تاریخ انتشار: یکشنبه 1404/06/16 - 10:32
کد خبر: 543678

پاسخ معاون واژه‌گزینی فرهنگستان به برخی از حواشی

پاسخ معاون واژه‌گزینی فرهنگستان به برخی از حواشی

معاون گروه واژه‌گزینی فرهنگستان گفت: واژه‌های مصوب ۳۰ سال گذشته را در وبگاه فرهنگستان گذاشته‌ایم و افراد می‌توانند به آن مراجعه کنند، ولی گاهی خبرسازی از برخی تک‌واژه‌ها حاکی از شیطنت است.

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ نسرین پرویزی معاون گروه واژه‌گزینی فرهنگستان زبان و ادب فارسی درباره حواشی ایجاد شده روی اعلام واژه جایگزین برای کلمه «کرانچی» گفت: واژه‌های جدیدی را که در هر زمانی تصویب می‌شود و هنوز منتشر نشده‌اند، یا خودم یا یکی از همکاران با ذکر نام، اعلام می‌کنیم و توضیح می‌دهیم. کانال پژوهشگران گروه واژه‌گزینی یک واژه را انتخاب می‌کند، مثل همین واژه «کرانچی» که مال خیلی وقت پیش بوده که بررسی شده؛ ما آن وقت گروه فناوری‌غذا و صنایع غذایی داشتیم و آنها این واژه را بررسی می‌کرده‌اند، یعنی این کلمه جدیدی نیست، این واژه را از وبگاه فرهنگستان برداشته‌اند و منتشر کرده‌اند.

او ادامه داد: وقتی این واژه‌ها بی‌هنگام یا در کل مجموعه‌شان اعلام نمی‌شوند، باعث صحبت‌هایی از طرف عموم یا رسانه‌ها می‌شود که چندان جالب نیست، یا به شوخی تلقی می‌کنند. در صورتی که اگر در بافت خودشان یا در آن مجموعه واژه‌هایی که بررسی شده‌اند اعلام شوند، خیلی وضعیت فرق می‌کند و نشان می‌دهد که کاملاً یک کار علمی رویشان انجام شده است.

وی افزود: ما تمام واژه‌های مصوب ۳۰ سال گذشته را در وبگاه فرهنگستان گذاشته‌ایم و افراد می‌توانند به آن مراجعه کنند، ولی گاهی خبرسازی از برخی تک‌واژه‌ها حاکی از شیطنت است. اعلام رسمی واژه‌ها از سوی وبگاه فرهنگستان، روابط عمومی یا مسئولان و متخصصان گروه واژه‌گزینی صورت می‌گیرد.

مصوبات فرهنگستان لازم‌الاجرا است

پرویزی در پاسخ به این پرسش که آیا الزامی در به کارگیری این واژه‌های جدید هست یا فرهنگستان صرفاً پیشنهاد می‌دهد، گفت: مصوبات فرهنگستان اساساً لازم‌الاجراست و نهادهای مختلف لازم است آنها را به کار بگیرند. اما فرهنگستان برای آنکه بتواند نظر عموم و اهل فن را به کار ببندد، مصوبات خود را در هر سال به مدت سه سال مقدماتی تلقی می‌کند و چنانچه در این سه سال همکاران فرهنگستان یا متخصصان خارج از فرهنگستان یا عموم افرادی که با مفهوم مورد نظر آشنایی دارند، نظری بدهند که مورد تأیید متخصصان و همکاران فرهنگستان قرار گیرد، مسلماً در جلسات مربوط مطرح و در آن تجدید نظر می‌شود.

وی افزود: چنانچه در مورد واژه‌های مصوب پس از سه سال نظر خاصی ارائه نشود، آن مجموعه‌واژه مصوب نهایی تلقی خواهد شد. بدیهی است که هر فردی می‌تواند در ترجمه یا مکاتبات و گفتار خود برای هر واژه بیگانه معادلی به کار بگیرد که لزوماً مصوب فرهنگستان نباشد. آنچه اهمیت دارد استانداردسازی، به‌ویژه در حوزه‌های علمی است و فرهنگستان بر این امر تاکید دارد و امید دارد که در متون علمی تشتت در به‌کارگیری واژه‌های علمی کم شود و زبان علمی معیار داشته باشیم.

مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
معرفی کسب و کارها
رکوردشکنی‌های جدید بورس/ شاخص وارد کانال ۵.۵ میلیون واحد شد، ورود ۹ همت پول حقیقی
سکه در آستانه بازگشت به کانال ۱۸۸ میلیون تومان
معاون ترامپ: روی طرحی برای عبور ایمن کشتی‌ها از تنگه هرمز کار می‌کنیم
گزارش رسانه آمریکایی از اقدام ایران برای پایان حضور آمریکا درخلیج فارس
قرارداد مربی خارجی استقلال تمدید شد
شهرقدس میزبان بازی های استقلال و پرسپولیس شد
وزیر آلمانی خواستار کنار رفتن اینفانتینو از فیفا شد
پیام تبریک امیر دریادار ایرانی به مناسبت روز خبرنگار
سخنگوی ارتش: نظم ایرانی حاکم بر تنگه هرمز غیرقابل بازگشت است
رژیم صهیونیستی در قتل مداح جوان به دنبال ایجاد وحشت در جامعه است
ذوالقدر: آمریکا تا رفتارش را تصحیح نکند تنگه هرمز باز نخواهد شد
عراقچی: توافق با عمان نزدیک است/ تکذیب سهم ۱۱ درصدی ایران از خزر
شورای امنیت سه‌شنبه میزبان نشستی درباره کرانه باختری
آغاز فروش بلیت اتوبوس به مقصد مشهد/ قیمت‌ها اعلام شد
عمان: مذاکرات درباره ترتیبات دریانوردی در تنگه هرمز در فضای مثبت جریان دارد
پزشکیان‌: بهترین زمان برای دستیابی به توافق شرایط کنونی است
رونمایی از یک ربات انسان‌نما برای زندگی فراتر از کارخانه
بهبود باروری زنان بالای ۳۵ سال به کمک «مکمل‌های باکتریایی»
ارائه طرحی برای کاهش مصرف انرژی در ساختمان‌های مسکونی
خبرنگاری در عصر هوش مصنوعی؛ تهدیدی برای شغل یا فرصتی برای تحول؟
«گزارش آخرین گزارش»؛ روایتی ماندگار از شهید محمود صارمی در روز خبرنگار
امنیت پایدار ایران بدون مرجعیت رسانه‌ای و روایت حقیقت به دست نمی‌آید
تخلیه خوابگاه گلستان ۴ دانشگاه الزهرا(س) از امروز
قیمت غذای دانشجویان در طرح جدید تغذیه دانشجویی اعلام شد
معافیت برخی دانشگاه‌ها از اجرای طرح جدید تغذیه دانشجویان/اجرای طرح مرحله‌ای خواهد بود
شواهد پژوهشی از وجود فسفر در بمباران «لامرد» حکایت دارد
آخر مرداد پایان مهلت ثبت‌نام المپیک فناوری/جایزه ۳ میلیاردی برای برگزیدگان ۱۵ لیگ
طراحی پلتفرم هوشمند اکتشاف معدن با هوش مصنوعی در دانشگاه امیرکبیر
پذیرش دانشجو به شیوه استادمحور ابلاغ شد
تجربه ایران در توسعه آموزش عالی در اختیار عراق قرار می گیرد
موج خودکشی در فرماندهی سایبری آمریکا
توسعه فناوری، مسیر رقابت‌پذیری صنعت قطعه‌سازی است
وزیر علوم ایران با رئیس بیت‌الحکمه عراق دیدار کرد
تمدید دومین فراخوان شناسایی و جذب استعدادهای برتر در بخش خصوصی
رایزنی برای راه‌اندازی رشته زبان کره‌ای و برگزاری آزمون TOPIK در ایران
دکتر منتظری به رادیو می‌رود
رسوایی بزرگ در معتبرترین دانشگاه مکزیک
پژوهشگاه ملی سرطان می‌تواند به محور دیپلماسی علمی ایران و کشورهای منطقه تبدیل شود
حکمرانی مشارکتی؛ ضرورت امروز دانشگاه‌ها
هوش مصنوعی جدید، انسان از آب درآمد!
دانشگاه منزوی از جریان علم و فناوری جهان عقب می‌ماند
نتایج آزمون‌های ورودی مدارس سمپاد و نمونه دولتی اوایل هفته آینده منتشر می‌شود
نظرسنجی
به نظر شما توافق با آمریکا به پایان مخاصمات می‌انجامد یا دوباره شاهد یک درگیری تمام عیار خواهیم بود؟


مشاهده نتایج
go to top