تاریخ انتشار: چهارشنبه 1398/02/11 - 11:53
کد خبر: 310501

محمد زعیم‌زاده

ظریف و دیپلماسی رمانتیک

ظریف و دیپلماسی رمانتیک

اما خطر دوم این رفتار جناب ظریف مهم‌تر از بخش اول است؛ این سیاق کنشگری وزیر امور خارجه بیشتر از هر چیزی نوعی رمانتیسم دیپلماتیک را در فضای سیاسی ایران تعمیق و تحکیم می‌کند، رمانتیسمی که به ساحت اقتصاد و سیاست و اجتماع هم رسوخ می‌کند و روند توسعه را متوقف.

خبرنامه دانشجویان ایران: محمد زعیم‌زاده// جواد ظریف در گفت‌وگو با «فاکس»، یکی از نزدیک‌ترین رسانه‌ها به دونالد ترامپ نکات قابل‌تاملی را مطرح کرده است؛ دفاع جانانه ظریف از سیاست‌های جمهوری اسلامی بخش قابل دفاع و روشن این گفت‌وگو است و تلاش وزیر امور خارجه برای فاصله‌گذاری بین ترامپ و جان بولتون، بخش سوال‌برانگیز آن.  ابهامات پیرامون این دست اظهارنظرها وقتی جدی‌تر می‌شود که جناب ظریف چند روز قبل از این گفت‌وگو از پیشنهاد به دولت ایالات متحده برای تبادل زندانیان دو کشور رونمایی کرده بود؛ دو اتفاقی که در کنار هم خواسته یا ناخواسته در برخی رسانه‌های بین‌المللی و منطقه‌ای به تلاش دولت ایران برای مذاکره با دولت ایالات متحده آمریکا تعبیر شد، کنشی سیاسی و رسانه‌ای که در داخل با واکنش صریح قاسم سلیمانی و علی لاریجانی همراه شد.

این اظهارات از دو جنبه مورد نقد جدی است؛ اول اینکه بارها خود مقامات دولتی ازجمله رئیس‌جمهور تاکید کرده‌اند مذاکره با آمریکا در شرایط کنونی که آمریکایی‌ها خود اذعان دارند بی‌سابقه‌ترین فشارهای اقتصادی و روانی را علیه ایران اعمال کرده‌اند، چیزی جز خودکشی نیست. بدتر اینکه آمریکایی‌ها هم مبتنی‌بر این رفتار طرف ایرانی، فشار حداکثری را ابزاری موثر قلمداد می‌کند و کدام عقل سلیمی به ترکیب تیم برنده دست می‌زند؟ کدام بوکسور در حالی که حریف اظهار عجز می‌کند تاکتیکش را تغییر می‌دهد؟ به‌نظرم این وجه کار اینقدر بدیهی است که اطناب بیشتر مطلب، فقط حوصله مخاطب را سر می‌برد.

اما خطر دوم این رفتار جناب ظریف مهم‌تر از بخش اول است؛ این سیاق کنشگری وزیر امور خارجه بیشتر از هر چیزی نوعی رمانتیسم دیپلماتیک را در فضای سیاسی ایران تعمیق و تحکیم می‌کند، رمانتیسمی که به ساحت اقتصاد و سیاست و اجتماع هم رسوخ می‌کند و روند توسعه را متوقف.

به این سلسله دقت کنید: «جناب ظریف احتمالا معتقدند تفاوت عمده‌ای در سیاست‌های آمریکا و اروپا وجود دارد که باید از آن استفاده کرد، همچنین شواهد و قرائنی وجود دارد که در هیات‌حاکمه آمریکا و بین دموکرات‌ها و جمهوری‌خواهان هم می‌توان دوگانه‌سازی کرد و از این دوگانه سود برد، این تفاوت به سبکی دیگر میان خود جمهوری‌خواهان هم وجود دارد.» در منطق جناب ظریف در منش بولتن- پمپئو با ترامپ آن‌قدری تفاوت وجود دارد که می‌توان روی آن سرمایه‌گذاری کرد. پایه رمانتیسم دیپلماتیک ظریف در سال‌های اخیر دو دوگانه اول بود که به‌نظر می‌رسد اخیرا سومی هم به آنها اضافه شده است.

حالا شاید این سوال پیش بیاید که آیا واقعا در دوگانه‌های بالا تفاوتی وجود ندارد؟ برخلاف یک نگاه خاص معتقدم حتما بین اروپا و آمریکا، دموکرات و جمهوری‌خواه، بولتون و ترامپ تفاوت‌هایی هست، اما سوال مهم این است که این تفاوت‌ها چه کمکی به ما می‌کند؟

نکته اول اینکه فرض کنیم همه اضلاع این دوگانه‌ها با هم اختلاف داشته باشند -که دارند- اما اگر همه اختلافات را لیست کنیم مساله ایران رتبه چندم این فهرست است و طرفین تا چه حد حاضرند برای آن هزینه کنند؟

بیایید در یک نگاه صرفا پراگماتیسم و غیرایدئولوژیک روابط بین دوگانه‌های بالا را مبتنی‌بر منافع تحلیل کنیم، مزیت نسبی ایران برای جهت‌دهی به این اختلافات چیست؟

جناب ظریف اول باید به این سوال پاسخ دهد که دیپلماسی به سبک ایشان در اتمسفر کنونی چه مزیت نسبی آفریده که بتواند کاری کند که اروپا تجارت 608 میلیارد دلاری خودش را با آمریکا فدای رابطه با ایران کند؟ آیا دموکرات‌ها حاضرند لابی‌های قدرتمند مالی صهیونیست را فراموش کنند و به نیابت از ظریف، عراقچی و تخت‌روانچی با جمهوری‌خواهان وارد ستیز سیاسی شوند؟ ترامپ چرا باید حمایت تندرو‌های متمول اوانجلیست را از دست بدهد و برای خاطر مبارک جناب ظریف با بولتون- پمپئو درگیر شود؟

ماجرا را از یک زاویه دیگر هم می‌توانیم ببینیم؛ به فرض محال جناب ظریف توانست در دوگانه جمهوری‌خواه –دموکرات به‌نفع دولت فاصله ایجاد کند، حالا که جمهوری‌خواهان بر سر کارند این فاصله به‌نفع ما کار می‌کند یا علیه ما؟

خطر بزرگ این رمانتیسم دیپلماتیک آنجا بیشتر است که ابزار رسانه‌ای رمانتیک‌ها در داخل این روش خطرناک را به فارسی ساده ترجمه می‌کند، ظریف در آمریکا گروه B شامل بنیامین نتانیاهو، بن‌زاید، بن‌سلمان و البته بولتون را معرفی می‌کند و همزمان رسانه‌های داخلی حامی دولت هم لابد از فرشته نجات اقتصاد ایران یعنی یک گروه B دیگر رونمایی می‌کنند؛  باراک اوباما و بایدن و...  این یعنی دوباره شرطی‌کردن اقتصاد ایران با تکانه‌های سیاسی، یعنی دوباره حواله‌دادن مشکل آب‌خوردن به امضای کری، یعنی دوباره امضای کری تضمین است، یعنی دوباره تقریبا هیچ!

نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
معرفی کسب و کارها
پس از ماه‌ها کشمکش با دولت ترامپ، رئیس دانشگاه براون کنار می‌رود
سازش با یزید زمان، هرگز امنیت و رفاه به همراه نداشته است
«کارت امید مادر» شارژ شد
تعداد مصدومان حادثه شهرک شمس آباد به ۲۱نفر رسید
توافق نزدیک است!
واکنش تند رضاییان به استقلالی‌ها
مذاکره با تل‌آویو، چیزی جز شرم و تحقیر برای لبنان ندارد
از تخریب حرم و مجازات اعدام برای زیارت تا راهپیمایی میلیونی اربعین
شرط تداوم یارانه نقدی و کالابرگ اقامت در ایران است
مطالب خارج از مراجع رسمی فاقد سندیت است
سنگر خیابان را باشکوه‌تر از قبل حفظ می‌کنیم
رئیس‌جمهور به دنبال توافقی مرده است
ادامه ادعاهای سنتکام درباره محاصره دریایی ایران
مذاکرات با ایران هم‌اکنون در حال انجام است!
روابط ایران و عراق در بهترین وضع خود قرار دارد
چیزی به ایران نمی‌رسد
جنبش حماس از پایبندی به توافقات مرحله دوم آتش‌بس خبر داد
ادعای استعفای رئیس‌جمهور واهی و کذب محض است
سردار کرمی: در کمین تروریست‌ها و آماده پاسخ قاطعیم
۱۹۰ واحد مسکن استیجاری آماده واگذاری به زوج‌های جوان است
کیف پول ایران؛ انجام تراکنش‌های مالی بدون نیاز به اینترنت
پژوهشگاه ملی سرطان می‌تواند به محور دیپلماسی علمی ایران و کشورهای منطقه تبدیل شود
حکمرانی مشارکتی؛ ضرورت امروز دانشگاه‌ها
هوش مصنوعی جدید، انسان از آب درآمد!
دانشگاه منزوی از جریان علم و فناوری جهان عقب می‌ماند
نتایج آزمون‌های ورودی مدارس سمپاد و نمونه دولتی اوایل هفته آینده منتشر می‌شود
اعلام نتایج اولیه پذیرش دکتری تخصصی بدون آزمون دانشگاه تهران
نتایج آزمون‌های ورودی مدارس سمپاد و نمونه دولتی اوایل هفته آینده منتشر می‌شود
دستاورد پژوهشگران دانشگاه تهران درتوسعه نسل جدید سامانه‌های هوشمند
توسعه همکاری‌های علمی و فناورانه ایران و بلاروس
توسعه همکاری‌های علمی، آموزشی و فناورانه با قزاقستان
نتایج آزمون‌های سمپاد و نمونه دولتی هفته آینده منتشر می‌شود
پیشنهاد راه‌اندازی دوره‌های «هم‌افزایی فناورانه»
ظرفیت پژوهشی هر عضو هیئت‌علمی از حمایت های بنیاد ملی علم اعلام شد
کلید نهایی پنجاه و سومین دوره آزمون دستیاری پزشکی منتشر شد
مهلت ثبت نام آزمون های دانشنامه و گواهینامه تخصصی و فوق تخصصی تمدید شد
تحمیل ۸۰۰ دانشجوی پزشکی به دانشگاه
طرح جدید تغذیه دانشجویان هنوز نهایی نشده
برخی دانشجویان بین الملل علاوه بر فارسی حتی به انگلیسی هم مسلط نیستند
توانمندسازی دانشجویان برای ورود به بازار کار دانش‌بنیان
باید از ظرفیت ایرانیان خارج کشور حداکثر استفاده را برد
اسامی منتخبان دور دوم انتخابات شورای صنفی دانشگاه تربیت مدرس اعلام شد
نظرسنجی
به نظر شما توافق با آمریکا به پایان مخاصمات می‌انجامد یا دوباره شاهد یک درگیری تمام عیار خواهیم بود؟


مشاهده نتایج
go to top