به گزارش خبرنگار صنفی – آموزشی «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ آغاز تکمیل ظرفیت کنکور سراسری ارشد و تمدید تکمیل ظرفیت کنکورهای دانشگاه آزاد، بهانهای شد تا این موضوع را مورد بررسی قرار دهیم.
تکمیل ظرفیت چیست؟
وقتی تعداد ثبت نامهای دانشگاهها کم باشد، این کمبود توسط سازمان سنجش با تکمیل ظرفیت پر خواهد شد؛ مثلا یک دانشگاه از تعداد 35 پذیرش داشته است اما 30 نفر ثبت نام کردند و هنوز 5 جای خالی در این دانشگاه باقیست؛ این 5 جای خالی در قالب تکمیل ظرفیت پر میشود.
سایر کسانی که در همان آزمون شرکت کرده بوند میتوانند دوباره انتخاب رشته کنند تا اگر قبول شدند (طبق رتبه کشوری) برای ثبت نام اقدام کنند؛ البته داوطلبینی که قبل از تکمیل ظرفیت قبول شده باشند نیز میتوانند شانس خود را برای قبول شدن در دانشگاههای دیگر امتحان کنند.
کلیه داوطلبانی که در کنکور سراسری مجاز شدند می توانند در تکمیل ظرفیت شرکت کنند، چه آنهایی که در انتخاب رشته اولیه قبول شده باشند و چه قبول نشده باشند؛ در واقع فقط مجاز شدن مهم است.
فرض کنید داوطلبی در دانشگاه سراسری رشته جامعهشناسی یکی از دانشگاههای دور از شهر بومی خود را قبول شده است اما در دانشگاه آزاد مثلا رشته روانشناسی واحد نزدیک شهر بومی خود نیز قبول شده باشد و ترجیح دهد تا به جای ثبت نام در دانشگاه سراسری به دانشگاه آزاد برود؛ در این صورت یکی از ظرفیت های رشته جامعهشناسی دانشگاه سراسری خالی میشود.
به همین ترتیب اگر رشتهها و دانشگاههای مختلف را در نظر بگیریم، همه ساله تعداد بسیار زیادی از رشتهها و دانشگاهها به دلیل انصراف دانشجو و یا ثبتنام در رشته دانشگاه دیگر دارای ظرفیت خالی میشوند. در این موقع دانشگاه اعلام تکمیل ظرفیت میکند تا دانشجویانی که میخواهند شانس خود را برای قبولی مجدد امتحان کنند، بتوانند دوباره انتخاب رشته دانشگاه نمایند.
مسلم است که دانشگاهها زمانی میتوانند متوجه شوند که آیا ظرفیت خالی دارند یا خیر که مهلت ثبت نام پذیرفته شدگان به پایان رسیده باشد. برای همین است که معمولا مدتی بعد از پایان مهلت ثبتنام دانشگاههای مختلف اعلام تکمیل ظرفیت مینمایند.
تکمیل ظرفیت یا دانشجوی انتقالی؟!
در اغلب موارد، دانشگاهها با داوطلبینی که در انتخاب رشته اولیه قبول شدند و بعد در تکمیل ظرفیت نیز قبول میشوند، رفتاری شبیه به دانشجویان انتقالی دارند، مثلا به آنها خوابگاه نمی دهند!
تکمیل ظرفیتها از کی سر کلاس میروند؟
از طرفی داوطلبینی که در تکمیل ظرفیت قبول میشوند، ورودی بهمن ماه محسوب میشوند و از نیمسال دوم تحصیلی مجاز به انتخاب رشته و آغاز ترم جدید تحصیلیشان میشوند.
برخی دانشگاهها و موسسات آموزش عالی که مرداد ماه، لیست پذیرش رشتههای مورد نظر را به سازمان سنجش ارائه نکردهاند(به هر دلیلی شرایط پذیرش دانشجو برای نیمسال اول نداشتهاند) و نیمسال دوم توانایی این امر را دارند، مهر ماه تعداد پذیرش در هر رشته را اعلام میکنند.
بعضی دانشگاهها که برای اولین بار در یک رشته تحصیلی دانشجو میپذیرند نیز ممکن است در تکمیل ظرفیت قرار گیرند.
چه کسانی مشمول تکمیل ظرفیت نمیشوند؟
کسانی که در انتخاب رشته اولیه شرکت نکنند مشول تکمیل ظرفیت نمیشوند و این در حالی است که در گذشته، اگر داوطلب بعد از انتخاب رشته در دورههای غیرروزانه نیز قبول نمیشد، مجاز به شرکت در تکمیل ظرفیت نبود اما چند سالی است که این قانون برداشته شده است و غیرروزانهها هم مشمول این طرح هستند.