بلافاصله بعد از اجرای طرح هدایت تحصیلی اجباری توسط آموزش و پرورش، حاجیبابایی، نماینده مجلس و وزیر سابق آموزش و پرورش درباره این طرح، گفته بود: مسئولان آموزش و پرورش باید از سه سال قبل برای مهر امسال برنامهریزی میکردند اما یکباره چشمشان را باز کردهاند که اول مهر باید کلاس دهم تشکیل شود و باید برایش هدایت تحصیلی آماده کنند و ناگزیر آمدهاند مطالبی را نوشتهاند که خیلی قدرت اجرایی ندارد و به اجبار متوسل شدهاند.
وی همچنین درباره هدایت تعداد زیادی از دانشآموزان به هنرستانها و کاردانش در طرح اخیر، تاکید کرده بود: هنرستان چیز بدی نیست اما نباید با زور تحمیل شود چرا که زدگی ایجاد میکند. ما برای اینکه آمار هنرجویان هنرستان را افزایش دهیم، 1500 هنرستان اضافه کردیم، باید اضافه و تجهیز کنید تا مردم بیایند نه اینکه دور از دسترس و محدود در برخی جاها باشد.
از طرفی علی زرافشان، معاون آموزش متوسطه وزیر آموزش و پرورش در این باره خاطرنشان کرده بود: ما از تمرکز تحصیل دانشآموزان در رشتههای نظری پرهیز میکنیم و در نقطه مقابل هدایت دانشآموزان را به سمت رشتههای فنی و حرفهای و کار و دانش به خوبی انجام میدهیم.
حالا در فاصله یک ماه و نیم مانده به آغاز سال تحصیلی، دانش و آموزان خانوادههای انان میتوانند یک نفس راحت بکشند و دیگر نگران بلاتکلیفی آینده تحصیلی شغلی فرزندانشان نباشند.
تصمیمات خلق الساعه و ناگهانی البته چیز جدیدی در سیستم آموزشی دولت یازدهم نیست و پیش تر، در موارد متعددی از سوی وزارتخانه های علوم و بهداشت، ابلاغهای یکباره و یک شبه، دانشجویان زیادی را به دردسر انداخته است.