تاریخ انتشار: یکشنبه 1403/09/25 - 10:00
کد خبر: 525054

جای خالی معیشت مردم در "توافق" ارزی

 جای خالی معیشت مردم در "توافق" ارزی

حذف سازوکار ارز نیمایی و پیاده‌سازی دلار توافقی با وجود افزایش بیش از ۵۰درصدی نرخ ارز رسمی از ابتدای سال، معیشت مردم را با چالش جدی مواجه خواهد کرد، ولی رفع با جبران این چالش جایی در توافق ارزی تصمیم‌گیران نداشته است.

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ در اطلاعیه‌ای که روز پنجشنبه 22 آذر ماه از سوی بانک مرکزی منتشر شد، اعلام شد که از روز شنبه هفته جاری نرخ توافقی در بازار نیما پیاده‌سازی می‌شود و از بهمن ماه بازار نیمایی به صورت کامل جمع‌آوری خواهد شد. این تغییرات به عنوان بخشی از تلاش‌های بانک مرکزی برای مدیریت بهتر بازار ارز، کاهش فاصله بین نرخ‌های مختلف و کاهش رانت‌های ارزی عنوان شده است.

همچنین عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد،  در هفته‌های اخیر به ضرورت حذف رانت‌های ارزی اشاره کرده است. وی با اشاره به موضوع کنترل تورم، تأکید کرده که پدیده چند نرخی در بازار ارز منجر به ایجاد فساد و توزیع ناعادلانه ارز می‌شود که در نهایت به اقتصاد کشور و معیشت مردم آسیب می‌رساند. همتی تأکید کرده است که همسوسازی نرخ ارز می‌تواند به شفافیت و ساماندهی اقتصادی کمک کند.

تکرار تجربه مرداد97و اردیبهشت 1401 با همکاری همتی - فرزین

پس از اعلام و اجرای  این تصمیمات به نوعی غیرمنتظره، در بعد از ظهر روز شنبه از دلار توافقی با نرخ 60 هزار تومان در سامانه نیما رونمایی شد. آخرین نرخ معاملات ارز در سامانه نیما حدود 54هزار تومان بوده است. این درحالی است که متاسفانه از ابتدای سال، برخلاف شعار سیاست تثبیت ارزی، نرخ ارز در سامانه نیما در یک روند صعودی پرسرعت قرار گرفته بود.

 نکته جالب توجه اینکه بیش از 50 درصد واردات کشور وابسته به تامین ارز از سامانه نیما است. همانطور که اشاره شد از ابتدای سال نرخ ارز در سامانه نیما بین 50تا 60 درصد افزایش یافته است و عملا سیاستی مشابه تحولات ارزی ابتدای سال 97و یا اردیبهشت سال1401 در حوزه ارزی کشور کلید خورده است.

نکته مهم دیگر اینکه به باور بسیاری از کارشناسان این دست اصلاحات فوری و شتاب زده آن هم در شرایط تنش‌های خارجی و تشدید انتظارات تورمی، به صورت مشخص معیشت مردم را تهدید می‌کند، چرا که با افزایش قیمت کالاها و خدمات، قدرت خرید مردم کاهش یافته و هزینه‌های زندگی افزایش می‌یابد.   

   افزایش غیرمنتظره نرخ دلار در بازار غیررسمی

سومین نکته‌ای که در خصوص تحولات اخیر جلب توجه میکند، موضوع افزایش نرخ ارز در بازار غیررسمی و قاچاق است. در اولین روز آغاز به کار این سیستم جدید ارزی علی‌رغم اهداف اعلام شده، حذف نرخ نیمایی منجر به افزایش نرخ دلار در بازار آزاد به رکورد تاریخی  75 هزار تومان شده است. از سوی دیگر این تشدید اختلاف نرخ بین بازار رسمی و غیررسمی شرایط را بسیار ناپایدارتر کرده و نرخ‌ها در بازار آزاد بار دیگر انتظارات دولتی را نادیده گرفته است. در واقع در حالی که قرار بود با حذف ارز نیمایی کاهش نرخ رسمی و بازار ازاد عملیاتی شود اما با رشد غیرمنتظره نرخ در بازار غیررسمی دست یابی به این هدف سیاست گذار نیز با بن بست رو به رو شد.

گفتنی است، از اهداف اعلام شده برای حذف نرخ نیمایی و حرکت به سمت حذف کامل بازار نیما، کاهش رانت ارزی و بهبود وضعیت ارزی کشور عنوان شده بود، با این حال، شواهد اولیه  نشان می‌دهد که این تصمیمات نه تنها به این اهداف دست نیافته‌اند، بلکه به نوسانات گسترده‌تری در اقتصاد منجر خواهد شد. تجربه‌های گذشته به خصوص تجربه جراحی ارزی 1401 نشان داده که چنین تغییراتی بدون برنامه‌ریزی دقیق می‌تواند پیامدهای جدی برای اقتصاد و ثبات اجتماعی داشته باشد.

به طور کلی با توجه به تجربیات یک دهه اخیر به نظر میرسد، حذف نرخ نیمایی و ایجاد نرخ‌های جدید مثل دلار توافقی و سیاست‌های مرتبط با آن، نه تنها در بهبود شرایط اقتصادی اثری نخواهد داشت بلکه تهدیدی جدی علیه معیشت عمومی محسوب می‌شود.  به عنوان مثال اختلاف فاصله دهکهای درامدی،‌گسترش فاصله ثروت از بدیهی ترین اثار سیاستهای مبتنی بر ازادسازی ارز در سالهای اخیر بوده است.

از تجربه تلخ مسئولان  دولتهای یازدهم و سیزدهم درس بگیرید

در نیمه اول سال1397برخی مدیران بی تجربه اقتصادی با شعار حذف رانت ارز 4200تومانی، موضوع راه اندازی بازار ثانویه ارزی را کلید زدند در آن مقطع قرار بود نرخ ارز در بازار به محدوده 5هزار تومان باز گردد اما به صورت غیر منتظره ای دلار غیررسمی  تا18هزار تومان نیز صعود کرد.  همین روند در سال 1401 نیز رخ داد و نرخ ارز در بازار ازاد در پی سیاست یکسان سازی ارز بیش از 100 درصد رشد کرد. هرچند بعد از این تجربه تلخ چه رئیس دولت یازدهم و چه رئیس فقید دولت سیزدهم هرگز به سمت سیاستهای رهاسازی ارزی بازنگشتند اما گویی تکرار این تجربیات باید در دولت جدید نیز عملی شود.

به نظر می‌رسد با توجه به شناخت مسئولان فعلی بانک‌مرکزی از آثار مثبت سیاست تثبیت ارزی  تجدید نظر در این سیاست‌های مبتنی آزادسازی ارزی و اتخاذ تدابیری کارآمد‌تر برای مقابله با بحران‌های اقتصادی پیش رو و حمایت از اقشار آسیب‌پذیر جامعه، نیازمند توجه فوری و جدی است.

بن بست برای طراحان پروژه ازادسازی ارز در خیابان میرداماد

به صورت خلاصه باید در پایان متذکر شد، حذف ارز نیما و فروش دلار رسمی به نرخ توافقی از روز شنبه 24 آذر در حالی کلید خورده که طراحان این پروژه در وزارت اقتصاد و بانک مرکزی با استدلال حذف رانت و تک نرخی کردن دلار، قصد کاهش فاصله نرخ دلار رسمی با بازار آزاد را داشتند، ولی غافل از اینکه دلار بازار آزاد بیش از آنکه تابع دستورات وزارت اقتصاد و بانک مرکزی باشد، قواعد خاص خود را دارد، بر همین اساس، نرخ دلار بازار آزاد امروز رکورد 75 هزار تومان را هم پشت سر گذاشت

ضمن اینکه تصمیم گیران برای ارز ظاهرا بار دیگر دچار اشتباه محاسباتی تکراری در برآورد تورم زایی افزایش نرخ ارز شدند و باز هم معیشت مردم مورد غفلت قرار گرفته است.

مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
تورهای مسافرتی آفری
ابلاغ مصوبه جدید دولت درباره واردات خودرو
بایدن اعضای خانواده خود را عفو کرد
تشریح برنامه ویژه وزارت ورزش برای حضور در المپیک ۲۰۲۸
ترامپ سوگند یاد کرد و چهل‌وهفتمین رئیس‌جمهور آمریکا شد
مراسم گرامیداشت «شهدای عدالت» در مسجد اعظم قم +عکس
در خواست اسلامی از رسانه ملی و معرفی فواید انرژی هسته‌ای در یک سریال
سازمان ملل خواستار رفع تحریم‌های سوریه شد
«زیرخاکی»، «آقای قاضی» و «جوکر» فاتحان رقابت تلویزیون و نمایش خانگی
«پسر دلفینی ۲» در راه فجر؛ صداپیشه‌گان معرفی شدند
آغاز فرصت ثبت‌نام در تکمیل ظرفیت دوره‌های مهندسی و کارشناسی علمی ‌کاربردی
شهید رازینی در اعتکاف برای خودش دعای شهادت کرده بود
همتی: به آینده اقتصاد و بورس خوشبین هستم
حماس: مرحله دوم تبادل اسرا، شنبه آینده انجام می‌شود
برگزاری بزرگداشت شهیدان رازینی و مقیسه در قم
امارات از طریق غزه می‌خواهد قدرت منطقه‌ای شود
دیدار سرلشکر باقری با رئیس جمهور پاکستان
تاکید حماس بر لزوم محاکمه بین‌المللی سران رژیم صهیونیستی
دیدار سفرای ایران در بیروت، کابل، ژنو و نیویورک با عراقچی
دیدار معاون وزیر امور خارجه ارمنستان با عراقچی
سند دروغ گویی رسانه‌ها درباره علت لغو سفر وزیر امورخارجه
دومین سرطان شایع زنان را بشناسیم
آغاز فرصت ثبت‌نام در تکمیل ظرفیت دوره‌های مهندسی و کارشناسی علمی ‌کاربردی
اعضای شورای مرکزی انجمن‌های علمی دانشجویی معماری انتخاب شدند
آغاز ثبت نام دوره‌های کاردانی فنی و کاردانی حرفه‌ای «ناپیوسته»دانشگاه علمی کاربردی
سال آینده مشکل فضاهای آموزشی حل می‌شود
نتایج نهایی آزمون دکتری تخصصی علوم پزشکی سال ۱۴۰۳ اعلام شد؛ نحوه ثبت‌نام پذیرفته‌شدگان
ثبت‌نام پذیرش کاردانی و کارشناسی ناپیوسته دانشگاه علمی کاربردی آغاز شد
عارف آئین نامه پرداخت کمک هزینه تحصیلی دانشجویان مستعد و ممتاز را ابلاغ کرد
آغاز داوری آثار دانشجویان در جشنواره ملی ققنوس
پذیرفته‌نشدگان آزمون معلمی خواهان تسریع در اعلام نتایج تکمیل ظرفیت شدند
امشب آخرین مهلت انتخاب رشته در مرحله تکمیل ظرفیت کاردانی به کارشناسی
آخرین مهلت ثبت نام دانشجویان دکتری مستعد برای دریافت تسهیلات
پذیرش بدون آزمون دکتری دانشگاه شهید بهشتی تمدید شد
مهلت ثبت‌نام و انتخاب رشته پذیرش کاردانی فنی و حرفه‌ای امشب پایان می یابد
مقالات سلب اعتبار شده از استنفورد تا ایران؛ تدبیر وزارت علوم در برابر تخلفات پژوهشی
وزیر علوم از آمادگی برای اعطای بورس تحصیلی به دانشجویان عراقی خبر داد
نظرسنجی
بنظر شما باتوجه به حوادث اخیر فلسطین چقدر احتمال فروپاشی رژیم صهیونیستی وجود دارد؟




مشاهده نتایج
go to top