تاریخ انتشار: چهارشنبه 1396/08/10 - 10:56
کد خبر: 249201

محرومیت‌های شدیدی که یک ملت را به ستوه آورد؛

چرا قیام مردم یمن "مشروع" است

چرا قیام مردم یمن "مشروع" است

یمن مانند عمده‌ی کشورهای جهان عرب دارای حاکمیت کاملا مستبد و دیکتاتور منش بوده که طی این سال ها هیچ گاه مشارکت سایر گروه ها در قدرت را بر نتافته است و محرومیت شدید در حوزه‌های سه گانه‌ی اقتصادی، اجتماعی و سیاسی مشروعیت قیام مردمی یمن را نشان می‌دهد.

به گزارش خبرنگار «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ یکی از نظریات مهم در حوزه ی جامعه شناسی سیاسی و در تبیین چرایی شکل گیری شورش های اجتماعی علیه طبقه ی حاکم نظریه ی محرومیت نسبی تد رابرت گر است.

این نظریه عامل اصلی در بروز نارضایتی و شورش های اجتماعی را محرومیت نسبی می‌داند و آن را "برداشت کنش گران از تفاوت بین انتظارات ارزشی و توانایی های ارزشی" تعریف می‌کند، در این تعریف توانایی ارزشی به این معنا دلالت دارد که فرد با توجه به توانایی‌های خود جایگاهی را  متصور است که خود را مستحق رسیدن به آن می‌داند و در صورت عدم دسترسی به آن احساس محرومیت می‌کند و انتظارات ارزشی حاکی از موقعیتی است که فرد با توجه به محدودیت‌های جامعه آن جایگاه را برای خود متصور است.

از دیدگاه "گر" شکاف و فاصله‌ی بین توانایی‌های ارزشی و انتظارات ارزشی موجب بروز ستیزه جویی و شورش می‌شود. در تعریف گر محرومیت انواع مختلفی دارد و علاوه بر محرومیت اقتصادی به محرومیت در فضای سیاسی اجتماعی نیز اطلاق می‌شود.

چارچوب نظری "گر" یکی از موارد مفید برای تبیین جریان بیداری اسلامی در منطقه به طور عام و قیام مردم یمن علیه حاکمیت مستبد این کشور به طور خاص است.

به طور کلی کشور یمن تا قبل از سال 1990 و در فضای دوران جنگ سرد به دو قسمت شمالی و جنوبی تقسیم می‌شد که قسمت جنوبی آن به مرکزیت عدن یا رویکردی سوسیالیستی متحد شوروی محسوب می‌شد و قسمت شمالی به پایتختی صنعا متحد غرب بود.

پس از سال 1990با پایان جنگ سرد و فروپاشی شوروی قسمت شمالی و جنوبی یمن متحد شده و تحت حاکمیت واحد قرار می‌گیرد و از همان سال علی عبدالله صالح رئیس جمهور یمن شمالی رئیس جمهور یمن متحد می‌شود و دوران ریاست جمهوری وی تا تحولات موسوم به بیداری اسلامی و سقوط حکام دیکتاتور جهان عرب ادامه می‌یابد.

یمن مانند عمده‌ی کشورهای جهان عرب دارای حاکمیت کاملا مستبد و دیکتاتور منش بوده که طی این سال ها هیچ گاه مشارکت سایر گروه ها در قدرت را بر نتافته است. در کنار این مساله یعنی فضای بسته‌ی اجتماعی و سیاسی آنچه باعث وخیم تر شدن اوضاع یمن نسبت به سایر کشورهای عربی می‌شود وضع نابسامان اقتصادی این کشور و وجود جمعیت گسترده ای از فقرا است.

در واقع از مواردی که "گر" برای ایجاد احساس محرومیت و واکنش به آن ذکر می‌کند یمن عمده‌ی آن ها را داراست. در این زمینه باید توجه داشت که کشور یمن دارای جمعیت 45 درصدی از شیعیان است که 35 درصد آن را شیعیان زیدی تشکیل می‌دهند.

اما این جمعیت کثیر در این سال‌ها هیچ گاه به طور جدی به جایگاه درخور یک جمعیت 45درصدی دست نیافته و حکومت دیکتاتور یمن سعی در محدود کردن آنها داشته است. در این زمینه هم چنین نقش عامل خارجی یعنی عربستان سعودی که به یمن به چشم حیاط خلوت خود نگاه می‌کند و دشمنی دیرینه ی آن با شیعیان مزید بر علت شده است.

به طور کلی موارد مذکور یعنی محرومیت شدید در حوزه های سه گانه‌ی اقتصادی، اجتماعی و سیاسی  مشروعیت قیام مردمی یمن را به لحاظ جامعه شناسی نشان می‌دهد به این معنا که واکنش مردم به سال‌ها فضای سرکوب و محرومیت چیزی جز قیام نمی‌توانست باشد در این راستا باید توجه داشت بعد از کناره گیری علی عبدالله صالح از قدرت در جریان بیداری اسلامی ابتدا انصارالله برای پی گیری مطالبات مردمی با دولت منصور هادی رئیس جمهور جدید وارد مذاکره شد و پس از آن که مشخص شد دولت جدید نیز هیچ عزمی برای پی گیری مطالبات مردمی ندارد تنها راه باقی مانده قیام و سرنگونی این حکومت بود.

اما در کنار وجه جامعه شناختی باید توجه داشت که قیام مردم یمن به لحاظ حقوقی نیز مشروع بوده و خدشه ای بر آن وارد نیست چرا که دولت منصور هادی در تارخ 21 ژانویه 2015 از سمت خود استعفا داده و عملا دارای هیچ گونه حق حاکمیتی بر یمن نیست و اگر منصفانه به این تحولات نگاه کنیم به نظر می‌رسد دولت وحدت ملی چه به لحاظ حقوقی و چه به لحاظ پشتوانه‌ی مردمی مشروع ترین جریان دارای حق حاکمیت در فضای فعلی یمن است که پس از نزدیک به دو سال بمباران هوایی توسط رژیم کودک کش سعودی که با هدف نابودی زیرساخت‌ها و ایجاد نارضایتی در فضای اجتماعی یمن انجام شد هم چنان از پشتوانه‌ی قابل ملاحظه‌ی مردمی برخوردار بوده و به لحاظ میدانی در موقعیت مطلوبی به سر می‌برد.

به طور کلی مجموعه‌ی این تحولات و فرسایشی شدن جنگ نابرابر علیه یمن موید این نکته است که جریان نزدیک به عربستان به طور عام و منصور هادی عبدربه به طور خاص در آینده ی تحولات یمن جایی نخواهد داشت و فصل جدیدی از تاریخ سیاسی این کشور آغاز خواهد شد.

* گزارش از محمدکاظم عبدالحمیدی

نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
معرفی کسب و کارها
انگلیس مقابل دیوار غنا متوقف شد/ شکست تاکتیکی توخل برابر کی‌روش
هشدار دادگستری تهران درباره پیامک‌های جعلی خدمات دولتی
پیش بینی حضور ۱۵ میلیون نفر در مراسم تشییع رهبر شهید
دیدار فرمانده ارتش پاکستان با پزشکیان
نقش یک ویدئو در تساوی ایران با بلژیک/ نسل باتجربه در انتظار اتفاق بزرگ
مسیرهای برگزاری مراسم تشییع رهبر شهید در مشهد و تهران
تیم هاکی روی یخ بانوان ایران نایب قهرمانی جام آسیایی روسیه شد
بازخوانی تاریخ کربلا؛ سفری به عمق واقعه عاشورا
علی‌اکبر(ع)؛ الگویی ماندگار برای تربیت دینی و ولایت‌مداری جوانان
سن یک دنباله دار قدیمی تخمین زده شد
همدستی متا با اسرائیل در سانسور محتوای جنگ علیه ایران
تعطیلی ۱۳ و ۱۴ تیر استان تهران و ۱۵ تیر کل کشور جهت تشییع امام شهید
ثبت‌نام ایجاد و ترمیم سابقه تحصیلی از امروز آغاز شد
فیلم | وجدانی همت: باید این مقاومت و سلحشوری را به نسل بعدی منتقل کنیم
اعلام جزئیات برگزاری امتحانات دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه آزاد در شهر محل سکونت
مکتب عاشورا برای مرثیه و مویه نیست
مصاحبه مجازی داوطلبان دکتری تخصصی ۱۴۰۵ دانشگاه آزاد از شنبه ۶ تیر آغاز می‌شود
بسیج دانشجویی امیرکبیر: نمایندگان خود را به تراز ملت مبعوث برسانند/ در مقابل به توپ بستن مجلس ساکت ننشینید
مذاکرات زیر شبح تهدید ساده‌لوحانه است
تا شکست کامل آمریکا و صهیونیست‌ها، وحدت و مقاومت ادامه دارد
از امروز خیابان کمیته نظارت برمذاکرات است +عکس
آمار پاسخگویی وزارت علوم و دانشگاه‌ها به شکایات
توافق جدید برای ورود دانش بنیان‌ها به نظام بیمه سلامت
مهلت ثبت درخواست میهمانی و انتقال دانشجویان شاهد و ایثارگر تمدید شد
ثبت‌نام ایجاد و ترمیم سابقه تحصیلی از امروز آغاز شد
اعلام جزئیات برگزاری امتحانات دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه آزاد در شهر محل سکونت
مصاحبه مجازی داوطلبان دکتری تخصصی ۱۴۰۵ دانشگاه آزاد از شنبه ۶ تیر آغاز می‌شود
تعریف ۲۰۰۰ پایان‌نامه با مشارکت پژوهشگران ایرانی و استادان خارجی
۵ راهکار برای نجات آموزش عالی؛ از اصلاح ذی‌نفع هراسی تا راه‌اندازی اتاق فکر مسائل بنیادین
مهلت پنج‌روزه برای رفع نقص مدارک فلوشیپ ۱۴۰۵
مدارک مورد پذیرش دکتری تخصصی پزشکی اعلام شد
تفاهم‌نامه ایرانداک و سازمان بازرسی برای ارتقای سلامت علمی کشور
دفترچه انتخاب رشته آزمون کاردانی به کارشناسی اصلاح شد
امتحانات حضوری ارشد و دکتری دانشگاه آزاد استان تهران به تعویق افتاد
زمان برگزاری برخی امتحانات دانشگاه علم و صنعت تغییر کرد
امکان برگزاری امتحانات در شهر محل سکونت دانشجویان فراهم شد
مهلت ثبت‌نام ترم تابستانی دانشجویان علوم پزشکی تمدید شد
اعزام ۷۱ پژوهشگر ایرانی به مراکز علمی برتر چین
امتحانات پایان‌ترم تحصیلات تکمیلی دانشگاه آزاد حضوری شد
زمان مصاحبه‌های آزمون دکتری سال ۱۴۰۵ تغییر کرد
مهلت ثبت‌نام پذیرش کاردانی به کارشناسی‌ سال ۱۴۰۵ تمدید شد
تغییر زمان برگزاری امتحانات پایان نیمسال دوم دانشگاه خواجه نصیر
نظرسنجی
به نظر شما توافق با آمریکا به پایان مخاصمات می‌انجامد یا دوباره شاهد یک درگیری تمام عیار خواهیم بود؟


مشاهده نتایج
go to top