تاریخ انتشار: چهارشنبه 1394/10/30 - 13:01
کد خبر: 190856

احمد فرقانی

آینده پژوهی نرخ ارز در پسا­برجام

آینده پژوهی نرخ ارز در پسا­برجام

امروزه ثبات در نرخ ارز دارای اهمیت فراوانی است و دور از واقعیت نیست که بستر اصلی و لازم برای ایجاد رونق در فعالیت های اقتصادی کشور نشات گرفته از ثبات در نرخ ارز است. در مقابل، نبود ثبات منجر به آشفتگی و عدم اطمینان در بازارهای مالی و ایجاد رکود در فعالیت های اقتصادی می­گردد.

خبرنامه دانشجویان ایران: احمد فرقانی*// امروزه ثبات در نرخ ارز دارای اهمیت فراوانی است و دور از واقعیت نیست که بستر اصلی و لازم برای ایجاد رونق در فعالیت های اقتصادی کشور نشات گرفته از ثبات در نرخ ارز است. در مقابل، نبود ثبات منجر به آشفتگی و عدم اطمینان در بازارهای مالی و ایجاد رکود در فعالیت های اقتصادی می­گردد.

هرچند که عوامل داخلی (نا اطمینانی در شرایط اقصادی، کاهش منابع ارزی و ...) و عوامل خارجی (تحریم، افزایش قدرت دلار در برابر ارزهای دیگر و ...) می توانند موجب نابسامانی و التهاب در بازار ارز شوند، با این وجود سیاست­های ارزی و تدابیر اقتصادی دولت و بالاخص بانک مرکزی را می توان مهمترین عامل در ایجاد تعادل و تثبیت بازار ارزی ذکر کرد.

این نوشته سعی دارد ضمن بررسی عللی که محرک دولت برای افزایش نرخ ارز است به سناریوهای احتمالی نرخ ارز بعد از اجرایی شدن برجام بپردازد.

بررسی عوامل جذاب برای افزایش نرخ ارز توسط دولت: عواملی که به دولت انگیزه افزایش نرخ ارز در بازار را می­ دهند به چهار دسته تقسیم می ­شوند که در ادامه مورد بررسی قرار گرفته ­اند:

* دولت به ­عنوان تامین کننده اصلی ارز: در نظام اقتصادی کشور، بخش عمده ارز توسط دولت تامین می­شود که بخش عمده آن نیز از فروش نفت خام است. روند نزولی قیمت نفت خام در بازارهای جهانی موجب کاهش منابع ارزی دولت شده است. کاهش منابع ارزی با مختل کردن رابطه «عرضه-تقاضا» موجب افزایش قیمت ارز در بازار می شود. با افزایش قیمت ارز در بازار غیر رسمی، بستر برای افزایش قیمت ارز در بازار رسمی فراهم می­ گردد که این افزایش قیمت مستقیماً سبب افزایش درآمد دولت از محل فروش ارز می­ گردد. به عنوان مثال، با صعود قیمت ارز رسمی  از 2480 تومان به 3015 تومان از مرداد 1392 تا کنون، درآمد ریالی دولت از فروش مقدار ثابت ارز بیش از 21 درصد افزایش یافته است.

* رابطه بین نرخ ارز و قانون هدفمندی یارانه­ ها: بر اساس ماده 1 قانون هدفمندی یارانه­ها، قیمت فروش حامل­ های انرژی تا پایان برنامه پنجم توسعه نباید کمتر از 90% فوب (قیمت روی عرشه کشتی) خلیج فارس باشد. قیمت گذاری حامل­ های انرژی فوب خلیج فارس بر اساس ارز بین المللی است. با کاهش شدید قیمت نفت خام در بازار­های جهانی، نرخ حامل­ های انرژی نیز کاهش یافته و قیمت­ ها در برخی حامل­های انرژی در محدوده برنامه پنجم توسعه قرار گرفت. بدین­ ترتیب، دولت برای افزایش قیمت حامل­ های انرژی در آینده مانع قانونی دارد. اما با افزایش قیمت ارز، محدوده و فضا برای افزایش قیمت حامل­ های انرژی در آینده فراهم می شود (به عنوان مثال، با فرض بهای 0.5 دلار بر لیتر بنزین، با افزایش 600 تومانی قیمت ارز، دولت می تواند بهای بنزین را تا 270 تومان در لیتر افزایش دهد).

ذکر این نکته نیز مهم است که با اجرای فاز دوم هدفمندی و افزایش قیمت حامل­ های انرژی، مقدار یارانه نقدی پرداختی به ازای هر فرد، ثابت ماند. اگر حامل­ های انرژی در سال آینده افزایش یافته و همانند اجرای مرحله دوم هدفمندی، یارانه نقدی پرداختی ثابت بماند، درآمدهای دولت نیز متناسب با آن افزایش خواهد یافت.

* تفاوت بین نرخ ارز مصوب مجلس در قانون برنامه بودجه سالیانه با نرخ ارز رسمی (بانک مرکزی): درآمد دولت ناشی از فروش نفت، با نرخ مصوب مجلس در اختیار دولت قرار می­گیرد. با افزایش قیمت ارز در بازار غیر رسمی، بستر برای افزایش قیمت ارز در بازار رسمی فراهم می­شود (به عنوان مثال، نرخ مصوب ارز در قانون برنامه بودجه مصوب 1393، 2650 تومان است. با افزایش نرخ ارز در ماه های اخیر، نرخ ارز رسمی تا­کنون که بیش از 2 ماه از سال باقی است، به بیش از 3000 تومان رسیده است).

همانطور که مشاهده می ­شود در سایه افزایش نرخ ارز در بازار غیررسمی، و بالتبع در بازار رسمی(بانک مرکزی)، درآمد دولت از فروش ارز رسمی افزایش خواهد یافت.

علل ذکرشده (1، 2 و 3)، موجب افزایش منابع ریالی دولت می­شود. اهمیت این منابع با آگاهی از کسری منابع دولت در تامین بودجه، دوچندان است.

* تاثیر بر میزان صادرات و واردات: در پی رکوردشکنی واردات کشور در سال 1389 (64.4 میلیارد دلار)، و انتقاد به سیاست های تجاری دولت دهم، سیاست­های تجاری کشور تغییر یافت. تغییر سیاست­های اعمالی، باعث کاهش واردات در سال­های 1390 و 1391 گردید. این روند در سال ابتدایی دولت یازدهم نیز ادامه یافت، اما با تغییر مجدد سیاست­های اجرایی و همراه با گشایش­های خارجی ناشی از مذاکرات هسته­ ای، روند واردات تغییر و در سال 1393 دوباره از نزولی به صعودی تغییر جهت داد. از این رو، افزایش واردات بستر انتقاد به سیاست های تجاری دولت را فراهم می­کند، اما افزایش قیمت ارز همراه با کاهش ارزش پول ملی می تواند موجب کاهش واردات و انتقادات وارده به سیاست­های تجاری دولت گردد.

همچنین، با افزایش قیمت ارز و کاهش ارزش پول ملی، قدرت رقابت تولید­کنندگان داخلی در برابر رقبای خارجی در بازارهای داخلی و خارجی ارتقاء یافته و بستر رشد صادرات نیز فراهم می­گردد. برایند تاثیر نرخ ارز بر واردات و صادرات باعث تعدیل تراز تجاری کشور می­گردد که جذابیت آن برای دولت ناشی از ایجاد فضای پاسخگویی به انتقادات وارده به سیاست­های تجاری دولت با شاخص تعدیل تراز تجاری می­باشد.

* بررسی سناریوهای نرخ ارز پس از اجرایی شدن برجام
نرخ ارز در بازار عموماً تحت تاثیر عرضه و تقاضا، تبادلات ارزی، و جو روانی حاکم بر بازار می­ باشد. برآیند عوامل ذکر شده تعیین کننده نرخ ارز در بازار است. بطور کلی، با پیشی گرفتن عرضه بر تقاضا، تسهیل تبادلات ارزی و تسری جو روانی آرام در بازار، شرایط ایده­آل برای پایداری نرخ ارز فراهم می­ شود و با آسیب عوامل فوق، بسته به مقدار و میزان آسیب، آشفتگی در بازار ارز ایجاد می­گردد.

عوامل موثر بر نرخ ارز پس از اجرایی شدن برجام به دو گروه عوامل افزاینده و کاهنده نرخ ارز تقسیم می­گردد.

عوامل کاهنده نرخ ارز:
* افزایش عرضه ارز: این افزایش ناشی از آزادسازی منابع ارزی بلوکه شده در کوتاه مدت و استفاده از منابع و تسهیلات خارجی در میان مدت است. همچنین، با رفع تحریم ­ها و فرض افزایش صادرات نفت خام، امکان افزایش درامد ارزی امکانپذیر است ولی با کاهش بیشتر قیمت نفت، انتظار چندانی بر افزایش میزان مطلق منابع ارزی حاصل از فروش نفت خام نباید داشت.

* تسهیل تبادلات ارزی: تسهیل تبادلات ارزی ناشی از سرگیری روابط بانکی است که ضمن مدیریت ارز طبق روال طبیعی، منجر به کاهش هزینه­ های نقل و انتقالات ارز خواهد شد.

* جو روانی مثبت بازار ارز: رفع تحریم­ها و تسهیل تبادلات ارزی موجب شکل­گیری ادراک عمومی در جامعه مبنی بر تعادل بین عرضه و تقاضای ارز می­ شود. نتیجه ادراک ایجاد شده، خروج تقاضاهای کاذب مانند سفته بازی و جایگزینی سرمایه در بازار ارز است که موجب کاهش تقاضا و بهای ارز می­شود.

عوامل افزاینده نرخ ارز:
* افزایش تقاضای ارز: با عادی شدن روابط تجاری و کاهش هزینه ­های نقل و انتقالات ارزی، میزان واردات کالا افزایش خواهد یافت. اما باید در نظر داشت که تحقق ناقص بودجه­ های عمرانی در سال­های اخیر و افزایش طرح­های نیمه­تمام عمرانی و کسری بودجه دولت می­تواند تقاضا برای ارز را دو­چندان کند.

* آشفتگی در تبادلات ارزی: آشفتگی تبادلات ارزی می تواند در پی برچیده نشدن کامل تحریم ­های بانکی، تحریم مجدد، یا پیشی­ گرفتن میزان تقاضا از عرضه ارز ایجاد شود.

* جو روانی منفی بازار ارز: با برچیده نشدن کامل تحریم ­ها، تحریم مجدد، و آشفتگی تبادلات ارزی، ادراک عمومی در جامعه مبنی بر تعادل بین عرضه و تقاضای ارز از بین ­خواهد رفت. نتیجه این ادراک، ایجاد تقاضاهای کاذب مانند سفته بازی و جایگزینی سرمایه (تبدیل ریال به ارز) در بازار ارز می ­باشد که موجب افزایش تقاضا و بهای ارز می­ شود.

 نرخ ارز در آینده را می­ توان با فرض اجرایی شدن برجام، اجرایی شدن ناقص برجام، تداوم تحریم­ ها، و اجرایی شذن کوتاه مدت برجام مورد بررسی قرار داد که در جدول ذیل خلاصه شده است.

سناریوها نرخ ارز

عوامل کاهنده نرخ ارز

عوامل افزاینده نرخ ارز

برایند و نتیجه مجموع عوامل

با فرض اجرایی شدن کامل برجام

افزایش عرضه ارز

آزادسازی منابع ارزی بلوکه شده

منابع و تسهیلات خارجی

 

تبادلات ارزی

      کاهش هزینه­ های نقل و انتقال ارز

 

جو روانی مثبت بازار ارز

    کاهش تقاضا­های کاذب مانند سفته بازی و جایگزینی سرمایه

 

افزایش تقاضای ارز

منابع ارزی در قبال افزایش تقاضای برای واردات کالا با برچیده شدن تحریم­ها

تامین کسری منابع ریالی دولت با استفاده از منابع ارزی آزاد شده برای تامین منابع ریالی

     منابع ارزی مورد نیاز برای تکمیل طرح­ های عمرانی نیمه تمام (استفاده از منابع و تسهیلات خارجی)

 

جو روانی منفی بازار ارز

بعد از گذشت زمان، می تواند با پیشی گرفتن تقاضا بر عرضه ایجاد شود.

در ابتدا، باعث کاهش قیمت ارز در کوتاه مدت می ­شود.

کاهش اولیه نرخ ارز بیشتر تحت تاثیر جو روانی مثبت بازار خواهد بود اما با گذشت زمان با افزایش میزان تقاضای ارز، قیمت ارز در محدوده 3400 تا  3600 تومان قرار خواهد گرفت.

با فرض اجرایی شدن ناقص برجام

افزایش عرضه ارز

     آزادسازی منابع ارزی بلوکه شده*

منابع و تسهیلات خارجی*

 

تبادلات ارزی

کاهش هزینه ­های نقل و انتقال ارز*

 

جو روانی مثبت بازار ارز

کاهش تقاضا­های کاذب مانند سفته بازی و جایگزینی سرمایه*

 

افزایش تقاضای ارز

منابع ارزی در قبال افزایش تقاضای برای واردات کالا با برچیده شدن تحریم­ها

     تامین کسری منابع ریالی دولت با استفاده از منابع ارزی آزاد شده برای تامین منابع ریالی

     منابع ارزی مورد نیاز برای تکمیل طرح­های عمرانی نیمه تمام (استفاده از منابع و تسهیلات خارجی)

 

جو روانی منفی بازار ارز

با عدم تناسب عرضه با تقاضای ارز، امکان ایجاد تقاضای کاذب برای ارز زیاد است.

با برتری عوامل افزایش دهنده بر عوامل کاهنده نرخ ارز، قیمت ارز در بازار افزایش خواهد داشت که این افزایش به میزان تحریم­های لغو نشده وابسته است.

گرچه در ابتدا قیمت ارز کاهش خواهد یافت ولی در نهایت قیمت ارز در محدوده 3600 تا 3999 تومان قرار خواهد گرفت.

با فرض تداوم تحریم­ ها

افزایش عرضه ارز

افزایش قیمت نفت

افزایش تقاضای ارز

تامین کسری منابع ریالی با استفاده از منابع ارزی

منابع ارزی برای تکمیل منابع عمرانی

 

جو روانی منفی بازار ارز

ایجاد تقاضای کاذب برای ارز

 

آشفتگی در تبادلات ارزی

افزایش هزینه ­های نقل و انتقادات ارزی

با برتری مطلق عوامل افزایش دهنده بر عوامل کاهنده نرخ ارز، قیمت ارز در بازار افزایش  خواهد داشت ولی باید توجه داشت که سیستم تحریم­ها نمی تواند مانند قبل ایجاد شود.

گرچه در ابتدا قیمت ارز افزایش شدیدی خواهد داشت ولی بعد از گذشت زمان قیمت ارزکاهش خواهد یافت بطوریکه افزایش نرخ ارز به بالاتر از 4000 تومان، کمترین نرخ مورد انتظار برای ارز خواهد بود. 

با فرض اجرایی شدن کوتاه مدت برجام (برجام اجرایی، سپس لغو گردد.)

در موقع اجرا مانند سناریوی 1 یا 2 می­ باشد ولی پس از لغو مانند سناریوی 3 می ­باشد.

در موقع اجرا مانند سناریوی 1 یا 2 می­باشد ولی پس از لغو مانند سناریوی 3 می­باشد.

در موقع اجرا مانند سناریوی 1 یا 2 می­ باشد ولی پس از لغو مانند سناریوی 3 می­ باشد.

 
*متناسب با رفع تحریم­ها
پیش­ بینی می شود که احتمال وقوع سناریوی دوم از سایر سناریو­ها بیشتر باشد، و سناریوی چهارم در مرتبه بعدی قرار خواهد داشت.
 
نکات تکمیلی
* در طول حیات جمهوری اسلامی ایران، تحریم­ ها با بهانه ­های مختلف همواره به­ عنوان ابزاری برای مقابله با انقلاب اسلامی مورد استفاده قرار گرفته است و فرض رفع کامل تحریم­ها واقع­ بینانه نیست. از این رو بهترین مسیر برای مقابله با تحریم ­ها تکیه بر توان داخلی و توسعه صادرات غیرنفتی و دانش­ بنیان می­باشد.

* یکی از عوامل مهم در شکل­ گیری نوسانات ارزی، تحریم­های بانکی است. تحریم­ های بانکی با ایجاد آشفتگی در تبادلات ارزی و ایجاد جو روانی منفی، موجب تنش در بازار می­ گردد. ریشه اصلی تحریم­های بانکی وابستگی ارزی کشور به دلار و یورو می­باشد که کاهش وابستگی کشور به دلار و یورو در تبادلات ارزی با استفاده از پیمان­های پولی مشترک و قراردا­های تهاتری امکان پذیر است.

* با اجرایی شدن برجام و تسهیل تبادلات ارزی، میزان واردات کالا افزایش خواهد یافت. ورود بی­ رویه کالا به کشور ضمن منفی کردن تراز تجاری و آسیب به صنایع بومی، بسترافزایش وابستگی کشور را فراهم می­کند. به عبارتی با رفع تحریم­ها و افزایش وابستگی اقتصاد کشور، در صورت تحریم مجدد، شرایط برای مقابله با آن سخت­تر خواهد شد.

* افزایش قیمت ارز و کاهش ارزش پول ملی، قدرت رقابت تولید­کنندگان داخلی در برابر رقبای خارجی در بازارهای داخلی و خارجی را ارتقاء داده و بستر رشد صادرات را فراهم می ­نماید. قابل ذکر است که بستر ایجاد شده نباید زمینه­ساز در­حاشیه قرار گرفتن ناکارایی­ها و ضعف تولیدکنندگان داخلی شود. به عنوان مثال، با دو برابر شدن ارزش رسمی دلار در سال 1391، گرچه در کوتاه مدت فضای رقابتی برای تولیدکنندگان ایجاد شد و تراز تجاری کشور بهبود یافت (بصورت موقتی)، مشاهده می­شود که با گذشت زمان، توان رقابتی صنایع داخلی در برابر صنایع خارجی کاهش یافته است.

* پژوهشگر پژوهشکده سیاست پژوهی و مطالعات راهبردی حکمت
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
تورهای مسافرتی آفری
بیانیه شورایعالی انقلاب فرهنگی در حمایت از دانشجویان آمریکا
خیزش دانشجویان بحران سیاست خارجی آمریکا را فاش کرد
اعلام جزئیات حمایت مؤثر و مستمر از قهرمانان و پیشکسوتان ورزش
نظر استاندار تهران برای تقسیم استان تهران؛ باید تأمل کرد
تجمع دانشجویان امیرکبیر در حمایت از دانشگاهیان آمریکایی
قهرمانی سیزدهم فوتسال ایران در آسیا
روسیه آمریکا را تهدید کرد
تکلیف حسن یزدانی برای المپیک مشخص شد
لحظات به ثمر رسیدن گل اول و دوم ایران به تایلند +فیلم
توجیهات عجیب نخست‌وزیر ارمنستان برای واگذاری روستاها به آذربایجان
بن‌گویر با ۳ دنده شکسته از بیمارستان مرخص شد
همه چیز درباره چراغ چک تیگو ۵ + علت روشن شدن چراغ چک تیگو ۵
محبوب‌ترین میز تلویزیون چه ویژگی‌هایی دارد؟
آیا جک پارکینگ سیماران انتخاب خوبی است؟
کدام سرورهای HPE برای سازمان شما مناسب هستند؟
صعود تاریخی افغانستان به جام جهانی فوتسال
کلاس‌های دانشگاه‌ها امروز به مدت ۲ ساعت تعطیل شد
اولین تصاویر از لحظه شلیک جدیدترین پهپاد انتحاری سپاه +فیلم
زمان ثبت‌نام کلاس اولی‌ها اعلام شد
جزئیاتی از برگزاری انتخابات ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
بازداشت قطاری دانشجویان معترض آمریکایی +فیلم
نظرسنجی
بنظر شما باتوجه به حوادث اخیر فلسطین چقدر احتمال فروپاشی رژیم صهیونیستی وجود دارد؟




مشاهده نتایج
go to top