تاریخ انتشار: شنبه 1403/09/10 - 11:33
کد خبر: 523841

انسجام ملی؛ اولویت امروز

انسجام ملی؛ اولویت امروز

برای پرهیز از قانون‌گریزی که هم صاحبان «زر» و«زور» به آن تمایل دارند و هم حتی اقشار محروم جامعه، هم سازوکارهای نرم‌افزاری لازم است و هم سخت‌افزاری.

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ مهدی فضائلی؛ کارشناس مسائل سیاسی در روزنامه همشهری نوشت، ۱۰ آذر، روز شهادت شهید مدرس، فقیه و نماینده تأثیرگذار مجلس در ادوار دوم تا ششم مجلس ملی است که سرانجام به دستور رضاشاه به شهادت رسید و روز شهادتش در تقویم بعد از پیروزی انقلاب اسلامی روز مجلس نامیده شد. ۱۲آذر نیز روز قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران است و این دومناسبت، فرصت مناسبی است برای توجه هرچه بیشتر به یکی از مهم‌ترین وسایل دستیابی کشور به اهداف والای خود، یعنی «قانون».

قانون پیشینه‌ای به درازای زندگی اجتماعی انسان و به‌ویژه تاریخ تمدن بشری دارد. قانون برای نظم‌بخشی و ساماندهی به امور جامعه آنچنان غیرقابل اجتناب است که قانون بد، بهتر از بی‌قانونی ارزیابی می‌شود؛ البته باید تلاش وافری صورت گیرد تا نقش‌آفرینی قانون با قوانین خوب به انجام برسد و نه اینکه برای اجتناب از بی‌قانونی به هر قانونی تن داده شود.

قانون در نگاه بنیانگذار جمهوری اسلامی آنچنان جایگاه رفیعی داشت که برخلاف انقلاب‌های بزرگ و پرسروصدای قرن بیستم، هنوز انقلاب به پیروزی نرسیده بود که زمزمه‌های تدوین آن به گوش رسید و حدود ۶ماه پس از پیروزی، نخستین مجلس تدوین قانون اساسی تشکیل شد و رفراندوم آن با حدود ۹۹.۵درصد آرا، در آذر۵۸ به تأیید مردم رسید.

رعایت اولویت‌ها در قانونگذاری در کنار کارآمدی، روزآمدی، شفافیت و معطوف به نیازهای عمومی جامعه بودن از الزامات قانونگذاری است که درصورت رعایت آنها، ضمانت اجرای قوانین تقویت می‌شود.
قوانین ناکارآمد، کهنه، مبهم و دور از واقعیت‌های جامعه هرمقدار هم که برای اجرای آنها تلاش شود، به نتیجه مطلوب نخواهند رسید.

قانون همچنین نباید آلت‌دست صاحبان«زر» و«زور» باشد تا بتواند منافع عمومی به‌ویژه اقشار مستضعف و متوسط را تأمین کند.
برای پرهیز از قانون‌گریزی که هم صاحبان «زر» و«زور» به آن تمایل دارند و هم حتی اقشار محروم جامعه، هم سازوکارهای نرم‌افزاری لازم است و هم سخت‌افزاری.

سازوکارهای سخت‌افزاری یعنی اعمال مجازات علیه هرکس که از اجرای قانون استنکاف می‌ورزد و بعد نرم‌افزاری عبارت است از فصل‌الخطاب‌دانستن قانون و تبدیل قانونمندی به یک ارزش و قانون‌گریزی به ضدارزش.

هرگاه دولتمردی به‌خاطر قانون‌گریزی علاوه بر تحت پیگرد قانونی قرارگرفتن، از سوی افکار عمومی نیز مجازات شود و تحت فشار قرار گیرد، می‌شود به اعتلای جامعه امیدوار بود و بالعکس، اگر قانون‌گریزی بدون هزینه باشد یا با گردنکشی همراه باشد، قهقرا سرنوشت جامعه خواهد بود.
قانون از مهم‌ترین ابزار ایجاد وفاق و انسجام در جامعه است و اگر کسانی بخواهند اجرای قانون را، آن‌هم به بهانه‌های باندی و جناحی، عامل تفرقه، و ترک قانون را عامل وفاق معرفی کنند، بسی جای تعجب است و حاکی از تحریف معیارها.

سخن آخر، توجه به اولویت‌بندی مسائل کشور و تمرکز بر آنها و ضرورت پرهیز از حاشیه‌سازی‌هاست؛ به‌ویژه در شرایطی که دشمنان غدار و جفاکار ایران و اسلام در حال برنامه‌ریزی و نقشه‌کشی برای آسیب‌زدن به کشور عزیزمان هستند.
در این شرایط، حفظ وحدت، همدلی و انسجام ملی از مهم‌ترین مولفه‌های تولید قدرت محسوب می‌شود و آسیب‌رسیدن به آن، خواسته و ناخواسته، کمک به دشمن خواهد بود.

مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
معرفی کسب و کارها
آماده‌باش دانشگاه فرهنگیان در مراسم تشییع رهبر شهید
آماده‌باش آتش‌نشانی تهران در مراسم تشییع رهبر شهید انقلاب
اذعان وال‌استریت‌ ژورنال به دست برتر ایران در مذاکره با آمریکا
اذعان وال‌استریت‌ ژورنال به دست برتر ایران در مذاکره با آمریکا
معاون ترامپ مدعی شد: مذاکرات با ایران به خوبی پیش می‌رود!
بازگشت تیم ملی فوتبال ایران از جام جهانی ۲۰۲۶ +عکس
گفتگوی مقامات روسیه و ترکیه درباره مذاکرات میان ایران و آمریکا
انگلیس با طوفان کاپیتان به مرحله یک‌هشتم نهایی رسید
بازدید تاج از اردوی تیم فوتبال امید
چه کفش و کوله ای برای مراسم تشییع مناسب است؟
پزشکیان: اگر رهبری دستور می‌دادند مذاکره نشود قطعاً اطاعت می‌کردیم
مهاجرانی: با تمام ظرفیت در کنار مردم برای برگزاری مراسم تشییع هستیم
نواف سلام: اولویت مذاکرات آینده، تعیین جدول زمانی خروج اسرائیل است
توافق واشنگتن و تهران بر سر نخستین بخش از دارایی‌های ایران
بانوان جنگ رمضان سوژه یک مجموعه داستانی می‌شوند
عارف: تشییع با شکوه رهبر شهید با تاکید بر حفظ امنیت مردم برگزار می‌شود
حمایت ویژه از زنان پژوهشگر
قالیباف: دسترسی بازرسان آژانس به سایت‌های بمباران شده کذب است
نماز بر پیکر مطهر رهبر شهید ساعت ۶ صبح یکشنبه اقامه می‌شود
اجرای موفق سیاست‌های جمعیتی، نیازمند باور و عزم جمعی است
استقرار ۲۷ ایستگاه استقبال و بدرقه زائران در مبادی ورودی تهران
هم‌افزایی وزارت علوم و دانشگاه‌های تهران جهت برگزاری تشییع رهبر شهید
مستندسازی مراسم رهبر شهید از سوی دانشجویان/ اسکان ۳ هزار زائر در دانشگاه
تشکیل مثلث صنعت، دانشگاه و نظام بانکی، کلید عبور از چالش‌های اقتصادی خراسان رضوی
اعلام زمان آغاز نقل و انتقال و میهمانی دانشگاه آزاد
مدیران باید با درک شرایط جنگی، از جریان علمی و نخبگانی کشور صیانت کنند
روند کاهشی تشکیل خانواده و ازدواج در میان دانشجویان طی سال های اخیر
معاون آموزشی وزیر علوم:دانشگاه باید کانون وحدت و بازسازی اجتماعی در جامعه باشد
فراخوان بسیج دانشجویی البرز برای حضور دانشگاهیان در کاروان پیاده‌روی مؤذن‌قیام
تحلیل ۳۱۰ مقاله علمی درباره منظومه فکری رهبر شهید انقلاب در پایگاه SID
محدودیت تردد در دانشگاه شریف همزمان با برگزاری آزمون کارشناسی‌ارشد
حضور ۷۶ دانشگاه از ایران در رتبه‌بندی جهانی ISC ۲۰۲۵؛ بهترین دانشگاه کشورهای اسلامی کجاست؟
معاون آموزشی جهاددانشگاهی: پژوهشکده توسعه‌وبرنامه‌ریزی باید به نهادی مسئله‌محور تبدیل شود
جذب هئیت علمی دکتری در برخی رشته‌های خاص دانشگاه ملی مهارت کلید خورد
فرآیند جذب مدرسان معارف اسلامی در دانشگاه علمی کاربردی بازنگری می شود
پذیرش بدون کنکور مدال‌آوران طلای ۲ المپیاد جغرافیا و علوم زمین
خط اعتباری۳ هزار میلیاردی برای حمایت از دانش‌بنیان‌های آسیب‌دیده دانشگاه شریف در جنگ
اعلام آمادگی پارک دانشگاه تهران برای هدایت فناوری و نوآوری در روستاها
تغییر زمان آزمون داروسازان خارج از کشور
آغاز تحصیل متقاضیان غیرایرانی در دانشگاه‌های پزشکی با ویزای دانشجویی
معاون رئیس جمهوری: ظرفیت‌های استان سمنان زمینه‌ساز جهش فناوری‌های نوظهور است
آغاز فرآیند بهسازی شرکت‌های دانش‌بنیان آسیب‌دیده با مسئولیت معاونت علمی رئیس جمهوری
نظرسنجی
به نظر شما توافق با آمریکا به پایان مخاصمات می‌انجامد یا دوباره شاهد یک درگیری تمام عیار خواهیم بود؟


مشاهده نتایج
go to top