تاریخ انتشار: سه شنبه 1404/08/13 - 18:01
کد خبر: 547835

توسعه‌ کشاورزی هوشمند بدون چالش نیست!

توسعه‌ کشاورزی هوشمند بدون چالش نیست!

در سال‌های اخیر، بحران کم‌آبی به یکی از بزرگ‌ترین چالش‌های بخش کشاورزی در ایران و جهان تبدیل شده است. این معضل با سیستم‌های آبیاری هوشمند قابل حل است.

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران» به نقل از تسنیم؛ زهرا نبی‌پور، متخصص هوش مصنوعی و کارشناس حوزه کشاورزی در یادداشتی نوشت:

افزایش دما، کاهش بارندگی و بهره‌برداری بی‌رویه از منابع زیرزمینی، سفره‌های آبی کشور را به مرز هشدار رسانده است. با وجود آن‌که کشاورزی بیش از 70 درصد منابع آبی ایران را مصرف می‌کند، بخش قابل توجهی از این آب به دلیل شیوه‌های سنتی آبیاری، تبخیر زیاد و نبود مدیریت علمی، از بین می‌رود. در چنین شرایطی، فناوری‌های نوین می‌توانند مسیر تازه‌ای برای رسیدن به کشاورزی مطلوب و پایدار بگشایند.

فناوری‌هایی مانند کشاورزی دقیق (Precision Agriculture)، هوش مصنوعی (AI)، حسگرهای رطوبتی و خاکی، و ماهواره‌ها و پهپادهای نظارتی، به‌تدریج جای خود را در مزارع باز می‌کنند. این ابزارها به کشاورزان کمک می‌کنند تا مصرف آب را بر اساس نیاز واقعی گیاه تنظیم کنند. سامانه‌های هوشمند آبیاری با تحلیل داده‌های اقلیمی، وضعیت خاک، نوع بذر و مرحله‌ی رشد گیاه، می‌توانند برنامه‌ی آبیاری را به‌صورت خودکار و دقیق تنظیم کنند؛ نتیجه آن، صرفه‌جویی چشمگیر در مصرف آب و افزایش بهره‌وری محصول است.

برای نمونه، در برخی مناطق کرمان و خراسان، اجرای سیستم‌های آبیاری هوشمند باعث شده تا مصرف آب تا 40 درصد کاهش یابد، در حالی که عملکرد مزارع پسته و زعفران افزایش پیدا کرده است. چنین نمونه‌هایی نشان می‌دهد که فناوری، نه فقط یک ابزار لوکس، بلکه ضرورتی حیاتی برای آینده کشاورزی ایران است.

از سوی دیگر، استفاده از تصاویر ماهواره‌ای و داده‌های سنجش از دور امکان پایش گسترده مزارع را فراهم کرده است. مدیران بخش کشاورزی می‌توانند از طریق این داده‌ها وضعیت رطوبت خاک، سلامت گیاهان، یا حتی میزان تبخیر و تعرق را در سطح کشور بررسی کنند و تصمیم بگیرند که چه محصولی در چه منطقه‌ای کشت شود. این نوع داده‌محوری باعث می‌شود الگوهای کشت متناسب با شرایط اقلیمی تنظیم و از هدررفت منابع جلوگیری شود.

در کنار این‌ها، تحلیل داده‌های بزرگ (Big Data) و سامانه‌های پیش‌بینی بارش و خشکسالی نیز نقشی کلیدی دارند. این فناوری‌ها می‌توانند اطلاعات به‌دست‌آمده از هزاران مزرعه، ایستگاه هواشناسی و حسگرهای خاک را جمع‌آوری و تحلیل کنند تا به تصمیم‌گیری‌های کلان در سطح ملی کمک کنند. برای مثال، وزارت جهاد کشاورزی می‌تواند بر اساس داده‌های دقیق، میزان سهمیه آب هر منطقه یا نوع کشت مناسب را مشخص کند و سیاست‌های حمایتی خود را بر آن اساس تنظیم نماید.

البته توسعه‌ کشاورزی هوشمند بدون چالش نیست. هزینه‌ بالای تجهیزات، نبود زیرساخت‌های ارتباطی مناسب در روستاها، و کمبود آموزش برای کشاورزان از جمله موانع مهم این مسیر است. بسیاری از کشاورزان سنتی هنوز با این فناوری‌ها آشنا نیستند و به روش‌های قدیمی خود اعتماد بیشتری دارند. بنابراین، موفقیت در این مسیر نیازمند آموزش، فرهنگ‌سازی و حمایت جدی دولت است تا فناوری در خدمت همه‌ی کشاورزان قرار گیرد، نه فقط مزارع بزرگ و صنعتی.

در نهایت، آینده‌ کشاورزی مطلوب در گرو پذیرش فناوری‌های نو و ارتقای دانش کشاورزان است. اگر کشاورزی هوشمند به‌درستی در کشور توسعه یابد، می‌توان بحران آب را مهار کرد، امنیت غذایی را تضمین کرد و در عین حال زمینه‌ی اشتغال پایدار و توسعه‌ی روستایی را فراهم آورد. کشاورزی هوشمند، نه یک انتخاب، بلکه تنها راه ادامه‌ی حیات زمین در عصر کم‌آبی است.

مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
معرفی کسب و کارها
انتقاد تند از اینفانتینو به خاطر تیم ملی ایران
محدودیت‌های ترافیکی مراسم وداع رهبر شهید
حمایت جمعی از مبلغین و وعاظ کشور از بیانیه اعضای خبرگان در مسائل اخیر کشور
فروش بلیت قطار مراسم تشییع رهبر شهید از ساعت ۱۴ امروز آغاز می‌شود
دولت ترامپ نتایج تحقیقات حمله به مدرسه میناب را مخفی می‌کند
سه‌شنبه ۱۶ تیر تهران تعطیل شد
فراخوان بسیج دانشجویی البرز برای حضور دانشگاهیان در کاروان پیاده‌روی مؤذن‌قیام
دلدادگان به غرب را کنار بگذارید
اعلام حمایت قاطع جنبش دانشجویی از مواضع اخیر مجلس خبرگان رهبری
ائتلاف ۳۲ کشور هم حریف ایران نشد
راه سوم اقتصاد ایران؛ نه دولت‌سالاری، نه بازار رها
اظهارات تند نتانیاهو علیه اردوغان
فرانسه راحت از سوئد گذشت/ خروس در شمایل قهرمان جام
رکورد تاریخی حضور تماشاگران در جام جهانی
بدرقه فراموش‌نشدنی تیم ملی ایران توسط مردم مکزیک پس از حذف تلخ
تعطیلی سه ایستگاه مترو در ایام وداع و تشییع رهبر شهید
استقرار بیمارستان صحرایی ۱۰۰ تختخوابی دانشگاه علوم پزشکی ایران در مصلی
هوش مصنوعی برگزاری آزمون‌های استاندارد را با چالش مواجه کرد
خاطره فرزاد جمشیدی از حافظه مخاطب زدوده نخواهد شد
ترکیب کاروان ایران برای بازی‌های آسیایی نهایی شد
کاظمی: تشدید نظارت بر عملکرد مدارس غیردولتی الزامی است
حضور ۷۶ دانشگاه از ایران در رتبه‌بندی جهانی ISC ۲۰۲۵؛ بهترین دانشگاه کشورهای اسلامی کجاست؟
معاون آموزشی جهاددانشگاهی: پژوهشکده توسعه‌وبرنامه‌ریزی باید به نهادی مسئله‌محور تبدیل شود
جذب هئیت علمی دکتری در برخی رشته‌های خاص دانشگاه ملی مهارت کلید خورد
فرآیند جذب مدرسان معارف اسلامی در دانشگاه علمی کاربردی بازنگری می شود
پذیرش بدون کنکور مدال‌آوران طلای ۲ المپیاد جغرافیا و علوم زمین
خط اعتباری۳ هزار میلیاردی برای حمایت از دانش‌بنیان‌های آسیب‌دیده دانشگاه شریف در جنگ
اعلام آمادگی پارک دانشگاه تهران برای هدایت فناوری و نوآوری در روستاها
تغییر زمان آزمون داروسازان خارج از کشور
آغاز تحصیل متقاضیان غیرایرانی در دانشگاه‌های پزشکی با ویزای دانشجویی
معاون رئیس جمهوری: ظرفیت‌های استان سمنان زمینه‌ساز جهش فناوری‌های نوظهور است
آغاز فرآیند بهسازی شرکت‌های دانش‌بنیان آسیب‌دیده با مسئولیت معاونت علمی رئیس جمهوری
فرآیند نام‌نویسی در «طرح سه استاد» دانشگاه آزاد اسلامی آغاز شد
احداث دو مجتمع خوابگاهی جدید در دانشگاه امیرکبیر با تجمیع چند ساختمان/ نوسازی خوابگاه‌های فرسوده تا مهر ۱۴۰۵
آزمون انتخاب سردفتر اسناد رسمی ۲۰ شهریور برگزار می شود
پیگیری اجرای مصوبه افزایش حقوق/بیش از ۴۰ درصد اساتید دانشگاه فاقد مسکن
ابلاغ آیین‌نامه جامع فرآیندهای پژوهشی مقطع دکتری دانشگاه علامه
باشگاه نوآوری دانشکده بیوتکنولوژی دانشگاه تهران افتتاح شد
راهنمای عملی آمادگی آزمون آیمت برای بورسیه پزشکی ایتالیا
نتایج قبولی چه چیزی درباره بهترین آموزشگاه تیزهوشان نشان می‌دهد؟
امتحانات دانشگاه تهران به تعویق افتاد
معاونت علمی به‌دنبال توسعه فناوری‌های کاهش مصرف آب
نظرسنجی
به نظر شما توافق با آمریکا به پایان مخاصمات می‌انجامد یا دوباره شاهد یک درگیری تمام عیار خواهیم بود؟


مشاهده نتایج
go to top