به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ هر هفته قرار ما با شما در اینجاست که عینک نقادی و نکتهسنجی بر چشمان خود زده تا چند تا نمونه از دسترنج دانشجوهای تشکلی دانشگاهها- یعنی نشریه- را به چالش کشیده و بررسی کنیم. چونان معلم دلسوزی که برگه امتحان دانشآموزانش را تصحیح میکند.
قبل از اینکه به سراغ اصل مطلب بریم، بهتر است چند کلمهای در وصف نشریه بگوییم. نشریه دانشجویی به مثابه رسانهای برای قشر جوان است تا از رهگذر آن، نویسندگان و زحمتکشان کار صدایشان را به همدانشگاهیهایش رسانده و در فضای فرهنگی دانشگاه تبادل علم و معرفت کند. این ابزار فوقالعاده مهم و تأثیرگذار، قابلیت گفتمانسازی یا بهعبارت دیگر تولید صدای مشترک از دانشجویان را دارد. همچنین این کاغذ چونان گویندهای است که سخن میگوید، بر منبر وعظ و اندرز مینشیند، خوشوبش و بذلهگویی میکند، نقادی میکند و در هر مسئلهای سرک میکشد. خواه موضوع صنفی باشد خواه موضوعات کلان سیاسی و اقتصادی کشور و شاید هم حواشی پیشآمده در محیط زندگی. تفاوتی هم نمیکند. شاید هم یک وسیلهی سرگرمیای است تا حواسها و توجهها را به خود جلب کند.
از طرفی نشریات دانشجویی محملی برای پروش مهارت نویسندگی جوانان تحصیل کرده است که غالبا پولی نصیب افراد نمیکند ولی آینده درخشانی برایشان خواهد ساخت.
ضمن عرض پوزش باید به عرضتان برسانم که حال این رسانه کاغذی، این روزها خیلی خوب نیست. گه گاهی مورد بی توجهی جویندگان علم واقع میشود. مچاله شده، یا تغییر شکل و ماهیت داده و به موشک تبدیل میشود. گاهی اوقات هم این نامهربانان از او بهعنوان سفره استفاده میکنند. واقعا داستان اسفبار و اندوهناکی است. شاید بشود خشک و رسمی بودن ادبیات، در دسترس نبودن، تغییر ذائقه جوانان دانشجو و گرایش به مطالب بسیار کوتاه کپسولی را علت این فاجعه و بیاعتنائی دانست.
چاره و راه حل هم در تعاملی کردن مطالب، انتشار نشریه در محلهای پررفتوامد، استفاده از چاشنی طنز و تصاویر جذاب و متنهای نسبتا کوتاه است.
به امید روزی که همه در دانشگاه نشریه به دست در حال خواندن مطالب باشند.
ببشتر از این اطاله کلام نکنیم و به کار اصلیمان بپردازیم. این اوراق را میتوان از چند زاویه بررسی کنیم و به قول معروف عیارشان را بسنجیم.
بررسی صفحهآرایی، گرافیک و چیدمان مطالب و ارزیابی عمق محتوا، تنوع موضوعی و تولیدی بودن، استفاده از عناوین جذاب، ویراستاری قوی، بهرهبردن از زبان طنز، تعادل تصویر و متن، طرحهای خلاقانه و رنگبندی مناسب، استفاده از فونت مناسب برای تیترها، مشخص بودن نام و رشته تحصیلی نویسندگان، روان نویسی مطالب، انسجام محتوایی متون و بالاخره انتخاب موضوعات متناسب با مخاطب دانشگاهی ملاکهای بررسی این هفته از نشریات است.
همچنین سعی میکنیم در خواندن مطالب نشریات به دنبال جواب این سوال بگردیم که آیا نشریه به اهدافش (اطلاعرسانی، انتقاد، سرگرمی) رسیده یا نه.
داور این هفته: محمد صادق عباسی_ فعال سابق نشریات دانشجویی
نشریه دانشجویی «ایران 1404»: هفتمین شماره شماره نشریه دانشجویی «ایران ۱۴۰۴» بسیج دانشجویی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران منتشر شد.
مدیر مسئول: محمدمهدی ایزدی
سردبیر: امیررضا سالاری
جزئیات بیشتر را در فایل نشریه (دانلود) بخوانید.
نقاط قوت | نقاط ضعف |
صفحه جلد زیبا و صفحهآرایی قوی رعایت اصول انتشار مصاحبه خلاقیت در طراحی لوگوی نشریه استفاده از فونت مناسب برای تیترها |
یکدستی مطالب و نداشتن میانتیتر نداشتن راه رتباطی مخاطب با نشریه |
نشریه دانشجویی «دماوند»: چهارمین شاره نشریه علمی دانشجویی «دماوند» به همت جمعی دانشجویان روابط بینالملل دانشگاه تهران، بصورت مستقل منتشر شد.
صاحب امتیاز و مدیر مسئول: محمد جهاد
سردبیر: امیرحسین ابراهیمی
جزئیات بیشتر را در فایل نشریه (دانلود) بخوانید.
نقاط قوت | نقاط ضعف |
داشتن سخن سردبیر ابتکار و خلاقیت در طراحی داشتن مصاحبه خواندنی کار کردن نام و تصویر نویسندگان تنوع قالبها مثل مصاحبه، معرفی کتاب و یادداشت |
عدم تناسب تصاویر با نوشتهها |
نشریه دانشجویی «سحر»: نود و دومین شماره نشریه دانشجویی سحر توسط انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه علامه طباطبائی منتشر شد.
مدیر مسئول: پویا زینلی پور
سردبیر: فرشته وفائیان
جزئیات بیشتر را در فایل نشریه (دانلود) بخوانید.
نقاط قوت | نقاط ضعف |
صفحه جلد جذاب صفحه آرایی قوی بهکارگیری عناوین بسیار عالی برای مطالب استفاده از فونت مناسب برای تیترها پرداختن به موضوعات روز و مهم جامعه و دنیا |
نپرداختن به موضوعات مرتبط با بدنه دانشجویی |
نشریه دانشجویی «آوای ملل»: چهاردهمین شماره نشریه دانشجویی آوای ملل توسط انجمن اسلامی دانشجویان عضو دفتر تحکیم وحدت دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان منتشر شد.
مدیر مسئول: امین رضا شیخ بر دسیری
سردبیر: علی حسین ایرانپور
جزئیات بیشتر را در فایل نشریه (دانلود) بخوانید.
نقاط قوت | نقاط ضعف |
داشتن شناسنامه،صفحه مطالب و راه ارتباطی مخاطب با نشریه بهکار گیری عناوین جذب برای متنها انتشار ویژهنامه برای فلسطین رواننویسی مطالب مشخص بودن نام نویسنده به همراه رشته تحصیلی |
طراحی به نسبت ضعیف برای جلد صفحه آرایی نه چندان خوب و خالی بودن قسمت زیادی از یک صفحه |
گزارش از محمد صادق عباسی