

به گفته کارشناسان ،‌با توجه به این که شعار عدالت اقتصادی از مفاهیم زیربنایی سیاستهای کلی کشور است،‌ لذا ناچار باید مساله کاهش ارزش پول ملی که روی دیگر سکه تورم است ، مهار شود ، تورم یک نوع مالیات مخفی دولتها از مردم است که به بی عدالتی و فشار مضاعف به اقشار کم درآمد منجر می‌شود.

مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
معرفی کسب و کارها
قالیباف: با تشدید فشار نمی‌توانید از ایران امتیاز بگیرید
نکونام در اصفهان نوید دبل داد
مراسم ختم زنده‌یاد «ایرج خواجه امیری» +عکس
زلزله ۴.۷ ریشتری خراسان رضوی را لرزاند
فرانسه: دو دیپلمات ایران در روزهای آینده اخراج می‌شوند
گزارش واشنگتن پست از اختلاف نظر ترامپ و ونس درباره ایران
رد ادعای امارات در اتهام زنی به ایران
امارات: فعالیت‌های تجاری با ایران تا اطلاع ثانوی متوقف می‌شود
چرا نوجوانان بیشتر هیجانی هستند؟
اولین مدال طلای کشتی فرنگی جوانان دشت شد/ کشتی‌گیر ایران ضربه فنی شد!
برنامه بازی‌های نمایندگان ایران در لیگ نخبگان و لیگ قهرمانان آسیا
عراقچی: پزشکیان اصلاح‌طلب است اما اصول‌گراست
اجماع قوای سه گانه بر لزوم اصلاح احکام برنامه هفتم پیشرفت براساس اولویت‌های کشور
اطلاعیه ثبت احوال برای عکس‌دار کردن شناسنامه داوطلبان کنکور
مدارس دولتی تقویت می‌شوند/ آمادگی برای آغاز "حضوری" سال تحصیلی جدید
حداقل و حداکثر حقوق بازنشستگان صندوق کشوری چقدر است؟
تثبیت مالکیت ۴۵ هزار ملک آموزش و پرورش در دستور کار
ایران، قربانی اقدامات تجاوزکارانه و حملات نظامی بوده است
راهنمای جامع خرید بهترین دوربین سونی؛ از عکاسی حرفه ای تا تولید محتوا با شرکت اطمینان
قبل از ثبت‌نام در کلاس نقاشی به این ۷ نکته توجه کنید
راهنمای خرید مودم ADSL؛ هر آنچه قبل از خرید باید بدانید
علی پیر: آیا مدرک دانشگاهی در عصر هوش مصنوعی کافی است؟
کارنامه علمی آزمون دستیاری منتشر شد
تقویم آزمون‌های تحصیلات تکمیلی سال ۱۴۰۶ اعلام شد
آغاز دریافت کارت ۵ آزمون علوم پزشکی از امروز/ نحوه شرکت در آزمون
جدیدترین تغییرات فراخوان جذب هیئت علمی علوم پزشکی/ ثبت نام تا ۷ شهریور
جزئیات ثبت نام آزمون دکتری تخصصی و پژوهشی گروه علوم پزشکی سال ۱۴۰۵
نتایج نهایی آزمون دکتری تخصصی سال ۱۴۰۵ اعلام شد/ قبولی ۱۲ هزار نفر
دهمین همایش ملی نقد و نظریه ادبی در دانشگاه تربیت‌مدرس برگزار می‌شود
یک میلیون و ۷۵۰ هزار دانش آموز در آزمون نهایی شرکت کرده‌اند
سرپرست اداره کل بورس و اعزام دانشجویان خارج وزارت علوم منصوب شد
درخشش مجدد دانشگاه صنعتی امیرکبیر در رتبه‌بندی جهانی شانگهای ۲۰۲۶
«تیمار گرما-بخار» روش جدید محققان دانشگاه تهران برای بهبود صدای سنتور
دانشگاه علوم پزشکی تهران میزبان مرحله نهایی بخش معارفی جشنواره قرآن
اعلام نحوه پذیرش در آزمون انفرادی المپیاد علمی دانشجویان علوم پزشکی
زمان و تعداد سوالات گروه‌های پنجگانه کنکور سراسری ۱۴۰۵ مشخص شد
دهمین همایش ملی نقد و نظریه ادبی در دانشگاه تربیت‌مدرس برگزار می‌شود
پنجمین مدرسه تابستانه نانوفناوری ایران برگزار می‌شود
تضمین امنیت آزمون رکن اصلی تحقق عدالت آموزشی است
آزمون تربیت معلم همزمان با کنکور سراسری ۱۴۰۵ برگزار می‌شود
آغاز توزیع کارت کنکور ۱۴۰۵ از امروز
نظرسنجی
به نظر شما توافق با آمریکا به پایان مخاصمات می‌انجامد یا دوباره شاهد یک درگیری تمام عیار خواهیم بود؟


مشاهده نتایج
go to top