ارتباط مدارس با جریانات سیاسی
ابوالقاسم رحمانی نویسنده این مطلب در ادامه به ارتباط این مدارس با مسئولان سابق و فعلی سیاسی کشور اشاره کرده است و می نویسد: "چند جریان مختلف در کشور حضور دارند و عموم جریانها که یا ریشه در افرادی که مسئولیتهایی را در گذشته یا حال حاضر دارند یا اینکه سازمانها ونهادها هم در این حوزه حضور دارند، مدارس غیرانتفاعی را تاسیس کردهاند و حالا این مدارس تبدیل به برند شده است. مثلا اگر در یکی از خیابانهای تهران مدرسهای باشد، فقط خیابانهای اطرافش را پوشش نمیدهد بلکه اقصینقاط تهران را پوشش میدهد و از همه جای شهر به آنجا رجوع میکنند و به خاطر همین استقبال فراگیر، اکثرشان از یک سال قبل فرآیند جذب و گزینش را آغاز کردهاند. به لحاظ تشکیلاتی در ارتباط با این مدارس میتوان گفت چیزی شبیه شرکتهای خصولتی هستند؛ یعنی اگر چه ممکن است در ظاهر در برخی از آنها ردی از مسئولان یا شرکتهای بنام نباشد، با یک یا چند واسطه به شرکت یا سازمانی مربوط میشوند اما در افکار عمومی مدرسه را منتسب به شخص یا تفکری خاص میشناسند. بعضی از این مدارس پیشینهشان به قبل از انقلاب برمیگردد، بعضی هم بعد از انقلاب تاسیس شدهاند. موضوعی که در ادامه به آن بیشتر اشاره و رابطه آن را در نوع آموزش، گزارههای فرهنگی، سیاسی و... بررسی میکنیم".
در سال ۹۷، مدارس غیرانتفاعی بهخصوص مدارس خاصی که به اسامی آنها اشاره میشود از مقطع ابتدایی از بیش از ۱۰ میلیونتومان به بالا میگیرند و این شهریه دو تا سه برابر شهریه اعلامی آموزشوپرورش است. در مقاطع متوسطه اول و دوم و البته پیشدانشگاهی این مبلغ به حدود 30 تا 40 میلیون تومان هم میرسد.
عدم شفافیت مالی وجه اشتراک تمام این مدارس
این گزارش در ادامه به مسئله عدمم شفافیت مالی این مدارس اشاره کرده است و می نویسد: "اما وجه مشترک همه این مدارس، در عین اینکه میگویند با هم اختلاف دارند (که البته در برخی حوزههای آموزشی و فرهنگی و سیاسی هم دارند)، این است که همه آنها عدم شفافیت مالی دارند؛ یعنی اگر شما در سایت معروفترین این مدارس بروید، میبینید درمورد شهریه هیچ عدد و رقمی وجود ندارد، بعضا حتی نزد اولیای دانشآموزان هم هیچ سند و مدرکی که چه پرداختهایی داشتهاند، وجود ندارد. البته اطلاع از این موضوع هم کار چندان پیچیدهای نیست، کافی است با اولیای دانشآموزان کمی حرف بزنید، حداقل کاری که گویا نهادها و مسئولان نظارتی آن را انجام نمیدهند یا نمیخواهند یا شاید هم نمیتوانند".
فعالیت آموزشی یا کادرسازی سیاسی و فرهنگی در کنار بیزینس
نویسنده این مطلب حتی در ادامه به مسائل دیگری از جمله کادرسازی سیاسی این مدارس اشاره می کند و مینویسد: "نکته دیگری که در این موضوع نهفته است، مساله تشکیلات سیاسی است؛ مثلا تا مدتها بعد از فارغالتحصیلی بچهها جلساتشان را میگذارند و مباحثی را مطرح میکنند و در انتخابات هم ورود دارند و آن مشی سیاسی و فکریشان را در بچهها پیگیری میکنند. بعضی از این مدارس در تهران، منتسب به انجمن حجتیه است، برخی هم به اصولگریان و بعضی هم منتسب به اصلاحطلبان هستند، آنهایی هم که ادعا میکنند کار سیاسی انجام نمیدهند، در بزنگاههای سیاسی حضور دارند. در حوزه فرهنگی هم اثرگذار هستند و بسیاری از این مدارس سبک خاصی از زندگی را ترویج میکنند".
مدرسه هر ۱۵ نفر اول کنکور، پولی و غیر دولتی است
البته این همه ماجرا نیست و اگر نگاهی به نفرات برتر کنکور سال 97 نگاهی بیاندازیم، می توان ردپای این مدارس را در لیست برترین ها دید، به طوری که طبق ادعای رسانه ها هر 15 نفر اول کنکور امسال، از دانش آموزان پولی و غیردولتی بوده اند. مسئله ای که قطعا می تواند چالش جدیدی در آموزش و پرورش کشور باشد.