تاریخ انتشار: یکشنبه 1404/06/09 - 21:08
کد خبر: 543400

از تبلت تا هوش مصنوعی؛

فرصت‌ها و تهدیدهای تکنولوژی در فرآیند یادگیری

فرصت‌ها و تهدیدهای تکنولوژی در فرآیند یادگیری

دیگر نمی‌توان نظام آموزشی را بدون ابزارهای دیجیتال تصور کرد؛ تبلت، موبایل و هوش مصنوعی به کلاس‌های درس راه یافته‌اند و سبک یادگیری نسل جدید را متحول کرده‌اند. اما پرسش اساسی اینجاست که این تحولات، آینده آموزش را به کدام سو خواهد برد؟

به گزارش سرویس فناوری اطلاعات «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ طی دو دهه اخیر فناوری‌های نوین به سرعت وارد عرصه آموزش شده‌اند و بسیاری از کشورها هنوز فرصت ارزیابی و آسیب‌شناسی کامل این تغییرات را پیدا نکرده‌اند و در ایران، تجربه آموزش آنلاین در دوران کرونا نشان داد که ابزارهای دیجیتال می‌توانند هم ناجی آموزش باشند و هم منشأ چالش‌های تازه شوند.

کارشناسان روان‌شناسی تربیتی معتقدند فناوری اصلی‌ترین فرصت را برای دسترسی آسان به منابع علمی نامحدود و متنوع فراهم کرده است. امروز دانش‌آموز یک شهر کوچک می‌تواند به همان محتواهای آموزشی غنی دسترسی داشته باشد که دانش‌آموز یک مدرسه ممتاز در پایتخت  دارد و  این برابری در دسترسی می‌تواند عدالت آموزشی را تقویت کند و فرصت رشد فردی را برای همه فراهم سازد.

با این حال، دسترسی گسترده بدون هدایت، تمرکز دانش‌آموزان را کاهش داده و یادگیری سطحی را تشدید می‌کند. پژوهش‌ها نشان می‌دهند استفاده بیش از حد از موبایل و تبلت، توانایی حافظه بلندمدت و قدرت تفکر انتقادی دانش‌آموزان را کاهش می‌دهد. اطلاعات به‌سرعت وارد ذهن می‌شوند و همان‌قدر سریع فراموش می‌شوند.

تکنولوژی همچنین روابط انسانی در کلاس درس را تغییر داده است. زمانی معلم تنها منبع دانایی و الگوی رفتاری بود، اما امروز نقش او بیشتر به هدایتگر و تسهیل‌گر محدود شده است. این تغییر، اگرچه به استقلال یادگیرنده کمک می‌کند، اما پیوند عاطفی میان معلم و شاگرد را تضعیف می‌کند؛ پیوندی که از نگاه روان‌شناسان تربیتی، بخش حیاتی رشد شخصیت است.

هوش مصنوعی، تازه‌ترین مهمان دنیای آموزش، می‌تواند برنامه‌های یادگیری شخصی‌سازی‌شده طراحی کند، نقاط ضعف دانش‌آموزان را شناسایی کند و تمرین‌های هدفمند ارائه دهد. اما اگر بدون کنترل استفاده شود، دانش‌آموزان بیش از حد به ماشین وابسته می‌شوند و نقش تفکر انتقادی کاهش می‌یابد و نسل آینده ممکن است پاسخ‌ها را از هوش مصنوعی دریافت کند، بدون آنکه قدرت تحلیل و خلاقیت واقعی داشته باشد.

افزون بر این، استفاده از فناوری می‌تواند شکاف اجتماعی را عمیق‌تر کند. خانواده‌هایی که توان خرید ابزار دیجیتال و اینترنت پرسرعت دارند، فرزندانشان جلوتر حرکت می‌کنند، در حالی که کودکان مناطق محروم حتی از حداقل فرصت‌های آموزشی محروم می‌شوند. این نابرابری، تهدیدی جدی برای تحقق عدالت آموزشی است.

با همه این چالش‌ها، نمی‌توان از فناوری گریخت. تجربه جهانی نشان داده که ممنوعیت یا حذف فناوری، نتیجه‌ای جز عقب‌ماندگی ندارد، راه‌حل در مدیریت و هدایت هوشمند ابزارهای دیجیتال است. نظام آموزشی کشور باید برنامه‌های تلفیقی طراحی کند؛ برنامه‌هایی که هم از ظرفیت فناوری بهره‌برداری کنند و هم مهارت‌های انسانی، اخلاقی و اجتماعی دانش‌آموزان را تقویت کنند.

ایمنی آموزشی تنها مسئولیت دولت و مدرسه نیست؛ خانواده‌ها و هر شهروند نیز با مصرف آگاهانه، کاهش هدررفت اطلاعات و رعایت استانداردهای آموزشی می‌توانند سهم خود را ایفا کنند. نگاه جمعی، فشار بحران فناوری و نابرابری را کاهش می‌دهد و کیفیت آموزش را افزایش می‌دهد.

در نهایت، آینده آموزش وابسته به تصمیم امروز ماست. اگر تکنولوژی را تنها وسیله‌ای برای آسان‌تر کردن یادگیری ببینیم، فرصت بزرگی را از دست داده‌ایم، اما اگر آن را با نگاه تربیتی و بومی‌سازی‌شده به‌کار بگیریم، می‌توان نسلی پرورش داد که علاوه بر مهارت‌های علمی، دارای قدرت تفکر، خلاقیت و هویت فرهنگی باشد.

زهره تاجی، کارشناس ارشد روانشناسی تربیتی و مدیر مدرسه

مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
معرفی کسب و کارها
صادق: ۷۰۰ هزار متقاضی واقعی در انتظار مسکن هستند
تغییر مسیر هواپیمای نتانیاهو به آمریکا به دلایل امنیتی
آمادگی ۲۶ درصد داوطلبان جان فدا برای کار نظامی
افتتاحیه کنگره بین‌المللی پزشکی هسته‌ای در تبریز +عکس
هشدار وزیر علوم درباره دیکتاتوریِ نامرئی حاصل از هوش مصنوعی
روایت جدید از هزینه‌کرد ۱.۵ میلیارد تومانی در شرکت بارز/چرا هزینه مراسم به حساب مدیر حراست واریز شد؟
دویست شب مجاهدت مردم خیابان
هدف‌گیری امنیت ملی در شرایط جنگی
لطفا دست از تخریب شهید مظلوم بر دارید!
پیام سردار موسوی در آستانه دویستمین شب بعثت ملت
ابرپروژه عربستان تکه‌تکه شد
کنکوری متفاوت در راه است
موضع دوباره زلنسکی علیه ایران
تراکتور از روی پرسپولیس پرواز کرد
قهرمان‌سازی از خلبان آمریکایی، سفارشی بود
احسان خاندوزی رئیس جدید کارگروه بررسی‌های اقتصادی معاونت بررسی دفتر رهبر انقلاب اسلامی شد
حملات یمن فرودگاه ابها را به تعطیلی کامل کشاند
انهدام چهارمین فروند MQ-۱ در تنگه هرمز
حقوق اعضای هیئت‌علمی دانشگاه صنعتی شریف افزایش یافت
بانک مرکزی باید برای مهار نوسانات ارزی از انفعال خارج شود/ هیچ خلا قانونی برای کنترل نرخ ارز وجود ندارد
سازمان ملی هوش مصنوعی موانع فعالیت کسب و کارهای داده محور را رفع می‌کند
نظرسنجی
به نظر شما توافق با آمریکا به پایان مخاصمات می‌انجامد یا دوباره شاهد یک درگیری تمام عیار خواهیم بود؟


مشاهده نتایج
go to top