تاریخ انتشار: چهارشنبه 1405/06/04 - 08:05
کد خبر: 562603

اصرار برای تغییر در صداوسیما؛ نقد عملکرد جبلی یا فشار برای تصاحب؟؛

صدا وسیما حیاط خلوت جناح‌های سیاسی نیست

صدا وسیما حیاط خلوت جناح‌های سیاسی نیست

پیمان جبلی، رئیس فعلی صداوسیما، با نزدیکشدن به پایان دوره پنجساله مدیریت خود، اعلام کرده که تصمیم نهایی درباره ماندن یا رفتن او بر عهده رهبر انقلاب است. در این میان، گمانه زنی ها درباره جانشین احتمالی او افزایش یافته؛ اما پرسش اصلی این است که تغییر در رأس رسانه ملی، زمینه ساز تحول ساختاری و کیفی در این نهاد خواهد شد یا صرفاً به تغییر در تیم مدیریتی منجر میشود؟

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ امیرحسین درکی/// با وجود آنکه پیمان جبلی در پنج سال اخیر همواره در معرض نقدهای گوناگون قرار داشته و صداوسیما در زمینه‌هایی نظیر اقبال عمومی، کیفیت تولیدات و ارتباط با جامعه دچار نارسایی‌هایی بوده، اما نمی‌توان هرگونه ایرادگیری از او را بهانه‌ای برای مقاصدی فراتر از ارزیابی حرفه‌ای تلقی کرد.

در حالی که برخی جریان‌ها بر کنارگذاشتن جبلی اصرار دارند، هنوز روشن نیست که برنامه دقیق جانشینان او برای بهبود اوضاع چیست. اگر مسئله، ناکارآمدی در برنامه‌سازی یا افت مخاطب است، باید بر اساس داده‌ها و سیاست‌های رسانه‌ای بررسی شود؛ اما خلاصه کردن تمام کاستی‌ها در یک شعار کلی برای برکناری او، می‌تواند بیش از آنکه یک داوری مدیریتی باشد، طرحی برای تغییر موازنه قدرت باشد.

با این حال، جبلی در دوران تصدی خود کوشید تا سیاست‌های رسانه ملی را از برخی رویه‌های پیشین فاصله دهد و «سند تحول» را با شعارهایی چون هویت‌گرایی و عدالت‌محوری به پیش ببرد؛ همچنین در پاره‌ای از مواقع، تلویزیون میزبان چهره‌هایی شد که پیش‌تر جایی در آنتن نداشتند، که نشان‌دهنده درکی نسبی از ضرورت تنوع‌بخشی به مخاطبان است.

با این همه، کارنامه جبلی بی‌نقص نیست؛ کاهش بینندگان، کیفیت نوسان‌دار آثار، گسست قشرهایی از جامعه با تلویزیون، و ناتوانی در ساماندهی شبکه نمایش خانگی، از جمله نقاط قابل انتقادی است که انکارناپذیرند و رسانه ملی را ناگزیر از بازنگری اساسی می‌کنند.

اما پرسش اساسی این است که در مسیر رفع این کاستی‌ها، آیا قرار است رسانه ملی دچار اصلاح شود یا مصادره؟ روند اصلاحی مستلزم بازجذب مخاطب، ارتقای کیفیت، به‌کارگیری نیروهای متخصص، صداقت در انعکاس واقعیت‌های اجتماعی و پرهیز از تبدیل شدن به بلندگوی یک جناح خاص است. در مقابل، اگر به محض ناهماهنگی مدیر با خواست برخی محافل، کارزار برکناری او راه بیفتد تا فردی جایگزین شود که خواست یک حلقه سیاسی را برآورده کند، دیگر سخن از بهسازی رسانه ملی نیست؛ بلکه نزاع بر سر تقسیم غنیمت است.

صداوسیما، برخلاف رسانه‌های خصوصی یا جناحی، نباید به حیاط خلوت هیچ گروه، حزب یا شبکه قدرتی بدل شود. جبلی در قیاس با مدیران قبل از خود کارنامه‌ای قابل پذیرش دارد و پافشاری بر جابجایی او، تنها به نفع ارتقای رسانه نیست و اهداف پنهانی را دنبال می‌کند.

از ضرورت‌های غیرقابل‌چشم‌پوشی در مدیریت رسانه ملی، مصون ماندن آن از هرگونه ادعای مالکیت سیاسی است. رئیس صداوسیما باید در قبال عملکرد خود پاسخگو باشد، اما نه اینکه برای بقا یا کناره‌گیری، نیاز به تأیید حلقه‌های قدرت‌های پشت‌پرده داشته باشد.

بنابراین، هرگونه داوری درباره جبلی باید با معیارهایی شفاف چون کارنامه، میزان جذب مخاطب، کیفیت تولیدات، تحولات ساختاری و تحقق اهداف رسانه ملی صورت گیرد؛ نه بر اساس رضایت یا نارضایتی فلان محفل سیاسی.

مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
معرفی کسب و کارها
فایننشال تایمز: فشار اقتصادی علیه ایران همان نسخه تکراری سال ۲۰۱۸ است
نقشه راه عبور از فشارها بدون توقف حرکت ملی
تصویر روشن است؛ از کجا بفهمیم ویدئو وال فردا هم بدون توقف کار می‌کند؟
قرارداد کار چیست؟
ایندیپندنت: بعید است فشار اقتصادی جواب دهد؛ تنگه هرمز در دست ایران است
۵ شهریور آخرین مهلت اعلام علاقه‌مندی به آزمون‌های عملی کنکور ۱۴۰۵
تقویم آموزشی ۱۴ دانشگاه برتر کشور/ شروع کلاس‌ها از اواخر شهریور
ساز و کار تعیین قیمت بنزین ویژه در بورس انرژی اعلام شد
ایران آماده مشارکت در ابتکار جهانی مقابله با گرد و غبار است
مدنی‌زاده: صنعت بیمه باید در بازسازی و نوسازی اقتصاد پیشرو باشد
کالابرگ خانوارهای باقیمانده از طرح یارانه غیرنقدی فردا شارژ می‌شود
آغاز انتخاب رشته داوطلبان مجاز آزمون کارشناسی‌ارشد ۱۴۰۵ از ۵ شهریور
اعلام نتایج تکمیل ظرفیت دوازدهمین امتحان مشترک دستگاه‌های اجرایی
افتتاح دفتر تبادل علم و فناوری جهان اسلام در دانشگاه صنعتی امیرکبیر
اردوغان: اجازه اجرای سناریوهای خونین در منطقه را نخواهیم داد
سازمان ملل: اقدامات اسراییل در مرکز آنروا را محکوم می‌کنیم
افزایش شمار زخمی‌های آتش‌سوزی در تأسیسات آمور روسیه به بیش از ۱۰۰ نفر
قسد منحل و مظلوم عبدی مشاور جولانی شد
تحریم‌های آمریکا ایران را به عقب‌نشینی وادار نکرده است
هرکس می‌تواند انجام دهد
از کاهش رشد اقتصادی تا بحران کود
۵ شهریور آخرین مهلت اعلام علاقه‌مندی به آزمون‌های عملی کنکور ۱۴۰۵
تقویم آموزشی ۱۴ دانشگاه برتر کشور/ شروع کلاس‌ها از اواخر شهریور
آغاز انتخاب رشته داوطلبان مجاز آزمون کارشناسی‌ارشد ۱۴۰۵ از ۵ شهریور
اعلام نتایج تکمیل ظرفیت دوازدهمین امتحان مشترک دستگاه‌های اجرایی
افتتاح دفتر تبادل علم و فناوری جهان اسلام در دانشگاه صنعتی امیرکبیر
نتایج اولیه آزمون کارشناسی‌ارشد ۱۴۰۵ منتشر شد
دستگیری ۸۴ متخلف و کلاهبردار کنکور سراسری/ شناسایی ۲ نفر پس از تصویربرداری از سؤالات کنکور
آغاز ثبت‌نام پذیرفته‌شدگان دکتری پیام نور از ۷ شهریور
قراردادهای بلندمدت دانشگاه‌ها برای حل مسائل کلان کشور
دفاع وزیر علوم از طرح جدید تغذیه/ دانشجو متوجه هیچ تغییری نمی‌شود
بزرگداشت شهیده سیده بشری خامنه‌ای در دانشگاه صنعتی شریف برگزار شد
امروز آخرین فرصت شرکت در آزمون دکتری تخصصی و پژوهشی علوم پزشکی ۱۴۰۵
امتحانات ترم تابستان دانشگاه خوارزمی حضوری برگزار می‌شود
پذیرش پژوهشگر پسادکتری در دانشگاه صنعتی امیرکبیر
زمان ثبت‌نام پذیرفته‌شدگان دکتری ۱۴۰۵ دانشگاه الزهرا(س) اعلام شد
برنامه ویژه وزارت علوم برای بهبود تغذیه دانشجویان در سال تحصیلی جدید
هوش مصنوعی و افت عملکرد دانش‌آموزان در امتحانات
آغاز توزیع کارت ورود به جلسه آزمون المپیاد علمی دانشجویان علوم پزشکی
کلید اولیه ۵ آزمون علوم پزشکی منتشر شد/ امکان اعتراض تا ۳ شهریور
آغاز کلاس‌های نیمسال اول دانشگاه صنعتی امیرکبیر از ۲۸ شهریور
راهنمای ثبت‌نام پذیرفته‌شدگان دکتری دانشگاه علامه طباطبائی اعلام شد
نظرسنجی
به نظر شما توافق با آمریکا به پایان مخاصمات می‌انجامد یا دوباره شاهد یک درگیری تمام عیار خواهیم بود؟


مشاهده نتایج
go to top