به گزارش گروه سیاسی «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ اردوغان علیرغم اینکه مدعی حمایت از حماس و حزبالله بود؛ اما در طول جنگ اسرائیل با غزه و لبنان با نقشآفرینی مکرر به نفع اسرائیل از جمله در حمایت لجستیکی و هم اکنون نیز با تشدید بحران در سوریه در پی این است که با استفاده از این فرصت و با هماهنگی و جلب حمایت اسرائیل به حضور ایران در مدیترانه برای همیشه پایان دهد. همانطور که اخیرا گفته است، اما در پی آن است که از مدیترانه تا مرز ایران دیوار امنیتی بکشد.
بازخوانی نقشه شوم اردوغان
همزمان با آغاز آتش بس در لبنان نیروهای تروریستی مخالف بشار اسد که دولت ترکیه حامی اصلی آنها است حملات خود را به مرکز شهر حلب آغاز کردند که طی آن بخشی از روستاها و شهرها به اشغال آنها در آمده و تعدادی از طرفین کشته شدهاند.
این حملات به نظر میرسد با هماهنگی ترکیه و اسرائیل برای ایجاد آشوب در سوریه و قطع ارسال هرگونه کمک احتمالی به حزبالله از طریق سوریه شروع شده است. روسیه اگرچه حامی اسد است، اما با یک دید کلانتر به آن نگاه خواهد کرد.
اردوغان علیرغم اینکه مدعی حمایت از حماس و حزبالله بود؛ اما در طول جنگ اسرائیل با غزه و لبنان با نقشآفرینی مکرر به نفع اسرائیل از جمله در حمایت لجستیکی و هم اکنون نیز با تشدید بحران در سوریه در پی این است که با استفاده از این فرصت و با هماهنگی و جلب حمایت اسرائیل به حضور ایران در مدیترانه برای همیشه پایان دهد. همانطور که اخیرا گفته است، اما در پی آن است که از مدیترانه تا مرز ایران دیوار امنیتی بکشد.
هماکنون بشار اسد در سفری از پیش اعلام نشده وارد مسکو شده و پیرامون پیشروی نیروهای تروریستی به سمت حلب در حال رایزنی با مقامات روسیه است. نتیجه این دیدار میتواند تاثیر بسیار مهمی بر وضعیت میدانی نبرد در حلب داشته باشد.
در شرایط فعلی ایران از منظر نظامی و دیپلماتیک در فشار مضاعفی قرار گرفته است و نیازمند یک تلاش بی وقفه برای اثرگذاری بر روند تحولات است. خطر عمده برای ایران این است که روسیه در نوعی هماهنگی با اسرائیل و ترکیه هم هست و ایران را بزرگترین رقیب خود در سوریه میداند و احتمالأ قطع ارتباط ایران با حزبالله به نحوی که نفوذ تهران را منطقه کاهش دهد و همزمان به سود روسیه و اسرائیل باشد برای مسکو مطلوب باشد. در شرایط فعلی با توجه به اینکه اسد در مسکو حضور دارد و روسیه را حامی اصلی خود میبیند، نوع نگاه او به حضور ایران در سوریه بر نوع برخورد روسیه اثرگذار خواهد بود.
ایران میتواند به سمت و سوی هماهنگی با مقامات عراقی جهت استفاده از حریم هوایی این کشور برای مقابله با تروریستهای وابسته به ترکیه برود. در صورت همکاری بغداد در این زمینه، ایران میتواند تا حدودی ابتکار عمل را در دست خود حفظ کند. حضور موشکی ایران در سوریه میتواند نوعی رقابت با روسیه در تحولات سوریه هم باشد که ممکن است آینده تحولات را دستخوش تغییراتی کند.
استراتژی اسرائیل
«اسکات ریتر» بازرس سابق سازمان ملل در زمینه خلع سلاح و تسلیحات کشتار جمعی در دهه ۱۹۹۰ میلادی اعتقاد دارد: تهاجم علیه حلب از سوی اسلامگرایان متحد ترکیه با سردمداری گروه «هیات تحریر الشام» (گروهی از القاعده که داعش را ایجاد کرد و اکنون نام خود را تغییر داده است) و ارتش ملی سوریه که متحد آمریکا می باشد، آغاز شد. این رویداد نتیجه یک برنامه ریزی استراتژیک بین اسرائیل و ترکیه بوده است.
وی افزود: ترکها با حمایت آمریکا، سعی دارند تا مسیر تدارکاتی از ایران به لبنان و دسترسی به حزبالله را قطع کنند و با این اقدام خود دولت اسد را به بیثباتی و سرنگونی تهدید میکنند.
ریتر در مورد تاثیر دیگر این سیاست آنکارا نیز عنوان داشت: از سوی دیگر این اقدام موجب وادار کردن روسیه به تغییر مسیر منابع از اوکراین به سمت دمشق برای نجات موقعیت خود در سوریه می شود. اوکراین هم هواپیماهای بدون سرنشین و هم مشاورانی را برای کمک به شبه نظامیان ضداسد ارسال کرده است. همچنین اسرائیل نیز در ظاهر طرح رادیو / پیجرهای انفجاری خود را در سوریه هم به اجرا درآورده و فرماندهی و کنترل تاکتیکی سوریه را در لحظه حساسی از جنگ مختل کرده است.
این بازرس ارشد سازمان ملل که پس از مشاهده سیاست های فریبکارانه ایالات متحده به منتقد سرسخت کاخ سفید تبدیل شد، گفت: این اتفاق در شرایطی رخ داد که سوریه هم به نوعی خلع سلاح و ناتوان شده و حزب الله نیز به صورت عمده به لبنان بازگشته است. ضمن آنکه شبه نظامیان عراقی مورد حمایت ایران هم آمادگی خوبی برای مهار این حمله نداشته اند و گفته می شود حلب به دست نیروهای اسلامگرای طرفدار ترکیه سقوط کرد.
وی تصریح کرد: به احتمال زیاد تلاشی هماهنگ به رهبری روسیه و ایران برای نجات اوضاع در سوریه انجام خواهد شد اما این کار زمان می برد. این حمله ممکن است آتش بس در لبنان را نیز تهدید کند.
اردوغان بازنده جنگ سوریه
ریتر معتقد است: بزرگترین بازنده در همه این تحولات ترکیه و رئیس جمهور آن «رجب طیب اردوغان» خواهد بود. این حمله بدون همکاری و هماهنگی نزدیک اردوغان با اسرائیل و آمریکا امکان پذیر نبود. در این شرایط سخنان انتقادی اردوغان علیه اسرائیل به عنوان یک لفاظی پوچ و بی ارزش مشخص می شود ضمن آنکه ساختگی و غیرواقعی بودن حمایت او از فلسطین هم از هر نظر آشکار شده است.
این کارشناس تسلیحات با تاکید دوباره بر این موضوع که «اردوغان یکبار دیگر به روسیه خیانت کرد»، افزود: روسیه و ایران سوریه را باثبات خواهند کرد، اگرچه این کار ماه ها طول خواهد کشید. علاوه بر این سوریه و متحدانش پایگاه اسلامگرایان در ادلب را هم نابود می کنند. البته این امر به زمان بیشتری نیاز دارد. خط تدارکاتی ایران به حزبالله نیز حفظ و بازسازی خواهد شد و اسرائیل در نهایت شکست می خورد.
وی در پایان پیش بینی کرد: به احتمال زیاد ایالات متحده هم در اواسط سال ۲۰۲۵ از سوریه خارج خواهد شد. اما ترکیه به خیانت و کلاه گذاشتن بر سر هر طرفی که با آن تجارت می کند، ادامه خواهد داد زیرا اردوغان تنها به ترکیه فکر می کند.
گزارش از عرفان عباسی