تاریخ انتشار: دوشنبه 1396/11/30 - 09:43
کد خبر: 259319

رد پای جاسوسان زیست‌محیطی؛

سوغات برجام برای امنیت ملی

سوغات برجام برای امنیت ملی

امروزه با توجه به مواردی مانند کمبود شدید منابع آب در سطح دنیا، رشد گازهای گلخانه ای، گرم شدن کره ی زمین و مواردی از این دست که زیست بوم زندگی بشر را به شدت مورد تهدید قرار داده است امنیت زیست محیطی در کنار مسائل سخت و نظامی به عنوان یکی از مهم ترین وجوه امنیتی مطرح شده است.

به گزارش خبرنگار «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ بررسی حوزه های امنیتی مهم یک کشور یکی از نکاتی است که طی سالهای متمادی توجه متفکران عرصه ی روابط بین‌الملل و به ویژه مطالعات امنیتی را به خود جلب کرده است.

در این زمینه تا پایان جنگ سرد و فروپاشی اتحاد شوروی تحت تاثیر رقابت تسلیحاتی دو ابرقدرت آن روزهای نظام بین الملل امنیت در حوزه ی مسائل سخت و نظامی به عنوان تنها بعد مهم امنیتی شناخته می شد که عمده ی دولتها تلاش های خود در حوزه امنیتی را در همین چارچوب ساماندهی می کردند، اما پس از فروپاشی اتحاد شوروی و پایان نظام دو قطبی مقدمات توجه به سایر وجوه امنیتی زندگی بشر نیز فراهم شد که در همین راستا مواردی مانند امنیت اقتصادی، اجتماعی و به ویژه زیست محیطی مورد توجه قرار گرفت.

امروزه با توجه به مواردی مانند کمبود شدید منابع آب در سطح دنیا، رشد گازهای گلخانه ای، گرم شدن کره ی زمین و مواردی از این دست که زیست بوم زندگی بشر را به شدت مورد تهدید قرار داده است امنیت زیست محیطی در کنار مسائل سخت و نظامی به عنوان یکی از مهم ترین وجوه امنیتی مطرح شده است.

در همین راستا توجه به اتفاقات اخیر و شناسایی و بازداشت شبکه ی جاسوسی فعال در این حوزه  از چند وجه قابل اهمیت است:

وجه اولی که در ارتباط با شبکه جاسوسی اخیر در حوزه محیط زیست باید به آن توجه شود شناخت دقیق دشمن از حوزه های ضربه پذیر امنیتی جمهوری اسلامی ایران و تلاش برای سرمایه گذاری در این زمینه است.

در حالی که با توجه به وجود سیستم‌های قوی نظارتی و امنیتی در حوزه ی مسائل نظامی کشور دشمن عملا امیدی به ضربه زدن به این حوزه ندارد تلاش خود را مصروف حوزه‌های جدید امنیتی (که متاسفانه در داخل با غفلت عمومی نسبت به آن مواجه هستیم) مانند مسائل زیست محیطی کرده است.

نکته ی دوم در این زمینه نقشی است که شبکه‌های نفوذی در ایجاد نارضایتی برای عامه‌ی مردم ایفا می کنند. در واقع این افراد جدا از فعالیت اطلاعاتی در ارتباط با سازمان های جاسوسی بیگانه در حوزه ی عملیاتی نیز در وقت مناسب با ایفای نقش مخرب خود موجبات ایجاد چالش‌های گسترده ای را در ارتباط مستقیم با زندگی مردم فراهم می‌کنند که لزوم دقت بیشتر در شناسایی این افراد در دستگاه‌های مختلف دولتی را می‌رساند.

در همین زمینه می‌توان به مشکلات زیست محیطی چند سال اخیر در نقاط مختلف کشور و یا باقی ماندن تحریم های بانکی بعد از برجام و عدم حل مشکل این حوزه اشاره کرد.(حوزه ی بانکی حوزه ای بود که بعدها مشخص شد چند جاسوس از جمله دری اصفهانی در تیم مذاکره کننده در آن حضور داشتند).

اما مورد آخری که در این زمینه قابل اشاره است این مساله است که تمامی این تاکیدات بر جدی گرفتن حوزه‌های جدید امنیتی مانند حوزه اقتصادی و زیست محیطی صرفا در جهت اعلام اهمیت این حوزه بوده و برخلاف آنچه برخی از روشنفکر مابان در داخل در پی القای آن هستند این مسائل به معنای کاهش اهمیت مسائل نظامی و استراتژیک در حوزه ی امنیتی نیست.

فراموش نکنیم که همین شبکه ی جاسوسی اخیر در کنار اهدافی که در حوزه‌ی امنیت زیست محیطی کشور ایفا می‌کرده با انجام فیلمبرداری و جمع آوری اطلاعات از حوزه‌های حساس نظامی و موشکی کشور در این حوزه نیز فعال بوده و نقش مخرب ایفا کرده است.

به طور کلی دو رویکرد افراطی به مسائل امنیتی که (یکی با طرح شعارهایی مانند این نکته که اصولا در دنیای امروز از اهمیت مسائل نظامی و استراتژیک در حوزه ی امنیت کاسته شده و حوزه‌های امنیتی جدید صرفا حوزه های اقتصادی، زیست محیطی و مواردی از این دست است و دیگری با طرح این مساله که فقط مسائل نظامی در حوزه ی امنیتی کشورها جای می‌گیرند و سایر مسائل اساسا از درجه‌ای از اعتبار برخوردار نیستند که در حوزه‌ی مسائل امنیتی شناخته شوند) در پی اثبات خود هستند هردو باطل است و به نظر می‌رسد در شرایط کنونی توجه همزمان، متعادل و سنجیده به تمامی وجوه امنیتی دنیای امروز تنها راهکار معقول برای مواجهه با چالش های امنیتی است.

* گزارش از محمدکاظم عبدالحمیدی

نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
معرفی کسب و کارها
لغو مجوز ادامه خدمت شریعتمداری/ جنجال انتصابات بدون استعلام در هلدینگ خلیج فارس/ دورهمی افراطیونِ پرونده‌دار در پولسازترین شرکت خصولتی
نظر دیگری داشتم اما به دلیل تعهد رئیس جمهور برای پاسداشت حقوق ملت، آن را پذیرفتم
برنامه ریزی دولت، برای تعطیلی خیابان
علت اصلی تورم، سیاست‌های دولت است
صنعت فضایی کشور مبتنی بر دانش بومی است
توسعه همکاری‌های علمی و فرهنگی میان دانشگاه بین المللی مذاهب اسلامی و مراکز علمی و دانشگاهی ترکیه
حذف ۱۹۰ شغل دیگر در دانشگاه معتبر اسکاتلند
دیدار با خانواده شهید جنگ تحمیلی سوم
یارزاده: آموزش‌های مهارتی و هنرهای سنتی نقش مؤثری در صیانت از فرهنگ و تمدن ایرانی ـ اسلامی دارند
رئیس دانشگاه شریف: صرفه‌جویی ۴۰درصدی انرژی در دانشگاه‌ها گاز پتروشیمی‌ها را برای ۳۰ روز تأمین می‌کند
فیلم | بهاره حیدری: باید به سمتی حرکت کنیم که نه‌تنها گذرگاه انرژی را کنترل کنیم، بلکه ایران به هاب انرژی تبدیل شود
تشخیص سریع غذای فاسد با کمک بینی الکترونیکی
دارو‌های لاغری و کاهش رفتار‌های خشونت‌آمیز؛ یافته جدید دانشمندان
حضور قدرتمند دانش‌بنیان‌ها در نمایشگاه صنایع غذایی و کشاورزی
رویکرد متفاوت ایتالیا در قبال محدودیت شبکه‌های اجتماعی
کتاب «همرزمان حسین (ع)»؛ روایت مبارزه ائمه رهبر شهید
تولید سالانه ۹۳ میلیون مترمکعب گاز با فناوری بومی دانش‌بنیان‌ها
جلسه کارگروه همکاری دولت و دانشگاه برای آلودگی هوا برگزار شد
با محتوای سئوالان آزمون سمپاد بیشتر آشنا شویم
ترسیم نقشه راه پدافند غیرعامل در وزارت بهداشت
پزشکیان: توسعه کشور با نخبگان خلاق و ریسک‌پذیر محقق می‌شود، نه با روزمرگی اداری
نظرسنجی
به نظر شما توافق با آمریکا به پایان مخاصمات می‌انجامد یا دوباره شاهد یک درگیری تمام عیار خواهیم بود؟


مشاهده نتایج
go to top