تاریخ انتشار: دوشنبه 1405/02/28 - 22:43
کد خبر: 556911

معروف‌ترین زوج ادبی ایران؛

از «سووشون» تا «نفرین زمین»؛ روایت تأثیر متقابل جلال و سیمین بر آثار یکدیگر

از «سووشون» تا «نفرین زمین»؛ روایت تأثیر متقابل جلال و سیمین بر آثار یکدیگر

۳۰ فروردین ۱۳۲۹، روزی که دو قلم ماندگار ادبیات ایران به هم پیوند خوردند. جلال آل‌احمد با قلمی تند و بی‌پروا و سیمین دانشور با نگاهی زنانه و احساسی‌تر، در کنار هم مکمل یکدیگر شدند. خواهرزاده جلال آل‌احمد در یادداشتی روایت می‌کند که این ازدواج چگونه باعث شد سیمین دانشور به «بانوی ادبیات داستانی» تبدیل شود و جلال آل‌احمد از سیاست‌زدگی افراطی فاصله بگیرد و افق فکری خود را وسیع‌تر کند.

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ ازدواج جلال آل احمد و سیمین دانشور، تنها یک ازدواج معمولی و یک پیوند شخصی نبود، بلکه موهبتی بود که به رشد فکری و هنری خود آنان و غنای ادبیات معاصر منجر شد. محمدحسین دانایی، پژوهشگر و خواهرزاده جلال آل‌احمد به‌مناسبت سالروز تولد سیمین دانشور با انتشار یادداشتی، نگاهی به زندگی این زوج ادبی انداخته است. یادداشت او به این شرح است:

سیمین دانشور و جلال آل‌احمد، معروف‌ترین و مؤثرترین زوج ادبی ایران در دوران معاصر می‌باشند. این دو نویسنده در فروردین ۱۳۲۷ با یکدیگر آشنا شدند، کتاب‌های خودشان را به یکدیگر اهدا کردند (تصویر) و ازدواجشان در ۳۰ فروردین‌ماه ۱۳۲۹ هم پیوندی بود فراتر از یک ازدواج معمولی، چون روابط شخصی، فکری و هنری آنان تأثیرات مستقیم و غیرمستقیم گسترده و چندسویه‌ای داشت و عملاً باعث شد عصر تازه‌ای در ادبیات معاصر آغاز شود. 

این یادداشت نگاهی گذراست به تأثیرات این دو نفر بر رشد شخصیتی و ادبی یکدیگر و همچنین تأثیر روابط آنان بر ادبیات معاصر:

جلال آل‌احمد و سیمین دانشور گرچه از خاستگاه‌های متفاوتی برخاسته بودند، ولی هر دو به مسائل اجتماعی و فرهنگی جامعه حساس بودند و توجهی ویژه به این مسائل داشتند. این نقطه عطف موجب شده بود دنیای پیرامون خود را مشترکاً ببینند و تجربه کنند، اما به سبک و قلم خودشان به نقد مسائل اجتماعی بپردازند. آل‌احمد با قلمی تند و بی‌پروا و زهردار و دانشور با قلمی احساسی‌تر و هنرمندانه‌تر. 

به علاوه، پیوند آنان موجب شده بود سیمین دانشور در بستر روابط و مناسبات اجتماعی آل‌احمد در فضای مردسالارانه دهه‌های ۳۰ و ۴۰ شمسی حضور یابد، صدای زنانه خاص خود را پیدا کند و سرانجام به «بانوی ادبیات داستانی» تبدیل شود. جلال آل‌احمد نیز تحت تأثیر نگاه زنانه و متعادل همسرش توانست از سیاست‌زدگی‌های افراطی و فضای خشن مردسالارانه دهه‌های مزبور فاصله بگیرد، افق فکری خود را وسیع‌تر و غنی‌تر سازد و با سبک و سیاقی هنرمندانه وارد عرصه ادبیات شود و به نقد مسائل اجتماعی بپردازد. رگه‌های روشنی از این تأثیر و تأثر متقابل را می‌توان در آثار ادبی آنان دید. به عنوان نمونه، رمان «سووشون» که شاهکار دانشور است، آکنده از دغدغه‌های اجتماعی، فرهنگی و هویتی، همراه با موضع‌گیری در برابر حضور نیرو‌های خارجی است. آل‌احمد هم در اثر معاشرت فکری با سیمین دانشور در بسیاری از آثار خود، همچون «نفرین زمین» و «مدیر مدرسه» با نگاهی عمیق‌تر و انسانی‌تر به دنیای پیرامون خویش پرداخته و به نتایج هنرمندانه‌تری دست یافته است. 

به این ترتیب، آن تفاوت خاستگاه خانوادگی و این نقطه عطف فکری موجب شدند آنان مکمل فکری یکدیگر باشند، چون هر کدام جهان را از زاویه‌ای دیگر می‌دیدند و این تنوع دیدگاه باعث غنای آثار هر دو نفر می‌شد و مآلاً ادبیات معاصر را هم گسترده‌تر می‌کرد. از سوی دیگر، ازدواج رازآمیز و همزیستی نادر این زن و مرد نویسنده و روشنفکر، موجب شده بود آنان به نمادی از پیوند فکری و هنری تبدیل شوند و نسل جوان‌تر جامعه روشنفکری کشور از آنان الگوگیری کند. برای اثبات این گزاره، روایتی معتبرتر از گفتار‌ها و نوشتار‌های خود آنان نسبت به یکدیگر نیست: 

دانشور درباره آل‌احمد: «جلال به من نوشتن یاد نداد، اما به من یاد داد خودم باشم. من اگر چیزی شدم، مدیون جلالم. او باور داشت که یک زن هم می‌تواند فکر کند و بنویسد.»

آل احمد درباره دانشور: «سیمین برای من نه تنها همسر که رفیق و همکار بود. ما با هم درد وطن داشتیم. اگر من تندتر می‌رفتم، او آهسته‌تر و عاقلانه‌تر مرا همراهی می‌کرد.»

دانشور در باره همکاری با آل‌احمد: «جلال و من زیاد با هم بحث می‌کردیم. گاه مخالف بودیم، اما همیشه می‌فهمیدیم که هر دو از درد یک خاک می‌نویسیم.»

آل‌احمد در باره تأثیر دانشور: «سیمین آینه‌ای بود که وقتی به آن نگاه می‌کردم، می‌دیدم چقدر می‌شود در میان غوغای حرف‌های روشنفکری، دل آدمی را هم دید.»

بنابراین می‌توان گفت که ازدواج جلال آل‌احمد و سیمین دانشور، تنها یک ازدواج معمولی و یک پیوند شخصی نبود، بلکه موهبتی بود که به رشد فکری و هنری خود آنان و غنای ادبیات معاصر منجر شد.

مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
معرفی کسب و کارها
رأی بدوی اخراج ۲ دانشجوی ساختارشکن دانشگاه شهید بهشتی صادر شد
نظارت والدین باید از کنترل‌گری فاصله داشته باشد
جدیدترین آمار تلفات حملات رژیم صهیونیستی به غزه
تصمیم جدید وزارت علوم درباره ساماندهی داده‌های دانشگاهی
۲۷ شهید و ۶۹ زخمی طی ۳ روز حمله رژیم صهیونیستی به لبنان
لغو خروج صیادان بازداشت شده هرمزگانی از امارات
آیا ارسال مبلمان از ایران به کانادا به صرفه است ؟
ناوهای آمریکایی در منطقه هیچ نقطه امنی نخواهند داشت
راهنمای آماده سازی پاورپوینت دفاع پایان نامه؛ از محتوا تا ارائه
قیمت طلا و سکه امروز ۱۶ شهریور ۱۴۰۵
پشت پرده طرح مقابله با نفوذ
وام فوری یک روزه بدون ضامن و بدون سفته در موسسه وام شاپ
آکادمی فارکس بروکر اینوسلو؛ آموزش رایگان ترید و سرمایه‌گذاری در بازارهای مالی جهانی
چگونه بعد از اسباب کشی بدون استرس جعبه ها را باز کنیم؟
وقتی فرش ها به شستشوی عمیق نیاز دارند
گوشی دست‌دوم بخریم یا نه؟ ۵ نکته مهم برای دانشجوها
قیمت ترمال بریک چقدر است؟ بررسی عوامل مؤثر بر هزینه درب و پنجره ترمال بریک
اصلاح ظرفیت رشته‌های تخصصی پزشکی در دفترچه دستیاری ۱۴۰۵
چشم‌انداز بازار تجهیزات پنوماتیک در ماه‌های آینده
بازاریابی در توییتر چیست و چگونه به رشد برند کمک می‌کند
امکان انتخاب محل هزینه‌کرد مالیات برای ۲۱ پروژه اولویت‌دار استان فراهم شد
نظرسنجی
به نظر شما توافق با آمریکا به پایان مخاصمات می‌انجامد یا دوباره شاهد یک درگیری تمام عیار خواهیم بود؟


مشاهده نتایج
go to top