تاریخ انتشار: چهارشنبه 1404/10/03 - 21:31
کد خبر: 550912

توسط استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی مطرح شد:

تورم کنترل شدنی است

تورم کنترل شدنی است

استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی گفت: نباید این تصور در کشور وجود داشته باشد که امکان کنترل تورم وجود ندارد. راهکارهای خوبی در دنیا در این زمینه امتحان شده است و اجرای دقیق این سیاست‌ها می‌تواند زمینه کنترل تورم را به وجود بیاورد.

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ کارشناسان بر این اعتقادند که تورم بر اثر سوءمدیریت و عدم کنترل امور اقتصادی به وجود آمده است. به همین دلیل، امکان کنترل تورم با اعمال سیاست‌های اصلاحی وجود دارد. کشورهای مختلف در دنیا تورم را با استفاده از راهکارهای متفاوت کنترل کرده‌اند. برخی از آن‌ها تورم‌های بالاتر از ایران را هم توانسته‌اند، مدیریت کنند.

موضوع مهم این است که دولت متوجه اهمیت و ضرورت مقابله با تورم باشد و راهکارهای پیشنهادی کارشناسان را در این زمینه به اجرا بگذارد. به نظر می‌رسد، دولت هنوز متوجه اهمیت به اجرا گذاشتن سیاست‌های اصلاحی اقتصادی در راستای کنترل تورم نیست.

نظرات فرشاد مومنی، استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی را در خصوص دلایل بروز تورم در کشور و راهکارهای پیش روی دولت برای کنترل آن جویا شدیم که در ادامه می‌خوانید.

مومنی با اشاره به این موضوع که تورم در کشور بر اثر سیاست‌های غلط به وجود آمده است، تصریح کرد: اقتصاد ایران که الان مبتلا به تورم شده است مانند فردی معتاد است که هرگز حاضر نشده دست از اعتیاد بردارد. نتیجه این امر سرطانی است که با آن دست و پنجه نرم می‌کند.

وی ادامه داد: سال‌های گذشته کنترلی بر بودجه و اصلاح آن در راستای تراز شدنش و کنترل نقدینگی صورت نگرفته است. نتیجه این عدم کنترل‌ها و مدیریت‌ها وضعیت تورمی است که در کشور بروز کرده است.

این اقتصادان توضیح داد: نهادهای مختلفی در کشور وجود دارند که بدون اینکه کاری انجام دهند و سودمندی برای اقتصاد کشور داشته باشند، از بودجه ارتزاق می‌کنند. این امر فشار زیادی را بر دولت برای تامین بودجه مورد نیاز وارد کرده است و در نهایت خود را به صورت افزایش نقدینگی و بروز شرایط تورمی در جامعه نشان داده است.

مومنی گفت: وضعیت بانک‌های کشور نیز بر بروز شرایط تورمی در کشور دامن زده است. چه بسا وضعیت بانک‌ها عامل اثرگذارتری از وضعیت بودجه است. ادعا می‌شد که زیرساخت‌های قانونی برای اصلاح عملکرد بانک‌ها وجود ندارد. قانون اصلاح شد و کسی که قانون را نوشته بود، در بانک مرکزی مشغول به کار شد اما اصلاح سیاست‌های بانک‌ها صورت نگرفت.

وی ادامه داد: شواهد نشان می‌دهد که نظارتی بر عملکرد بانک‌ها وجود ندارد و آنها با اقدامات نادرست به بروز شرایط تورمی در کشور دامن می‌زنند.

این اقتصاددان توضیح داد: دولت تلاش می‌کند کمبود بودجه ریالی خود را از منابع ارزی تامین کند. این موضوع سال‌هاست که به ضرر اقتصاد کشور عمل کرده و به آن صدمه زده است.

به گفته این استاد اقتصاد در دانشگاه، اگر این روند اصلاح شود این امکان وجود ندارد که دولت بتواند به کنترل تورم بپردازد. تجربه موفقی در زمینه کنترل تورم در روسیه وجود دارد. بر همین اساس، با اعمال سیاست‌های اصلاحی می‌توان به کنترل تورم در کشور مبادرت کرد.

مومنی گفت: نباید این تصور در کشور وجود داشته باشد که امکان کنترل تورم وجود ندارد. راهکارهای خوبی در دنیا در این زمینه امتحان شده است و اجرای دقیق این سیاست‌ها می‌تواند زمینه کنترل تورم را به وجود بیاورد. باید سیاست‌های ارزی بانک مرکزی و برخورد با بانک‌های ناتراز و کاهش کسری بودجه اجرایی شود تا تورم کنترل شود.

وی ادامه داد: سیاست‌های ارزی که در کشور به اجرا گذاشته می‌شود، صدمه زیادی به اقتصاد زده است. همین که برای جبران کسری ریالی بودجه از منابع ارزی استفاده می‌شود، یک سیاست غلط و تورم زا است.

این اقتصاددان توضیح داد: این ایده غلط در بانک مرکزی وجود دارد که کنترل تورم از طریق کنترل نرخ ارز امکان‌پذیر است. به همین دلیل سیاست ارزپاشی در دستور کار قرار می‌گیرد. این سیاست به خالی شدن منابع ارزی و طلای کشور که بسیار ارزشمند هستند، منجر شده است. سیاست مورد بحث، نمی‌تواند پاسخگوی نیاز کشور در زمینه کنترل تورم باشد.

مومنی گفت: بانک مرکزی دقیقاً سیاست‌های غلطی را در شرایط تورمی و تحریمی فعلی در حوزه ارز به اجرا گذاشته است. به طور مثال، سیاست ارز چند نرخی در راستای افزایش مصرف ارز است، در حالی که در شرایط فعلی نیازمند کنترل منابع ارزی و کاهش مصرف ارز هستیم.

وی ادامه داد: سیاست‌هایی که در حوزه اقتصادی و ارزی در کشور به اجرا گذاشته می‌شوند، بسیار عجیب هستند. به نظر می‌رسد یک عده نشسته‌ و این موضوع را بررسی کره‌ادند که در شرایط تحریمی چه کاری می‌توانیم بکنیم تا شرایط بدتر شود!

مومنی گفت: بانک مرکزی به جای اینکه به دنبال کنترل نرخ ارز باشد، باید با اعمال سیاست‌های پولی و مالی دقیق به سمت کنترل تورم برود. در همین راستا ارز تک نرخی و شناور شدن آن می‌تواند کمک موثری به کنترل تورم بکند.

مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
معرفی کسب و کارها
انعقاد تفاهم‌نامه همکاری میان دانشگاه الزهرا (س) و کمیته ملی پارالمپیک جمهوری اسلامی ایران
خوابگاه‌ها میزبان دانشجویان مهمان مراسم تشییع رهبر شهید انقلاب
زنان بیشتر از مردان تحت تأثیر آپنه خواب قرار می‌گیرند
خطر بیماری قلبی در زنان با وزنه زدن کاهش می یابد
آفت بزرگ بزنگاه‌های تاریخی، تأخیر خواص در تشخیص صحنه است
از نقشه راه تا زیاده‌خواهی؛ ضمانت اجرایی کجاست؟
ایران تصویر روشنی از مذاکرات به مردم و جهان ارائه نمیدهد
چند بار بند اول تفاهم نقض شده است؟
آژانس از مراکز هسته‌ای ایران بازدید خواهد کرد
«لوفت‌هانزا» به ایران بازمی‌گردد
عصبانیت ترامپ از عدم کاهش قیمت بنزین در آمریکا
تغییر در ترکیب تیم ملی فوتبال ایران برابر مصر
همه از تو متنفرند
مذاکرات فنی ایران-آمریکا هفته آینده ازسرگرفته خواهد شد
یک برد در جام جهانی شبیه به برد پایان فصل است
بحران تاب‌آوری سایبری در بانکداری کشور/ اعتماد دیجیتال رنگ باخت؟
از محرم تا صفر؛ پویشی که نذر را به مسئولیت اجتماعی پیوند می‌زند
برگزاری مراسم سالار شهیدان با حضور وزیر علوم
سن یک دنباله دار قدیمی تخمین زده شد
علمدارِ حقیقت؛ ترسیم الگوی کامل «انسانِ الهی» در ترازوی عاشورا
جهانبخش: با روحیه و اتحاد بازی قبل به مصاف مصر می‌رویم
کارگاه توان‌افزایی مصاحبه‌کنندگان دکتری ۱۴۰۵ با حضور مدیرکل پژوهش دانشگاه آزاد برگزار شد
شالچی: دانشگاه هنر ایران «خانه تخیل ملی» و «زبان عاطفی جامعه» است/ ضرورت خروج هنر از آتلیه‌ها و نقش‌آفرینی در حل مسائل شهری
پاسخ رئیس بنیاد ملی نخبگان به ابهامات جذب نخبگان در دستگاه‌های اجرایی
تعویق یک هفته‌ای امتحانات پایان‌ترم/ غیبت در امتحانات باعث حذف درس نمی‌شود
چالش‌های پنهان دانشجویان تحصیلات تکمیلی کشاورزی
تمدید مهلت ثبت‌نام دوره تابستانی دانشگاه علوم پزشکی هوشمند
انتشار فهرست ۶۶۹ نشریه ایرانی نمایه شده در Clarivate و Scopus در SID
تغییر برنامه امتحانات پایان نیمسال دانشجویان دانشگاه امیرکبیر
کرسی‌های ۶ میلیاردی برای پروژه‌های مرزشکن/استقلال مالی ۵ ساله نخبگان
زمان شروع امتحانات دانشگاه شهیدبهشتی به تعویق افتاد
آمار پاسخگویی وزارت علوم و دانشگاه‌ها به شکایات
توافق جدید برای ورود دانش بنیان‌ها به نظام بیمه سلامت
مهلت ثبت درخواست میهمانی و انتقال دانشجویان شاهد و ایثارگر تمدید شد
ثبت‌نام ایجاد و ترمیم سابقه تحصیلی از امروز آغاز شد
اعلام جزئیات برگزاری امتحانات دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه آزاد در شهر محل سکونت
مصاحبه مجازی داوطلبان دکتری تخصصی ۱۴۰۵ دانشگاه آزاد از شنبه ۶ تیر آغاز می‌شود
تعریف ۲۰۰۰ پایان‌نامه با مشارکت پژوهشگران ایرانی و استادان خارجی
۵ راهکار برای نجات آموزش عالی؛ از اصلاح ذی‌نفع هراسی تا راه‌اندازی اتاق فکر مسائل بنیادین
مهلت پنج‌روزه برای رفع نقص مدارک فلوشیپ ۱۴۰۵
مدارک مورد پذیرش دکتری تخصصی پزشکی اعلام شد
تفاهم‌نامه ایرانداک و سازمان بازرسی برای ارتقای سلامت علمی کشور
نظرسنجی
به نظر شما توافق با آمریکا به پایان مخاصمات می‌انجامد یا دوباره شاهد یک درگیری تمام عیار خواهیم بود؟


مشاهده نتایج
go to top