تاریخ انتشار: پنجشنبه 1403/11/11 - 20:17
کد خبر: 528877

انحلال ارتش؛ تکرار سناریوی خطرناک عراق در سوریه

انحلال ارتش؛ تکرار سناریوی خطرناک عراق در سوریه

اعلام انحلال ارتش و دستگاه‌های امنیتی سوریه یادآور تجربه خطرناک ۲۰۰۳ عراق است که طی آن آمریکایی‌ها به همین ترتیب ارتش و دستگاه‌های امنیتی عراق را منحل کردند و موجب آوار مصایب بر این کشور شدند.

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ در نشست گسترده گروه‌های شبه‌نظامی سوری به ریاست «ابو محمد الجولانی» [احمد الشرع] مقرر شد، جولانی «ریاست دوره انتقالی» را در سوریه برعهده بگیرد. به این ترتیب، احمد الشرع به وظایف ریاست جمهوری سوریه طی آنچه دوره انتقالی نامیده شده، عمل خواهد کرد.
از دیگر خروجی‌های این نشست، تعلیق عمل به قانون اساسی سال ۲۰۱۲ و قوانین استثنایی، انحلال مجلس مردم یا همان پارلمان تشکیل شده در زمان حکومت بشار اسد و کمیسیون‌های آن، انحلال ارتش حکومت اسد و تشکیل مجدد آن، انحلال همه دستگاه‌های امنیتی وابسته به حکومت بشار اسد، انحلال حزب بعث، احزاب جبهه ملی پیشرو و دادن اختیار تشکیل مجلس قانونگذاری موقت برای مرحله انتقالی تا زمان تصویب قانون اساسی دائمی بود.
این تصمیمات که مهم‌ترین آنها تصمیم انحلال ارتش سوریه بود، تا حدود بسیار زیادی شبیه تصمیمات اتخاذ شده توسط «پل برمر»، حاکم آمریکایی عراق است که پس از انتصاب به این سمت از سوی دولت وقت آمریکا در ماه مه 2003 ، تصمیمات مهمی اتخاذ کرد که منجر به تحولات سرنوشت‌ساز در عراق و منطقه شد و از جمله مهم‌ترین آنها، تصمیم به انحلال ارتش و سرویس‌های امنیتی عراق، انحلال حزب بعث، تصمیم به ریشه‌کن کردن این حزب و انحلال همه مؤسسات و نهادهای حکومتی عراق بود.
بلافاصله پس از سقوط «صدام حسین»، توسط یک عملیات نظامی مشترک آمریکایی - انگلیسی، «جورج بوش»، رئیس جمهور وقت آمریکا، پل برمر را به ریاست «حکومت ائتلاف موقت» عراق برگزید. 
تنها دوازده روز پس از آغاز به کار حکومت موقت عراق، برمر دستور انحلال ارتش این کشور را صادر کرد و وعده داد ارتش جدیدی، غیروابسته به رژیم سابق با کادرهایی جدید و آموزش‌دیده در عراق ایجاد کند.
اما این موضوع به مشکلات امنیتی، ناآرامی، بی‌ثباتی، گسترش هرج‌ومرج، تروریسم، جنگ‌های فرقه‌ای، اختلافات طایفه‌ای، اشغال 8 ساله عراق توسط آمریکایی‌ها و در ادامه ظهور «داعش» و قدرت‌گیری آن و سپس تصرف بخش‌های گسترده‌ای از عراق منجر شد.
آمریکایی‌ها بعدها اعتراف کردند که تصمیم انحلال ارتش عراق و دستگاه‌های امنیتی آن، اقدامی اشتباه بود که به امنیت و ثبات عراق لطمه بزرگی زد. در این راستا، بسیاری از مسئولان آمریکایی دلیل ظهور داعش و قدرت‌گیری آن در عراق و در ادامه تصرف مناطق گسترده‌ای از این کشور را به تصمیم انحلال ارتش و دستگاه‌های امنیتی عراق، بعد از مدت کوتاهی از سقوط رژیم بعث در ماه مارس 2003 ارجاع می‌دهند.
«آنتونی زینی»، ژنرال بازنشسته نیروی دریایی آمریکا و رئیس فرماندهی مرکزی آمریکا «سنتکام» در سال‌های 1997 تا 2000 می‌گوید که درست آن بود که تا وقتی ارتش جدید عراق تشکیل نشده، ارتش و نیروهای مسلح سابق عراق حفظ می‌شدند، اما اقدام زودهنگام برمر به انحلال ارتش و نیروهای مسلح و دستگاه‌های امنیتی عراق، باعث شد تا بسیاری از این نیروها خود را سرگردان ببینند و جذب گروه‌های شبه نظامی از جمله داعش شوند و به سرکردگان این گروه‌ها تبدیل شوند.
ژنرال «رای اودیرنو» که فرماندهی نیروهای آمریکایی در عراق را طی سه دوره بین سال‌های 2003 تا 2010 را برعهده داشت، نیز با نظر آنتونی زینی در مورد اقدام آمریکا به انحلال ارتش عراق موافق است و می‌گوید که بهتر آن بود، آمریکا نیروهای وابسته به رژیم بعث را از ارتش و نیروهای مسلح و دستگاه‌های امنیتی عراق بیرون و ساختار و انسجام ارتش و دستگاه‌های امنیتی را حفظ می‌کرد.
ژنرال اودیرنو می‌افزاید: «ما ارتش و نیروهای مسلح عراق را منحل کردیم، بعد سال‌ها تلاش‌های طاقت‌فرسا انجام دادیم تا همان ارتش را بار دیگر جمع کنیم و تشکیل دهیم.»
یکی از مشکلات عراق این بود که به ارتش این کشور به عنوان ارتش بعث و وابسته به رژیم سابق نگریسته می‌شد، در این امر شک نیست که در این ارتش عناصر وابسته به حزب بعث و وفادار به صدام حسین حضور داشتند، اما این شامل همه نیروهای آن و ساختار آن نمی‌شد، بماند که این دستاویزی در دست آمریکا بود تا به هدف خود، فروپاشی عراق دست یابد، اما به طور کلی می‌شد، عناصر وابسته به حزب بعث و وفادار به صدام از ارتش و نیروهای مسلح عراق اخراج شوند، بدون اینکه آسیبی به ساختار آن وارد شود و عراق درگیر بحران‌های بی‌پایان نشود.
حالا بعد از قریب دو دهه از آن تجربه ناکام و خطرناک است، اکنون سوریه در چنین شرایطی قرار می‌گیرد، روز چهارشنبه «حسن عبدالغنی»، سخنگوی اداره عملیات نظامی سوریه نه تنها از انحلال ارتش سوریه خبر داد، بلکه خاطر نشان کرد، این انحلال شامل همه سرویس‌های امنیتی سوریه مانند دایره اطلاعات نظامی، نیروی پلیس، امنیت کل، سازمان اطلاعات و غیره خواهد شد، بدون تردید این اقدام باعث ایجاد خلاء‌های امنیتی گسترده‌ای در داخل سوریه خواهد شد که گروه‌های مسلح تروریستی از آن برای اهداف و مقاصد که برای همه شناخته است، استفاده خواهند کرد و بزرگ‌ترین آسیب از این شرایط را مردم سوریه خواهند خورد که هنوز جنایات گروه‌هایی مانند داعش و همین گروه‌های تشکیل‌دهنده ائتلاف با «هیئت تحریر شام» و از جمله خودِ «هیئت تحریر شام» را از یاد نبرده‌اند.
انحلال ارتش عراق توسط آمریکا اشتباه فاحشی بود که لطمات بزرگی به نه تنها به ارتش و نیروهای مسلح جدید این کشور زد و آن را از بخشی از بهترین کادرهایش محروم کرد، بلکه عراق را در ورطه مشکلاتی درگیر کرد که همچنان از آن رنج می‌برد و موجودیت و سرنوشت عراق را تهدید می‌کند.
حالا همین تجربه در سوریه در حال تکرار است و همین خطرات و حتی بیشتر از آن موجودیت و هویت سوریه را تهدید می‌کند.

مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
معرفی کسب و کارها
«بزک نمیر بهار میاد» این‌بار در لایحه خزر
وقتی برای پهلوی و ضدانقلاب همه‌چیز مهم است جز خون بچه‌های ایران
پزشکیان فردا دوشنبه به قرقیزستان می‌رود
مهمانان کنفرانس وحدت اسلامی به زیارت مزار رهبر شهید انقلاب رفتند
جلیلی: صرفاً بازگویی ضعف‌ها راهگشا نیست؛ باید ظرفیت‌ها را به میدان آورد
«دنتال طلا» پلمب شد
تشدید بحران در ائتلاف حاکم اسرائیل؛ حمله پسر نتانیاهو به بن‌گویر
دست‌کم ۸ نفر در ایلینوی آمریکا هدف گلوله قرار گرفتند
فرار فرزند نتانیاهو از آمریکا به دلایل امنیتی
یمن: عربستان در پرونده ورود داروها کارشکنی می‌کند
پیام فرمانده کل سپاه در پی قهرمانی والیبالیست‌های نوجوان ایران
روسیه برای حملات گسترده علیه اوکراین آماده می‌شود
حملات رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان
باران در ارتفاع البرز مرکزی و شمال، گردوخاک در جنوب، شرق و شمال‌شرق
مهلت ثبت‌نام پذیرفته‌شدگان دکتری دانشگاه صنعتی خواجه نصیر تمدید شد
ارتقای خدمات رفاهی دانشجویان در اولویت سازمان امور دانشجویان
تور آشنایی با دانشگاه تربیت مدرس برگزار می‌شود
تور آشنایی با دانشگاه تربیت مدرس برگزار می‌شود
چین بیشترین هزینه را برای احیای بازدارندگی ایران پرداخت کرد!
از تفاهم تا تحریم / تنگه هرمز، گرفتار تفاهم‌نامه اسلام‌آباد
تیم ملی والیبال پسران زیر ۱۷ سال ایران با پیروزی مقابل فرانسه، قهرمان جهان شد
مهلت ثبت‌نام پذیرفته‌شدگان دکتری دانشگاه صنعتی خواجه نصیر تمدید شد
ارتقای خدمات رفاهی دانشجویان در اولویت سازمان امور دانشجویان
تور آشنایی با دانشگاه تربیت مدرس برگزار می‌شود
تور آشنایی با دانشگاه تربیت مدرس برگزار می‌شود
افزایش ۱۲۵ درصدی رشته‌محل‌های جدید کارشناسی ارشد دانشگاه پیام‌نور
مهلت ثبت‌نام آزمون صلاحیت حرفه‌ای مشاوران کسب و کار سال ۱۴۰۵ تمدید شد
آغاز انتخاب رشته داوطلبان آزمون کارشناسی ارشد سال ۱۴۰۵ دانشگاه آزاد
آغاز پیش‌ ثبت نام خوابگاه‌های دانشجویی دانشگاه الزهرا (س) از امروز
زمان‌بندی انتخاب واحد نیم‌سال اول دانشگاه آزاد اسلامی اعلام‌ شد
رشته روابط بین المل و دیپلماسی با ۹۰ درصد تغییر به دانشگاه ها ابلاغ شد
۵ شهریور آخرین مهلت اعلام علاقه‌مندی به آزمون‌های عملی کنکور ۱۴۰۵
تقویم آموزشی ۱۴ دانشگاه برتر کشور/ شروع کلاس‌ها از اواخر شهریور
آغاز انتخاب رشته داوطلبان مجاز آزمون کارشناسی‌ارشد ۱۴۰۵ از ۵ شهریور
اعلام نتایج تکمیل ظرفیت دوازدهمین امتحان مشترک دستگاه‌های اجرایی
افتتاح دفتر تبادل علم و فناوری جهان اسلام در دانشگاه صنعتی امیرکبیر
نتایج اولیه آزمون کارشناسی‌ارشد ۱۴۰۵ منتشر شد
دستگیری ۸۴ متخلف و کلاهبردار کنکور سراسری/ شناسایی ۲ نفر پس از تصویربرداری از سؤالات کنکور
نظرسنجی
به نظر شما توافق با آمریکا به پایان مخاصمات می‌انجامد یا دوباره شاهد یک درگیری تمام عیار خواهیم بود؟


مشاهده نتایج
go to top