تاریخ انتشار: چهارشنبه 1401/06/02 - 11:43
کد خبر: 441989

نقد و بررسی کتاب ضیافت بلا؛

طی طریق در مسیر معرفت الهی به سبک بلا

طی طریق در مسیر معرفت الهی به سبک بلا

هر فردی که در طریق سلوکی وارد می شود می خواهد تقربی به خدا و اولیا الهی که همان چهارده معصوم علیهم السلام می باشند داشته باشد این کتاب راه حلی میانبر را به ما نشان می دهد و آن این است که آشنایی با بلای ولی الله و حجت خداوند موجب تقرب به امام معصوم می گردد و برای اثبات این گفته به فرازهای زیارت عاشورا که زیارتی قدسی استناد می کند.

به گزارش سرویس کتابخانه «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ سلوک و طی طریق در مسیر معرفت الهی یکی از موضوعات مهم برای اهل معرفت و معنا به حساب می آید و حتی اگر در سلک این افراد خودتان را قرار ندهید همیشه در گوشه ذهن خود به دنبال گمشده ای و یا به دنبال مسیر و طریقی برای رسیدن به حق هستید که به نص صریح روایت حکمت همان گمشده مومن است.

کتاب ضیافت بلا که حاصل دو دوره از سخنرانی های حجت الاسلام و المسلمین سید محمدمهدی میرباقری است به دنبال رهنمون ساختن همین مسیر مقامات سلوکی برای مخاطبانش از طریق بلای معصومین علیهم السلام است که با بیانی شیوا به این مهم می پردازد.

در فصل اول این کتاب ارزشمند سیر و سلوک متعارفی که مبانی اولیه و ابتدایی است تشریح شده است و یک فرد در قدم اول باید کدام تنظیمات را در زندگی فردی و اجتماعی فعال کند و به دلیل متن روان و سلیس کتاب خواندن این بخش لذت بخش است زیرا متن کتاب برگرفته از سخنان حجت الاسلام میرباقری است البته که برای افرادی که پیش زمینه قبلی از این دست مباحث داشته باشند شاید کمی خسته کننده به نظر آید.

در فصل اول کتاب تحت عنوان سیر سلوک متعارف به مراحل عزم و تصمیم و انتخاب معبود، محاسبه، توبه و رجوع الی الله، اعتدال در خوراک، اعتدال در خوابیدن و ذکر حضرت حق می پردازد و پله پله فرد را برای ورود به بحث اصلی کتاب و وادی بلا و ابتلائات آماده می سازد.

و اما فصل دوم کتاب جزء غرر مطالب و اهم موضوعات به حساب می آید و باعنوان مقامات سلوکی در زیارت عاشورا نام گذاری شده است و گردآورندگان در این فصل به مبانی سلوکی بر پایه مفاهیم ناب معرفتی زیارت عاشورا پرداخته اند.
موضوع بلا موضوعی است که هر فردی در زندگی روزمره خود و در طول عمر خویش با آن دسته و پنجه نرم می کند اما اینکه از این بلا و مصیبت چگونه جهت گیری به سمت حق و مسیر الهی داشته باشیم مرد راه و آشنا به طریق سلوک می طلبد.

ابتلائات الهی به نوعی یک تلنگر و یک گوشزد برای عبد و بنده خداوند است که موقعیت خودش را شناسایی کند و این بلاها متناسب با همین موقعیت فرد جهت رشد معنوی او فراهم می گردد و این نکته ای است که استاد میرباقری به صورت مبسوط در صفحات اولیه فصل دوم توضیح داده و از ابتدا فلسفه بلا و ابتلائات در نظام عالم را شرح می دهند.

حال برای مخاطب این سوال پیش می آید که نسبت انسان با بلا و مصیبت حجت و ولی الهی چیست و مقامات سلوکی چه نقشی در این بین دارد؟ به نظر می رسد شاه بیت اصلی کتاب و هدف گردآورندگان ارائه پاسخی مناسب برای همین پرسش است.

هر فردی که در طریق سلوکی وارد می شود می خواهد تقربی به خدا و اولیا الهی که همان چهارده معصوم علیهم السلام می باشند داشته باشد این کتاب راه حلی میانبر را به ما نشان می دهد و آن این است که آشنایی با بلای ولی الله و حجت خداوند موجب تقرب به امام معصوم می گردد و برای اثبات این گفته به فرازهای زیارت عاشورا که زیارتی قدسی استناد می کند.

شاه کلید این است که اگر ما به دنبال مقامات سلوکی هستیم باید وارد محیط مصیبت حجت خدا که همان سیدالشهدا علیه السلام است بشویم و از تمامی زوایا این مصیبت عظیم را مشاهده کنیم و در جای جای آن خود را در کنار امام حسین علیه السلام قراردهیم ومستمسک به این بلا و مصیبت عاشورا شویم و خود را بالا ببریم و سیر آفاقی و انفسی در کربلا را از دست ندهیم.

و در انتها باید بدانیم که مهم ترین وسیله سلوک، توجه به بلای اولیای خدا و به ویژه اعظم بلاها و مصیبات سید الشهدا علیه السلام است "مُصِیبَه مَا أَعْظَمَهَا وَ أَعْظَمَ رَزِیَّتَهَا فِی الْإِسْلَامِ" و این مصیبت در حقیقت ابتلا شخص جناب نبی اکرم محمد مصطفی صلوات الله علیه است و این ابتلا اعظم وسایل سلوک به سمت خدای متعال ومحورتهذیب همه جوامع و همه تاریخ است.

و در حسن ختام نقلی از آن فیلسوف عارف ذکر می کنم که هیچ کس به هیچ مرحله ای از معنویت نرسید مگر در حرم امام حسین علیه السلام و یا در توسل به آن حضرت. والسلام

نقد و بررسی از سجاد باقری

نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
معرفی کسب و کارها
تکذیب ادعای سنتکام درباره مین‌روبی در تنگه هرمز توسط سخنگوی سپاه
زنگ باران در کشور به صدا درآمد
هرمز رکورد قیمت گاز اروپا را جابه‌جا کرد
تعرفه گاز ۲ درصد از مشترکان به نرخ صادراتی رسید
شریعتی تصمیم جدید دولت درباره قیمت انرژی را خلاف قانون دانست
قطار صادراتی ایران به چین رفت
فیلم | ما نسلی هستیم که آمریکا را از منطقه اخراج می‌کنیم
فیلم | روایت کامل نامه‌ای پر مهر که پاسخ گرفت
فیلم | انتقادات یک دانشجو خطاب به وزیر علوم درباره پرونده‌های انضباطی
فیلم | مزیدی: خروج از ان پی تی و بازنگری در دکترین هسته‌ای می‌تواند برگ برنده ما باشد
مراسم عهد دانشجویی با رهبر انقلاب در مقابل سردر دانشگاه تهران برگزار شد
عارف دستور تشکیل کارگروه تدوین قوانین فضای دیجیتال را صادر کرد
عراقچی: برای فرصت به دیپلماسی، ارتباط با واسطه‌ها را ادامه می‌دهیم
حجت‌الاسلام رحمانی معاون جدید عتبات عالیات شد
وام ازدواج دانشجویی ۱۰ برابر شد
پیام فرمانده هوافضای سپاه به جوانان و نوجوانان جان‌فدای ایران
تا رسیدن به قله‌های پیشرفت هم‌ عهدیم
کوروش بزرگ و منشور حقوق بشر او
مهارت‌آموزی یا رزومه‌سازی؟
زمینه سقوط و بی اعتباری خودتان را فراهم خواهید کرد!
چگونه برای استخدام بانک‌ها آماده شویم؟ از آزمون کتبی تا مصاحبه استخدامی
محوطه دانشگاه سلمان فارسی کازرون پس از یک سال پیگیری همچنان بلاتکلیف است
مهلت ثبت نام اسکان دانشجویان ارشد دانشگاه تهران امشب به پایان می‌رسد
پیگیری راه‌اندازی دوره‌های مشترک تحصیلات تکمیلی میان دانشگاه‌های ایران و دانشگاه کوت عراق
امروز آخرین مهلت انتخاب رشته آزمون دستیاری دندانپزشکی سال ۱۴۰۵
طراحی ۳۱ بازی فکری با مشارکت ۱۶۴ دانشجو در المپیک بازی‌های فکری ایران
درخشش دانشجویان دانشگاه امیرکبیر در مسابقات ریاضی دانشجویی کشور
قول مساعد وزیر علوم برای بازگشت سقف سنی جذب هیئت علمی به ۴۵ سال
دانشگاه‌های جامانده از جذب هیئت علمی ۱۴۰۴ از فراخوان بعدی جا می‌مانند
نتایج نهایی پذیرش کاردانی نظام جدید سال ۱۴۰۵ اعلام شد
المپیادهای ورزشی درون‌دانشگاهی محور توسعه مشارکت ورزشی دانشجویان
ممنوعیت‌های ثبت‌نام در آزمون دکتری سال ۱۴۰۶؛ امکان ثبت نام تا ۹ آبان
تأیید تخلف در سلف دانشگاه کاشان/ تعطیلی دو هفته‌ای و جریمه پیمانکار
دانشگاه تهران دختران محجبه آذربایجانی را می‌پذیرد
نظرسنجی
به نظر شما توافق با آمریکا به پایان مخاصمات می‌انجامد یا دوباره شاهد یک درگیری تمام عیار خواهیم بود؟


مشاهده نتایج
go to top