به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ یادداشت از مجتبی طهماسبی///* کودکان خالق زیباترین احساس ها و عشق ها، برکت زندگی و سرمایه های آینده ی جامعه به شمار می روند. آن ها برای رشد و بالندگی خود، نیازمند حقوقی هستند که باید همگان در نظر بگیرند. کودک کار به نوعی شهروند است و قشری جدا از شهروند نیست.
کودک کار به عنوان یک انسان، دارای حقوق اساسی و مشترک با سایر انسان ها است. حقوقی که از آن ها به عنوان حقوق بشر یاد می شود، حقوقی همچون؛ حق بر آموزش، حق بر شنیده شدن، حق بر داشتن غذا، حق بر زیستن، حق بر آشامیدن آب سالم، حق بر بازی و تفریح، حق آزادی بیان، حق برخورداری از صلح و… “
کودک کار، به نوعی شهروند است و گروهی جدا از شهروندان دیگر نیست. حق برخورداری و رعایت کرامت انسانی ایجاب می کند محل زیست کودک کار، محلی برای سکونت درخور شان و کرامت انسانی باشد، کودک کاری که درگیر فقدان سرپناه، تغذیه مناسب، آب آشامیدنی و محیط زیست سالم است و با فقر، کارنامناسب و بهره کشی و استثمار، بازماندگی از تحصیل، بدسرپرستی و محرومیت از فراغت و سرگرمی دست وپنجه نرم می کند، از حقوق دیگر خود به عنوان یک شهروند بازمی ماند. کودک کار به کودکی گفته می شود که به واسطه فقر، مشکلات اقتصادی، فرهنگی یا توسط باند و مافیا به مدت طولانی ومستمر به کار گرفته می شود.
کودکان کار معمولا در معرض آسیب های جسمی، روحی، روانی و اجتماعی قرار دارند. از تحصیل محروم هستند و به نیازهای کودکی آنان توجهی نمی شود. همچنین خطرات زیادی آن ها را تهدید می کند.
دنیایی که می توانست تنها به کمک های ساده ی کودکانه کودکان کار، در محیط امن خانواده محدود شود، از کودک کار، کارهای سختی طلب می کند که هرگز در تاب وتوان دست های کودکانه شان نیست. کارهایی دشوار، با پرداخت هایی ناچیز، که در مقابل، کودکی شان را از آن ها می دزدد و به رشد جسمی و ذهنی آن ها، آسیب می رساند.
آیا تا بحال فکر کرده ایم که بزرگترین چالش های کودکان کار در عصر تکنولوژی چیست؟
در وهلهی اول: کودکان اثرپذیرترین، انعطاف پذیرترین و در عین حال آسیب پذیرترین گروه جامعه انسانی می باشند، آن ها پتانسیل قابل توجهی برای یادگیری دارند و آنچه فرد در کودکی یاد می گیرد، دارای اثری بلند مدت در طول حیات اوست. باتوجه به تحقیقات انجام شده، بالاترین نرخ بازگشت سرمایه آموزشی در میان گروه های سنی مختلف، مربوط به سرمایه گذاری آموزشی برای کودکان می باشد. محرومیت از آموزش بزرگترین معضل کودکان کار است؛ چرا که منجر به شکل گیری چرخه ی «کودکان کار امروز، کودکان کار فردا را تولید می کند» می گردد.
در وهلهی دوم: بزرگترین آسیب روانی که کودکان کار با آن مواجه هستند این است که به خودشان احساس افتخار نمی کنند و همیشه احساس تکلیف و وظیفه دارند. کودکان کار احساس تعلق به جامعه ندارند کسی که احساس تعلق به جامعه نداشته باشد نه تنها کمکی به جامعه نمی کند بلکه احساس می کند باید تا می تواند عناصر جامعه را نابود کند و کاملا بی تفاوت است.
حقوق شهروندی به چه معناست؟
به طور کلی حقوق شهروندی را می توان به مجموعه قواعد حاکم بر روابط اشخاص در جامعه شهری تعریف کرد. حقوق شهروندی جز حقوق ذاتی و فطری انسان هاست. همچنین این حقوق غیر قابل انتقال و تجزیه ناپذیر است، به این صورت که عناصر آن لازم و ملزوم یکدیگرند. حال این حقوق شهروندی به چه افرادی تعلق می گیرد؟
در پاسخ به این سوال می بایست به بیان مفهوم شهروند بپردازیم. بنابر باور برخی صاحب نظران، شهرنشینان هنگامی که به حقوق یکدیگر احترام بگذارند و به مسئولیت خویش در قبال جامعه عمل کنند به «شهروند» ارتقا می یابند. نکته قابل توجه این است که حقوق شهروندی به افرادی تعلق می یابد که «تابعیت» یک کشور داشته باشند. همچنین باید افزود که حقوق شهروندی، به تابعان یک کشور فارغ از رنگ، قومیت، نژاد، دین و طبقه شان تعلق می یابد.
همان طور که قبلا بدان اشاره شد؛ کودک کار به نوعی شهروند است و قشری جدا از شهروند نیست. حق بر کرامت انسانی ایجاب می کند محل زیست کودک کار، محلی برای سکونت درخور شان و کرامت انسانی باشد، کودک کاری که درگیر فقدان سرپناه، تغذیه مناسب، آب آشامیدنی و محیط زیست سالم است و با فقر، کارنامناسب و بهره کشی و استثمار، بازماندگی از تحصیل، بدسرپرستی و محرومیت از فراغت و سرگرمی دست وپنجه نرم می کند، از حقوق دیگر خود به عنوان یک شهروند باز می ماند.
پدیده کودکان خیابانی، مساله ای زیستی روانی و اجتماعی است که در بسیاری از کشورها از جمله ایران به نگرانی جدی تبدیل شده است. با توجه به روند کنونی تحول های اجتماعی ایران، دگرگونی در ساخت و کارکرد خانواده و رونده فزاینده مسائل و آسیب های اجتماعی کشور در دهه آینده، گسترش فزاینده این پدیده در آینده امری قابل پیش بینی است.
گذر از دوره کودکی و نوجوانی و ورود به دنیای بزرگسالی، سرآغاز دور جدیدی از مشکلات این کودکان است؛ آن ها که هیچ آموزشی برای کسب درآمد، مدیریت زندگی و حضور اجتماعی ندیده اند، با انبوهی از مشکلات جدید روبرو خواهند بود.
کماکان پس از گذشت بیست سال از پیوستن جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون حقوق کودک مصوب ۱۹۸۹ میلادی، نسل جدیدی از کودکان کار در حال بروز هستند؛ کودکانی که خشمگین تر و طلبکارتر از گذشته شده اند و این شروع همان راهی است که به سمت خشونت، بزهکاری و گنگ های خلافکاری و. . می انجامد؛ راهی که اگر راهکاری بلندمدت با بسترسازی مناسب در برابر آن در نظر گرفته نشود، باید شاهد افزایش روزافزون همین خشونت ها و دزدی هایی باشیم که تصاویرشان اخیرا در شبکه های اجتماعی غوغایی به پا کرده و موجب هراس در دل هموطنان عزیزمان شده است.
مطالعات جرم شناسی نشان می دهدکه اغلب مجرمان و بزه کاران، کودکی پرآسیبی را پشت سر گذاشته اند. در واقع می توان گفت؛ آسیب های اجتماعی امروز، حاصل بی توجهی به کودکان در معرض آسیب دیروز بوده است.
کار کودک از جمله مصادیق قدیمی نقض حقوق بشر است و واقعیات دردناک زندگی این افراد بی پناه موجب شد تا از دهه آخر قرن پیشین، حقوق کودک و سپس کار وی، مورد توجه جامعه بین المللی قرار گیرد. کار کودک پدیده ای است که در جهان امروز به هیچ عنوان قابل پذیرش نمی باشد، به این دلیل که کار کودک، کودکان را از دوران کودکی خود از جایگاه انسانی آن ها محروم می سازد و برای رشد فیزیکی و روانی آن ها زیان آور است.
آیا تا به امروز به این که کودکان کار نیز حقوقی دارند و باید به حقوقشان احترام گذاشت اندیشیده ایم؟
در جواب می بایست گفت: بله کودک کار به عنوان یک انسان، دارای حقوق اساسی و مشترک با سایر انسان ها است. حقوقی که از آن ها به عنوان حقوق بشر یاد می شود، حقوقی همچون؛ حق بر آموزش، حق بر شنیده شدن، حق بر داشتن غذا، حق بر زیستن، حق بر آشامیدن آب سالم، حق بر بازی و تفریح، حق آزادی بیان، حق برخورداری از صلح و… کودکی رویا نیست و حق با کودکان است، یادمان باشد که آینده را انسان هایی می سازند که «امروز» کودک اند، کودکان ما «امروز» نیاز دارند که خوب زندگی کنند و به حقوق شان احترام گذاشته شود. نیافتن فرصت کودکی، بزرگ ترین ظلم و غم انگیزترین اتفاقی است که برای کودکان کار رخ می دهد.
کودکانی که بازی شان، پشت چراغ قرمز، دویدن میان خودروها و اطراف کوره هاست، صیانت از مصالح عالیه کودکان کار، مهمترین مبنای حقوق کودک است؛ مبنایی برای تثبیت حق کودکان کار که این خود از مهمترین اهداف نظام حقوق بین الملل کودکان است.
*فعال و پژوهشگر حقوق بینالملل