تاریخ انتشار: سه شنبه 1404/07/22 - 15:51
کد خبر: 546599

مغز مردان سریع‌تر از زنان کوچک می‌شود

مغز مردان سریع‌تر از زنان کوچک می‌شود

مغز زنان کُندتر پیر می‌شود، اما به نظر نمی‌رسد که این موضوع آنها را از ابتلا به نوع شایع زوال عقل محافظت کند.

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ بر اساس یک مطالعه طولی که امروز در مجموعه مقالات آکادمی ملی علوم منتشر شد، در طول پیری، مردان در مقایسه با زنان، کاهش حجم بیشتری را در مناطق بیشتری از مغز تجربه می‌کنند. نویسندگان معتقدند این بدان معناست که تغییرات مغزی مرتبط با سن توضیح نمی‌دهد که چرا زنان بیشتر از مردان به بیماری آلزایمر مبتلا می‌شوند.

به نقل از نیچر، فیونا کامفور، متخصص روانشناسی بالینی در دانشگاه سیدنی استرالیا، می‌گوید: واقعا مهم است که بفهمیم در مغز سالم چه اتفاقی می‌افتد تا بتوانیم بهتر بفهمیم وقتی افراد به این بیماری‌های عصبی مبتلا می‌شوند، چه اتفاقی می‌افتد. او می‌افزاید: این مطالعه به درک دانشمندان از پیری معمول مغز می‌افزاید.

زنان تقریبا دو برابر مردان به بیماری آلزایمر مبتلا می‌شوند و پیری بزرگترین عامل خطر برای این بیماری است. این موضوع باعث شده است که تحقیقاتی در مورد تفاوت‌های جنسیتی مرتبط با سن در مغز انجام شود. آن راوندال، دانشجوی دکترا در دانشگاه اسلو و یکی از نویسندگان این مقاله، می‌گوید: اگر مغز زنان بیشتر تحلیل رفته باشد، این می‌تواند به توضیح شیوع بالاتر آلزایمر در آنها کمک کند.

راوندال اضافه می‌کند که تحقیقات قبلی که تفاوت‌های جنسیتی در پیری مغز را بررسی می‌کردند، نتایج متفاوتی را نشان داده‌اند. چندین مطالعه نشان داده‌اند که مردان در مقایسه با زنان، کاهش بیشتری در کل ماده خاکستری و اندازه هیپوکامپ را تجربه می‌کنند، در حالی که سایر تحقیقات، کاهش شدیدتر ماده خاکستری در زنان را گزارش کرده‌اند.

اسکن مغز

جدیدترین مطالعه شامل بیش از ۱۲ هزار و ۵۰۰ اسکن مغزی تصویربرداری تشدید مغناطیسی (MRI) از ۴۷۲۶ نفر بود که حداقل دو اسکن برای هر نفر، با فاصله متوسط ‌سه سال انجام شده بود که به بیماری آلزایمر یا هرگونه اختلال شناختی مبتلا نبودند و به عنوان شرکت‌کننده کنترل در ۱۴ مجموعه داده بزرگتر قرار داشتند. محققان با بررسی عواملی از جمله ضخامت ماده خاکستری و اندازه نواحی مرتبط با بیماری آلزایمر، مانند هیپوکامپ که برای حافظه ضروری است، نحوه تغییر ساختار مغز افراد را در طول زمان مقایسه کردند.

به طور کلی، مردان در مقایسه با زنان، کاهش حجم بیشتری را در مناطق بیشتری از مغز تجربه کردند. به عنوان مثال، قشر پس مرکزی که مسئول پردازش احساسات لامسه، درد و دما و همچنین موقعیت و حرکات بدن است، در مردان سالانه ۲.۰ درصد و در زنان سالانه ۱.۲ درصد کاهش یافت.

کامفور می‌گوید نتایج نشان می‌دهد که مردان سریع‌تر از زنان پیر می‌شوند. همچنین امید به زندگی در مردان کمتر است.

ایمی برادتمن، محقق بالینی در حوزه سلامت شناختی در دانشگاه موناش در ملبورن استرالیا، می‌گوید اگر این تغییرات نقشی در ابتلا به بیماری آلزایمر داشتند، این مطالعه نشان می‌داد که زنان در نواحی مرتبط با این بیماری، مانند هیپوکامپ که در حافظه نقش دارند، کاهش بیشتری را تجربه می‌کنند.

راوندال می‌گوید نتایج به توضیحات احتمالی دیگری برای تفاوت‌های جنسیتی در شیوع بیماری آلزایمر، مانند تفاوت در بقا یا آسیب‌پذیری در برابر بیماری اشاره دارد.

کامفور می‌گوید اینکه به نظر نمی‌رسد تفاوت‌های جنسیتی در حجم مغز نقشی در این بیماری داشته باشد، کاملا تعجب‌آور نیست، زیرا بیماری‌های زوال عصبی پیچیده هستند. درک این اختلالات نیازمند مطالعات طولی شامل افراد مبتلا به آلزایمر است تا نحوه تغییر مغز آنها در طول زمان مقایسه شود. او می‌افزاید: بعید است که صرفا نگاه کردن به تغییرات مرتبط با سن در آتروفی مغز، پیچیدگی‌های پشت آن را توضیح دهد.

بیماری پیچیده

برودتمن می‌گوید اگرچه این مطالعه قوی است، اما تحقیقات بیشتر با مجموعه داده‌های متنوع‌تری مورد نیاز است. به عنوان مثال، افرادی که در این مطالعه شرکت داشتند، سطح تحصیلات بالایی داشتند که یک عامل محافظتی در برابر بیماری آلزایمر است، ‌ به این معنی که آنها به طور کامل نماینده جمعیت عمومی نبودند. مجموعه داده‌ها همچنین فاقد اطلاعاتی در مورد سایر عواملی بود که بر خطر ابتلا به بیماری آلزایمر در فرد تأثیر می‌گذارند، مانند قومیت و سنی که زنان یائسگی را تجربه می‌کنند.

نویسندگان می‌گویند وقتی تحلیل خود را بر اساس سطح تحصیلات تنظیم کردند، برخی از بخش‌های مغز مردان دیگر کاهش سریع‌تری نسبت به زنان نشان ندادند. وقتی آنها مردان و زنانی را که پیش‌بینی می‌شد به مدت یکسانی زندگی کنند، به جای مردان همسن، مقایسه کردند، حجم مغز دو گروه با نرخ‌های مشابهی کاهش یافت.

مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
معرفی کسب و کارها
بزرگداشت رهبر شهید و دکتر مصباح‌الهدی باقری‌کنی در دانشگاه امام صادق
توانیر: تلاش برای رفع آسیب شبکه برق در استان های جنوبی ادامه دارد
قیمت طلا و سکه در ۲۶ تیر ۱۴۰۵
عقب‌نشینی برابر دشمن، محکوم است/ تعرض به زیرساخت‌ها بی‌پاسخ نمی‌ماند
صالحی: کشورهای منطقه بازی مقصرنمایی را کنار بگذارند
هشدار وزیر کار به امارات از تریبون بریکس: سرزمین خود را در اختیار دشمنان ایران قرار ندهید
قالیباف: ایرانی میراث پرافتخار خود را به آسانی واگذار نمی‌کند
حاج علی اکبری: اخراج آمریکا از منطقه و ازاله رژیم صهیونیستی بخشی از انتقام ملت ایران است
واکنش مجید مجیدی به اظهارات توهین‌آمیز معاون ترامپ
سردار موسوی: شلیک‌های موثر و هدفمند بر سر دشمن تا بازگشت آرامش به جنوب ادامه خواهد داشت
پرونده آزمون ارشد ۱۴۰۵ بسته شد
فعالیت بندر لافت بدون وقفه ادامه دارد / پل‌های آسیب‌دیده امروز ترمیم می‌شوند
ادعای کویت درباره آسیب دیدن تاسیسات آب و برق این کشور در تبادل آتش میان ایران و آمریکا
سپاه: حمله به مردم و زیرساخت‌های غیرنظامی تاوان بسیار سخت و بیچاره کننده‌ای خواهد داشت
کتاب «روایت آقا»؛ تصویری ناب از مراحل رشد و بالندگی شخصیت رهبر شهید در دامان پدری عالم و زاهد
رهبر شهید، استقلال و خودکفایی را شرط بقای ملت می‌دانست
در مسئله کارخانه قند یاسوج، بین صیانت از محیط زیست و حمایت از تولید توازن برقرار کنید
حملات وحشیانه یانکی‌ها به زیرساخت‌های جنوب، نبرد را به مرحله جدید کشاند
آن قاتل قمارباز با چه زبانی بگوید با شما تفاهمی ندارد؟
خون‌خواهی رهبر شهید، حقی مشروع و ضرورتی راهبردی است
اطلاق «جان‌باخته» به شهدای حملات آمریکا، رویا فروشی صلح با دشمن است
از اجرای طرح نوین تغذیه تا بازسازی روانی-اجتماعی دانشگاه‌ها در دوران پساجنگ
بازدید رهبر شهید از پژوهشگاه رویان نماد قدردانی از جامعه علمی کشور بود
ضربه تازه دولت ترامپ به دانشجویان بین‌المللی
آغاز یازدهمین دوره طرح ملی گفتمان نخبگان علوم انسانی
برگزاری کنکور ارشد ۱۴۰۵ برای توان‌خواهان و زندانیان
آزمون کارشناسی ارشد سال ۱۴۰۵ در سلامت و آرامش برگزار شد
پرونده آزمون ارشد ۱۴۰۵ بسته شد
داوطلبان آزمون دستیاری فریب فروشندگان سؤال را نخورند
درخشش مرکز بین المللی زبان دانشگاه امیرکبیر در ارزیابی وزارت علوم
چگونه مدارس و دانشگاه‌های ایران به اهداف نظامی تبدیل شدند؟
معاون وزیر علوم از حذف واسطه‌ها در چرخه تغذیه دانشگاه‌ها خبر داد
دعوت از اعضای هیئت‌علمی برای مشارکت در «پویش خردورزی ملی برای ایران برخاسته»
داوطلبان آزمون دستیاری فریب فروشندگان سؤال را نخورند
آغاز فرآیند ثبت‌نام کاروان اربعین هیئت دانشجویی دانشگاه الزهرا (س)
درخشش مرکز بین المللی زبان دانشگاه امیرکبیر در ارزیابی وزارت علوم
پرداخت وام‌های دانشجویی در انتظار رفع مشکلات بانکی
تغییر زمان برگزاری ۳۸ آزمون دانشگاه شریف به دلیل قطع ناگهانی برق
امشب آخرین فرصت دریافت کارت آزمون کارشناسی ارشد ۱۴۰۵
برگزاری آیین بزرگداشت رهبر شهید انقلاب در دانشگاه تهران
ثبت‌نام اسکان موکب‌های دانشجویی از ۲۲ تیرماه آغاز می‌شود
معرفی دانشگاه‌های برتر کشور از منظر شاخص سرانه برگزیدگی در بنیاد ملی نخبگان
نظرسنجی
به نظر شما توافق با آمریکا به پایان مخاصمات می‌انجامد یا دوباره شاهد یک درگیری تمام عیار خواهیم بود؟


مشاهده نتایج
go to top