تاریخ انتشار: چهارشنبه 1403/09/07 - 10:38
کد خبر: 523656

دانش آموزان کلافه از حجم زیاد مطالب کتاب‌ های درسی

دانش آموزان کلافه از حجم زیاد مطالب کتاب‌ های درسی

حجم زیاد مطالب درسی هر کتاب، دانش‌آموزان را کلافه کرده است. آنها تا می‌آیند با یک مفهوم درسی آشنا شوند باید بروند سراغ مفهوم بعدی. در این میان معلمان هم برای اینکه از بودجه‌بندی تدریس کتاب عقب نمانند، مجبورند سریع مطالب را درس بدهند و از آن عبور کنند.

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ روایت خیلی ساده است؛ از یک سو دانش‌آموزان عنوان می‌کنند که حجم مطالب کتب‌ درسی به‌خصوص در دروسی مثل ریاضیات، علوم، عربی و دینی زیاد است و آنها تا می‌خواهند با مبحث درسی آشنا شوند و در کلاس بیشتر درباره آن صحبت کنند،

باید بروند سراغ مبحث بعدی. زهرا. د، دانش‌آموز پایه یازدهم علوم انسانی می‌گوید: «مثلا در درس عربی به‌شدت این مشکل را داریم، هر بخش درسی محتوایش به‌شدت سنگین است، بعد تا ما شروع می‌کنیم به فهمیدن و یاد گرفتن و می‌خواهیم رفع اشکال کنیم، معلم می‌گوید وقت نیست و باید برویم مبحث بعدی. خوب ما کی این را یاد بگیریم؟ بدتر اینکه اگر یاد نگیریم مبحث بعدی را هم یاد نمی‌گیریم و این یاد نگرفتن روی هم تلنبار می‌شود.»

مبینا. خ، دانش‌آموز پایه دهم رشته ریاضی هم در این‌باره می‌گوید:«حجم زیاد مطالب درسی و اینکه معلم نمی‌رسد آنها را درس بدهد، باعث شده که خیلی از ما مجبور شویم کتاب کمک‌آموزشی بخریم یا معلم خصوصی بگیریم تا آن درس را بفهمیم. شب امتحان هم که خیلی کار سخت‌تر می‌شود. خوب چرا نباید محتوای کتاب درسی مثلا ۵فصل باشد تا بتوانیم در آن عمیق شویم؟ این حجم زیاد چه‌کسی را دانشمند کرده که ما را بکند؟»

تذکر رهبر معظم انقلاب درباره حجم کتب درسی

حجم محتوای کتاب‌های درسی آنقدر زیاد است که حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر انقلاب هم درباره آن تذکر داده‌اند. ایشان در بیست و یکم اردیبهشت سال ۱۴۰۱در دیدار با معلمان گفتند:« بعضی مطالب در برنامه‌های درسی کنونی، صرفاً محفوظاتی است که بدون هیچ سودی برای حال یا آینده دانش‌آموزان به ذهن آنها سرازیر می‌شود که باید این موارد شناسایی و از آموزش‌ها حذف شود.»

مسئولان آموزش و پرورش چه می‌گویند؟

بیشتر کارشناسان که اتفاقا از بدنه وزارت آموزش و پرورش هستند و زیرنظر این وزارتخانه کار پژوهشی کرده‌اند، می‌گویند که باید حجم کتب درسی کم شود.

فرهاد کریمی، رئیس سابق پژوهشگاه مطالعات آموزش‌وپرورش می‌گوید: «در دوره اول ابتدایی، نتایج هر ۳ پژوهش ملی که با کیفیت بسیار بالایی هم انجام شده‌اند، نشان داد که حجم کتاب‌های درسی ریاضی، علوم و فارسی بالاست و از نظر تعدد و چگالی مفاهیم دچار تورم هستند. همچنین در ۶شاخص مربوط به کتاب پایه دهم به این نتیجه رسیدیم که حجم کتب درسی با توان و درک دانش‌آموزان و زمان آموزش همخوانی ندارد و مطالب زیاد هستند.»

چرا حجم کتاب‌های درسی کم نمی‌شود؟

اما برخلاف نظر کارشناسان، حجت‌الاسلام علی لطیفی‌، رئیس فعلی سازمان پژوهش و برنامه‌ریزی آموزشی معتقد است که حجم مطالب درسی زیاد نیست.

او می‌گوید: «به‌نظرم چالش اصلی عدم‌تناسب میان چگالی محتوا و زمان آموزش است؛ یعنی حجم، معیار نیست بلکه معتقدم چگالی مهم‌تر است. آیا باید زمان آموزش را اضافه کنیم یا چگالی را کم کنیم یا هر دو با هم صورت گیرد؟ این یک پرسش کارشناسی است و باید درباره‌اش بررسی کرد. براساس مطالعات تیمز و پرلز، ایران یکی از کشورهایی است که کمترین میزان زمان آموزش در جهان را دارد و این بسیار نگران‌کننده است. لذا فقط مسئله این نیست که حجم کتاب‌ها را کم کنیم بلکه حتما باید به این فکر باشیم که زمان آموزش را واقعی‌تر کنیم.

مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
معرفی کسب و کارها
فیلم | خسروپناه: برخی پزشکان با پول مردم درس خواندند اما طبابت نمی‌کنند!
صادرات چای ۴۸ درصد افزایش یافت
نهادهای رسمی صهیونیستی اذعان کردند: سال مالی سیاه اسرائیل در ۲۰۲۶
عقب‌ماندگی ۲۱ میلیارد دلاری صادرات غیرنفتی از برنامه هفتم
امیر حاتمی: همکاری با دانش‌بنیان‌ها با سرعتی مضاعف تداوم یابد
اژه‌ای خطاب به سازمان بازرسی: موضوع ارز را رها نکنید
هشدار قرمز هواشناسی در جنوب کشور؛ آماده‌باش امداد و نجات
اجرای مصوبه تسهیل دسترسی به سکوهای بین‌المللی را با جدیت دنبال می‌کنیم
فیلم | خضریان: ۱۰۷ میلیون دلار از ضمانت‌های صادراتی در چنگ دو بانک خصوصی
وقتی سوءمدیریت ذوب‌آهن زیر سایه «خانواده ولنگار» پنهان می‌شود +عکس
هدیه ۲۰۰ میلیون تا یک میلیاردی معاونت علمی به پژوهشگران برتر ۳ دانشگاه
نقشه جامع علمی به‌روز شد؛ موافقان و مخالفان تاثیر قطعی معدل در کنکور
قانون مهریه در ترازو/ حبس‌زدایی یا تضعیف حقوق زنان؟
روبات انسان نما به یک یوتیوبر شلیک کرد!
پیام ضعف نفرستید
هشدار قرمز سازمان هواشناسی برای برخی استان‌ها
بازگشت ۱۴ زن زندانی به کانون گرم خانواده
فیلم| ۳ بار هزینه برای ثبت یک معامله ملکی و هزینه اضافه که روی دست مردم است
کاهش قند خون بروز بیماری‌های قلبی را نصف می‌کند
فرار رو به جلوی صالحی امیری
روایت آیت‌الله علم‌الهدی از جایگاه شیشه‌ای بانوان در استادیوم آزادی
نظرسنجی
بنظر شما باتوجه به حوادث اخیر و شکست سنگین از ایران، چقدر احتمال فروپاشی رژیم صهیونیستی وجود دارد؟





مشاهده نتایج
go to top