تاریخ انتشار: جمعه 1404/03/02 - 17:32
کد خبر: 536375

آشنایی با بمب سنگر شکن جی‌بی‌یو-۲۸

آشنایی با بمب سنگر شکن جی‌بی‌یو-۲۸

بمب هدایت لیزری جی‌بی‌یو ۲۸ (GBU-۲۸) یک بمب سقوط آزاد سنگین و نفوذ کننده در سنگر با وزن ۲۲۶۸ کیلوگرم است.

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ بمب هدایت لیزری GBU-۲۸/B (واحد بمب هدایت‌شده ۲۸؛ با نام مستعار "گلوگاه عمیق") یک بمب سقوط آزاد سنگین و نفوذ کننده در سنگر با وزن ۲۲۶۸ کیلوگرم است که به سری Paveway III تعلق دارد. مدل پایه در سال ۱۹۹۱ و در جریان جنگ دوم خلیج فارس (عملیات طوفان صحرا) برای نیروی هوایی ایالات متحده توسعه داده شد.

تنها دو مورد از این سلاح در عملیات طوفان صحرا و هر دو توسط اف-۱۱۱اِف پرتاب شدند. یک جی‌بی‌یو-۲۸ دیگر نیز در جریان حمله آمریکا به عراق در سال ۲۰۰۳ پرتاب شد. در نسخهٔ پیشرفتهٔ جی‌بی‌یو-۲۸، هدایت لیزری با ناوبری اینرسیایی و سیستم‌های هدایت از طریق جی‌پی‌اس ترکیب شده‌است.

در شب ۲۷/۲۸ فوریهٔ ۱۹۹۱، درست چند ساعت پیش از آتش‌بس، دو فروند جنرال داینامیکس اف-۱۱۱اِف که هر کدام با یک بمب جی‌بی‌یو-۲۸ بارگیری شده بودند به سمت هدفی در حومهٔ بغداد حرکت کردند. پایگاه هوایی التاجی، واقع در ۲۴ کیلومتری شمال غربی پایتخت عراق، قبلاً برای حداقل سه بار توسط جنگنده‌های اف-۱۱۷ نایت‌هاوک با بمب‌های جی‌بی‌یو-۲۷ مورد اصابت قرار گرفته بود. بمب جی‌بی‌یو-۲۸ اف-۱۱۱ نخست، به‌دلیل شناسایی نادرست هدف، به محلی خارج از محدودهٔ هدف برخورد کرد. دومین بمب اما مستقیماً به هدف برخورد کرد و به لایه‌ای ضخیم از بتن مسلح نفوذ کرد و سپس منفجر شد و همهٔ افراد داخل آن سنگر کشته شدند.

این بمب، طی بمباران یوگسلاوی توسط ناتو در سال ۱۹۹۹ توسط اف-۱۵های نیروی هوایی ایالات متحده، به‌ویژه علیه مرکز فرماندهی استراژویکا استفاده شد اما موفقیت‌آمیز نبود. از این بمب در عملیات آزادی بلندمدت در سال ۲۰۰۲ و تهاجم به عراق در سال ۲۰۰۳ نیز استفاده شد.

نخستین صادرات جی‌بی‌یو-۲۸ شامل خرید ۱۰۰ تیر از این بمب توسط اسرائیل بود. در سال ۲۰۰۹، ۵۵ تیر از این بمب به اسرائیل تحویل داده شد. گزارش‌های تأییدنشده‌ای مبنی بر استفادهٔ اسرائیل از جی‌بی‌یو-۲۸ در طول جنگ غزه (۲۰۰۸–۲۰۰۹) وجود داشت. در ژوئن ۲۰۰۹، پس از آزمایش هسته‌ای انجام‌شده توسط کره شمالی در ۲۵ مه ۲۰۰۹، آمریکا با فروش جی‌بی‌یو-۲۸ به کرهٔ جنوبی موافقت کرد. این بمب‌ها قرار بود بین سال‌های ۲۰۱۰ و ۲۰۱۴ تحویل داده شوند.

در بمباران غزه در ماه مه ۲۰۲۱ که ارتش اسرائیل از آن با عنوان «عملیات نگهبان دیوارها» یاد می‌کند، جی‌بی‌یو-۲۸، به‌طور گسترده مورد استفاده قرار گرفت.

انتظار می‌رود که بمب ۲۳۰۰ کیلوگرمی جی‌بی‌یو-۷۲ که از سال ۲۰۱۷ در حال توسعه است، به‌طور قابل‌توجهی آسیب بیشتری را علیه اهداف مقاوم‌شده و زیرزمینی وارد کند. این بمب به یک فیوز الکترونیکی هوشمند بادوام‌تر و کارآمدتر مجهز شده‌است که می‌تواند در یک مکان از پیش برنامه‌ریزی‌شده، فعال شود. نیروی هوایی ایالات متحده قصد دارد در سال ۲۰۲۲ خرید این سلاح را برای جایگزینی جی‌بی‌یو-۲۸ آغاز کند.

برخی پایگاه های خبری مدعی شده‌اند که بمب‌های به کار گرفته شده در حمله به ضاحیه و مناطق دیگر بیروت توسط اسرائیل از نوع بمب سنگرشکن جی‌بی‌یو-۲۸ بوده‌اند.

یک فروند اف-۱۵ئی در حال پرتاب جی‌بی‌یو-۲۸

شناسنامه جی‌بی‌یو-۲۸

نوع:بمب هدایت لیزری ویژهٔ اهداف مقاوم‌سازی‌شده و زیرزمینی
تولید: ایالات متحده آمریکا
خدمت: از ۱۹۹۱ تا اکنون
استفاده‌شده توسط: ایالات متحده آمریکا/ اسرائیل / کره جنوبی
طراح: تگزاس اینسترومنتس
سازنده: ریتیان
وزن ۴٬۵۷۶ پوند (۲٬۰۷۶ کیلوگرم)
طول بدنهٔ بمب، به‌تنهایی ۳۹۰ سانتی‌متر و مجموع طول پرتابه، ۵۷۰ سانتی‌متر است.
طول ۱۶ اینچ (۴۰ سانتیمتر)
قطر ۱۶ اینچ (۴۰ سانتیمتر)
طول بال ۶٫۶ فوت (۲ متر)
برد عملیاتی: بیش از ۵٫۴ مایل دریایی (۱۰ کیلومتر)

مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
معرفی کسب و کارها
آمار استفاده کودکان اروپایی از اینترنت
بلاتکلیفی قیمت بلیت پروازهای اربعین
اعضای خانواده یک محیط بان هرمزگان در حمله آمریکا به شهادت رسیدند
آسوشیتدپرس از افزایش تلفات آمریکا در جنگ با ایران خبر داد
امضای بی‌ثمر رئیس‌جمهور/ آقای پزشکیان به تعهدی که دادید پاسخ دهید!
انهدام مهمات عمل نکرده دشمن در شهرستان پاکدشت
نیروهای مسلح سر سوزنی بر سر تنگه هرمز کوتاه نخواهد آمد
عبور تولید فاز ۱۱ پارس جنوبی از مرز ۲۶ میلیون مترمکعب
اخراج به خاطر تذکر به حجاب در روز ملی عفاف و حجاب
فیلم | خضریان: ایران چه با عمان و چه بدون عمان تنگه هرمز را مدیریت خواهد کرد
انتخابات کمیسیون‌های تخصصی آغاز شد / رأی‌گیری الکترونیکی در ۱۴ کمیسیون مجلس
زنگ خطر برای اقتصاد ترامپ؛ کاهش ذخایر راهبردی نفت و تشدید فشار تورمی بر کاخ سفید
رادار پاتریوت و سامانه راداری C-RAM آمریکا منهدم شدند
ادعای نهاد تروریستی سنتکام درباره زمان آغاز محاصره دریایی ایران
وقوع حادثه دریایی دیگر در سواحل عمان
وقوع چند انفجار در جزیره کیش و تکذیب حمله به تأسیسات آب و برق
محکومیت حمله به فرودگاه بین‌المللی صنعا
نشست علنی مجلس برگزار شد
سنتکام از موج جدید تجاوز آمریکا به ایران خبر داد
شنیده شدن صدای انفجارهایی در استان هرمزگان
انهدام یک فروند پهپاد MQ۱ در تنگه هرمز
نحوه بررسی مدارک داوطلبان سهمیه‌ای آزمون دستیاری
شهادت رهبر انقلاب نقطه آغاز خلق یکی از پرافتخارترین صفحات تاریخ انقلاب و جهان بود
منادی رئیس کمیسیون آموزش و پرورش باقی ماند
اجرای طرح «دانشگاه عاری از دخانیات» مؤثر بوده است/تشکیل شبکه کاهش آسیب و پیشگیری دردانشگاه
ثبت و انتقال تجربه، از بزرگ‌ترین خدمات علمی به نسل‌های آینده است
هماهنگی دستگاه‌ها و شبکه ملی آزمون برای برگزاری کنکور ارشد ۱۴۰۵
کارنامه عملکرد دانشگاه‌ها تا یک ماه آینده صادر می‌شود
تأخیر در پرداخت وام‌های دانشجویی به دلیل مشکلات بانکی
توصیه رئیس دانشگاه علامه درباره گفتگو با هوش مصنوعی
آمار دانشجویان به ۳ میلیون و ۴۰۰ هزار نفر رسید
قطع برق آزمون‌های مجازی دانشگاه شریف را لغو کرد
کارت آزمون کارشناسی ارشد ۱۴۰۵ منتشر شد
ضرورت کاهش ضوابط دست‌وپاگیر و تقویت آزادی عمل پژوهشگران
آغاز ثبت نام دانشجویان بین الملل در دانشگاه علوم‌پزشکی شهیدبهشتی
امتحانات دانشجویان طبق برنامه قبلی برگزار می‌شود؛ کنکور اواخر مرداد
پیام تبریک پزشکیان به تیم ملی المپیاد فیزیک
گزارش خدمات دانشگاه‌ها به زائران تشییع رهبر شهید بررسی شد
هشدار سازمان سنجش درباره فعالیت صفحات جعلی در شبکه‌های اجتماعی
آخرین مهلت دفاع و ثبت نمرات دانشجویان دانشگاه پیام‌نور اعلام شد
کارت آزمون کارشناسی ارشد سال ۱۴۰۵ فردا منتشر می شود
الزام دانشجویان کاردانی دانشگاه آزاد به گذراندن ۷ واحد درسی معارف
نظرسنجی
به نظر شما توافق با آمریکا به پایان مخاصمات می‌انجامد یا دوباره شاهد یک درگیری تمام عیار خواهیم بود؟


مشاهده نتایج
go to top