تاریخ انتشار: پنجشنبه 1395/03/06 - 08:30
کد خبر: 200622

رکود علمی در دانشگاه؛ موانع و الزامات

رکود علمی در دانشگاه های کشور یکی از دغدغه های مقام معظم رهبری است و در شرایطی که شتاب علمی ایران به رتبه 16 رسیده، باید با بررسی موانع پیش روی شرایط رشد علمی در دانشگاه های کشور را بیش از پیش فراهم نمود.

خبرنامه دانشجویان ایران:  مقام معظم رهبری بارها به تولید علم و رشد علمی دانشگاه ها تاکید فرموده اند و از استادان دانشگاه به ‌عنوان فرماندهان جنگ نرم نام بردند و دانشجویان را افسران جنگ نرم خطاب کردند.

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»، دنیا پذیرفته است که دیگر جنگ و خونریزی در روابط دیپلماتیک کارساز نیست و در حال حاضر عقلانیت و تفکر سیستمی بر اساس نقش کلیدی نخبگان جامعه در روابط بین‌الملل بسیار تأثیرگذار است.

حضرت آیت الله خامنه ای از مسئولان دانشگاه ‌ها خواسته اند که محیط دانشگاه محیط فهم سیاسی، آگاهی و دانش سیاسی باشد ولی متاسفانه سیاسی‌کاری و حاشیه پردازی به وظیفه اصلی دانشگاه‌ها یعنی تلاش و پیشرفت علمی ضربه جدی می‌زند.

نکته دیگری که رهبر انقلاب به آن تاکید ویژه دارند، تخصیص سهم بودجه پژوهش از بودجه عمومی کشور بوده است.

در سند چشم‌انداز ۱۴۰۴ سهم ۴ درصد از بودجه عمومی برای پژوهش در نظر گرفته ‌شده که تحقق این سهم در کوتاه‌ مدت وجود ندارد اما باید سهم حدود ۲ درصدی پژوهش در بودجه عمومی محقق شود.

رکود علمی در دانشگاه ها؛ موانع و الزامات

دلایل رکود علمی در دانشگاه ها

یکی از علل افت علمی مراکز آموزشی کشور، مسئله مدیریتی در محیط ‌های دانشگاهی است. مدیران باید با فضای دانشگاه آشنایی کامل داشته و بهترین راهبردهای عملی را در دانشگاه به سرانجام برسانند و این امر زمانی محقق می‌شود که مدیران به ‌دور از بازی‌های سیاسی، عمل نمایند.

عامل دیگری که در رشد علمی کشور حائز اهمیت است، دسترسی به پایگاه‌های علمی و اطلاعاتی دنیااست.

بسیاری از دانشگاه‌های ما دسترسی محدودی به پایگاه‌های داده دارند. زیرا دانشگاه بودجه لازم جهت تأمین حق اشتراک را ندارد. دانشگاه‌های شهرستان نسبت به دانشگاه‌های تهران در دسترسی به پایگاه‌های داده جهانی بسیار در تنگنا قرار دارند.

قانون کپی‌رایت و حمایت از پژوهشگران در وزارت علوم و شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز هنوز به درستی اجرا نمی شود.

در واقع سیستم حمایتی از حقوق ناشران و پژوهشگران وجود ندارد و این موضوع بیشترین ضربه بر پیکره علمی کشور خواهد زد چراکه به دنبال کشف مطالب جدید نخواهیم رفت و سعی می‌شود مطالب موجود در داخل کشور را با ایجاد تغییراتی، بتوانیم در قالب‌های دیگر تبدیل و تولید کنیم.

بازوی توانمند رشد علمی کشور را محیط‌های علمی و پژوهشی تشکیل می‌دهد. زمانی که بودجه تحقیقاتی و پژوهشی در محیط دانشگاهی فراهم نباشد، اساتید کمتر تمایل به کشف درهای ناگشوده علم دارند  و سعی می‌کنند به موضوعات ساده بپردازند که در درازمدت باعث ضربه‌های سختی بر پیکره علمی کشور خواهد بود.

نکته دیگری که می‌توان به آن اشاره کرد، توجه به علوم انسانی و تحول در آن است. اکثر مطالب درسی دانشگاهی بر طبق نظرات کارشناسان و صاحب‌نظران غربی است که بسیاری از آن‌ها در محیط انقلابی و اسلامی ما کاربردی نیست و نیازمند تلاش نخبگان در تولید محتوای متناسب با نیاز جامعه است.

امروز جنگ اصلی، جنگ بر سر علم و دانش است که تحت عنوان جنگ نرم مطرح می‌شود. این مسئله اهمیت علم و دانش را نشان می‌دهد و در همین زمان است که موضوع فرار مغزها مطرح می ‌شود که یکی از نشانه‌ های بی ‌توجهی به علم و عالم است.

زمانی که بتوانیم علم را  در خدمت صنعت و در خدمت منافع جامعه و مردم و کشور به ‌کار ببریم و از نخبگان علمی در جهت انجام این مهم به درستی استفاده کنیم، به جایگاهی بهتر دست می یابیم و شاهد شتاب علمی به جای رکود علمی خواهیم بود.

نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
معرفی کسب و کارها
خرید عمده لوازم آرایشی؛ چطور یک تأمین‌کننده مطمئن پیدا کنیم؟
عمل اسلیو معده چیه؟ (توضیحات دکتر محمد ایرانمنش)
تفاوت زمان تحویل ترجمه رسمی مدارک به اسپانیایی و انگلیسی در چه چیزی است
علی پیر: آیا مدرک دانشگاهی در عصر هوش مصنوعی کافی است؟
هیچ سیاست جمعیتی بدون توجه به زنان موفق نخواهد شد
برنامه‌ریزی برای استقرار یک مرکز ناباروری در هر استان
تنهایی چگونه پردازش ضربان قلب را در مغز تغییر می‌دهد؟
مسئله‌ای فراتر از مشوق‌های فرزندآوری
مهر امسال باید متفاوت از سال‌های گذشته باشد
هیچ مذاکره‌ای با ایران در جریان نیست
سوء استفاده اینترنشنال از بیماران پروانه‌ای
کیفیت نظام تعلیم و تربیت از پیش‌دبستانی آغاز می‌شود
علی اوجی با «قهرمان» به شبکه سه می‌آید
زنگ خطر گرایش متخصصان زنان به حوزه زیبایی
وعده وزیر ورزش برای بازسازی سالن والیبال
سدهای مهم کشور چقدر آب دارند؟
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس: برنامه‌ای برای افزایش قیمت بنزین وجود ندارد
بیش از ۷۵۰ هزار نفر کارت کنکور ۱۴۰۵ و آزمون پذیرش دانشجو معلم گرفتند
چرا رهبر شهید به جوانان اروپایی نامه نوشتند؟
کارنامه علمی آزمون دستیاری منتشر شد
روسیه از هند بنزین وارد کرد
علی پیر: آیا مدرک دانشگاهی در عصر هوش مصنوعی کافی است؟
کارنامه علمی آزمون دستیاری منتشر شد
تقویم آزمون‌های تحصیلات تکمیلی سال ۱۴۰۶ اعلام شد
آغاز دریافت کارت ۵ آزمون علوم پزشکی از امروز/ نحوه شرکت در آزمون
جدیدترین تغییرات فراخوان جذب هیئت علمی علوم پزشکی/ ثبت نام تا ۷ شهریور
جزئیات ثبت نام آزمون دکتری تخصصی و پژوهشی گروه علوم پزشکی سال ۱۴۰۵
نتایج نهایی آزمون دکتری تخصصی سال ۱۴۰۵ اعلام شد/ قبولی ۱۲ هزار نفر
دهمین همایش ملی نقد و نظریه ادبی در دانشگاه تربیت‌مدرس برگزار می‌شود
یک میلیون و ۷۵۰ هزار دانش آموز در آزمون نهایی شرکت کرده‌اند
سرپرست اداره کل بورس و اعزام دانشجویان خارج وزارت علوم منصوب شد
درخشش مجدد دانشگاه صنعتی امیرکبیر در رتبه‌بندی جهانی شانگهای ۲۰۲۶
«تیمار گرما-بخار» روش جدید محققان دانشگاه تهران برای بهبود صدای سنتور
دانشگاه علوم پزشکی تهران میزبان مرحله نهایی بخش معارفی جشنواره قرآن
اعلام نحوه پذیرش در آزمون انفرادی المپیاد علمی دانشجویان علوم پزشکی
زمان و تعداد سوالات گروه‌های پنجگانه کنکور سراسری ۱۴۰۵ مشخص شد
دهمین همایش ملی نقد و نظریه ادبی در دانشگاه تربیت‌مدرس برگزار می‌شود
پنجمین مدرسه تابستانه نانوفناوری ایران برگزار می‌شود
تضمین امنیت آزمون رکن اصلی تحقق عدالت آموزشی است
آزمون تربیت معلم همزمان با کنکور سراسری ۱۴۰۵ برگزار می‌شود
آغاز توزیع کارت کنکور ۱۴۰۵ از امروز
تمدید مهلت رفع نقص پرونده تحصیلی دانشجویان
نظرسنجی
به نظر شما توافق با آمریکا به پایان مخاصمات می‌انجامد یا دوباره شاهد یک درگیری تمام عیار خواهیم بود؟


مشاهده نتایج
go to top