تاریخ انتشار: سه شنبه 1404/07/08 - 10:12
کد خبر: 545488

عرفان کلانتر؛

ساز و کار ماشه

ساز و کار ماشه

عرفان کلانتر فعال دانشجویی در پاسخ به این سؤال که چرا مکانیسم ماشه تأثیری بر اقتصاد ایران نخواهد داشت مطلبی را نگاشت.

به گزارش خبرنگار تشکل‌های دانشجویی «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ عرفان کلانتر/// مکانیسم ماشه بخشی از توافق برجام است که به کشورهای عضو اجازه می‌دهد در صورت نقض تعهدات از سوی ایران، تحریم‌های پیشین شورای امنیت سازمان ملل به طور خودکار بازگردانده شود. با این حال، بررسی وضعیت فعلی اقتصاد ایران و تجربه سال‌های گذشته نشان می‌دهد که فعال‌سازی این مکانیسم تأثیر قابل توجهی بر اقتصاد کشور نخواهد داشت. در ادامه با دلایل منطقی و مستند، این موضوع بررسی می‌شود.

دلیل اول: تحریم‌های اصلی آمریکا هستند، نه سازمان ملل

بخش عمده مشکلات اقتصادی ایران ناشی از تحریم‌های یک‌جانبه و ثانویه آمریکا در حوزه‌هایی مانند صادرات نفت و نظام بانکی است. تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل، که مکانیسم ماشه آن‌ها را بازمی‌گرداند، در مقایسه با تحریم‌های آمریکا اثر چندانی ندارند. از زمان خروج آمریکا از برجام در سال ۱۳۹۷، تحریم‌های ثانویه به قدری شدید بوده‌اند که عملاً شرکت‌های خارجی را از همکاری با ایران بازداشته‌اند. بنابراین، بازگشت قطعنامه‌های شورای امنیت تغییر اساسی در وضعیت موجود ایجاد نمی‌کند و بیشتر کارکرد سیاسی دارد تا اقتصادی.

دلیل دوم: سازگاری اقتصاد ایران با تحریم‌ها و یافتن راه‌های جایگزین

ایران در سال‌های اخیر توانسته است با شرایط تحریم سازگار شود و مسیرهای تازه‌ای برای تجارت بیابد. صادرات نفت از طریق کانال‌های غیررسمی به کشورهایی مانند چین ادامه دارد و بخش زیادی از نیاز ارزی کشور از این طریق تأمین می‌شود. افزون بر این، تحریم‌های سازمان ملل بیشتر بر حوزه‌هایی مانند تسلیحات و فناوری‌های خاص تمرکز دارند و ارتباط مستقیمی با تجارت روزمره ایران ندارند. از سوی دیگر، شرکای اصلی ایران همچون چین و روسیه تمایل چندانی به اجرای سختگیرانه چنین تحریم‌هایی ندارند و روابط اقتصادی خود را ادامه خواهند داد. این نشان می‌دهد که مکانیسم ماشه توانایی ایجاد فشار تازه بر اقتصاد ایران را ندارد.

دلیل سوم: جنبه روانی و فقدان کارایی عملی مکانیسم ماشه

مکانیسم ماشه بیش از آنکه ابزار اقتصادی باشد، کارکردی روانی دارد. تحریم‌های اصلی سال‌هاست که بر اقتصاد ایران اعمال شده‌اند و این ابزار دیگر کارآمدی گذشته را ندارد. در شرایط کنونی، فعال‌سازی دوباره تحریم‌های شورای امنیت تنها یک اقدام نمادین است و تغییر واقعی در روند اقتصاد ایجاد نمی‌کند. بسیاری از تحلیلگران معتقدند این اقدام بیشتر با هدف اثرگذاری بر افکار عمومی صورت می‌گیرد تا ایجاد تحول در واقعیت‌های اقتصادی. ایران نیز می‌تواند با تکیه بر سیاست‌های داخلی مانند تقویت تولید و توسعه روابط با کشورهای آسیایی و منطقه‌ای، اثرات روانی چنین اقداماتی را خنثی کند.

با توجه به دلایل یادشده، فعال‌سازی مکانیسم ماشه تأثیر ملموسی بر اقتصاد ایران نخواهد داشت. فشار اصلی بر اقتصاد ایران ناشی از تحریم‌های آمریکا است و ایران توانسته است با ایجاد مسیرهای جایگزین، وابستگی خود به سازوکارهای غربی را کاهش دهد. در نتیجه، راهبرد اصلی برای حفظ ثبات اقتصادی کشور تمرکز بر توان داخلی و تقویت روابط با شرکای غیرغربی است. این واقعیت نشان می‌دهد که اقتصاد ایران مقاوم‌تر از آن است که با چنین ابزاری متزلزل شود.

نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
معرفی کسب و کارها
تکذیب ادعای سنتکام درباره مین‌روبی در تنگه هرمز توسط سخنگوی سپاه
زنگ باران در کشور به صدا درآمد
هرمز رکورد قیمت گاز اروپا را جابه‌جا کرد
تعرفه گاز ۲ درصد از مشترکان به نرخ صادراتی رسید
شریعتی تصمیم جدید دولت درباره قیمت انرژی را خلاف قانون دانست
قطار صادراتی ایران به چین رفت
فیلم | ما نسلی هستیم که آمریکا را از منطقه اخراج می‌کنیم
فیلم | روایت کامل نامه‌ای پر مهر که پاسخ گرفت
فیلم | انتقادات یک دانشجو خطاب به وزیر علوم درباره پرونده‌های انضباطی
فیلم | مزیدی: خروج از ان پی تی و بازنگری در دکترین هسته‌ای می‌تواند برگ برنده ما باشد
مراسم عهد دانشجویی با رهبر انقلاب در مقابل سردر دانشگاه تهران برگزار شد
عارف دستور تشکیل کارگروه تدوین قوانین فضای دیجیتال را صادر کرد
عراقچی: برای فرصت به دیپلماسی، ارتباط با واسطه‌ها را ادامه می‌دهیم
حجت‌الاسلام رحمانی معاون جدید عتبات عالیات شد
وام ازدواج دانشجویی ۱۰ برابر شد
پیام فرمانده هوافضای سپاه به جوانان و نوجوانان جان‌فدای ایران
تا رسیدن به قله‌های پیشرفت هم‌ عهدیم
کوروش بزرگ و منشور حقوق بشر او
مهارت‌آموزی یا رزومه‌سازی؟
زمینه سقوط و بی اعتباری خودتان را فراهم خواهید کرد!
چگونه برای استخدام بانک‌ها آماده شویم؟ از آزمون کتبی تا مصاحبه استخدامی
محوطه دانشگاه سلمان فارسی کازرون پس از یک سال پیگیری همچنان بلاتکلیف است
مهلت ثبت نام اسکان دانشجویان ارشد دانشگاه تهران امشب به پایان می‌رسد
پیگیری راه‌اندازی دوره‌های مشترک تحصیلات تکمیلی میان دانشگاه‌های ایران و دانشگاه کوت عراق
امروز آخرین مهلت انتخاب رشته آزمون دستیاری دندانپزشکی سال ۱۴۰۵
طراحی ۳۱ بازی فکری با مشارکت ۱۶۴ دانشجو در المپیک بازی‌های فکری ایران
درخشش دانشجویان دانشگاه امیرکبیر در مسابقات ریاضی دانشجویی کشور
قول مساعد وزیر علوم برای بازگشت سقف سنی جذب هیئت علمی به ۴۵ سال
دانشگاه‌های جامانده از جذب هیئت علمی ۱۴۰۴ از فراخوان بعدی جا می‌مانند
نتایج نهایی پذیرش کاردانی نظام جدید سال ۱۴۰۵ اعلام شد
المپیادهای ورزشی درون‌دانشگاهی محور توسعه مشارکت ورزشی دانشجویان
ممنوعیت‌های ثبت‌نام در آزمون دکتری سال ۱۴۰۶؛ امکان ثبت نام تا ۹ آبان
تأیید تخلف در سلف دانشگاه کاشان/ تعطیلی دو هفته‌ای و جریمه پیمانکار
دانشگاه تهران دختران محجبه آذربایجانی را می‌پذیرد
نظرسنجی
به نظر شما توافق با آمریکا به پایان مخاصمات می‌انجامد یا دوباره شاهد یک درگیری تمام عیار خواهیم بود؟


مشاهده نتایج
go to top