تاریخ انتشار: سه شنبه 1405/04/16 - 16:19
کد خبر: 559523

علوم انسانی از نگاه رهبر شهید؛ از تولید نظریه بومی تا حل مسائل جامعه

علوم انسانی از نگاه رهبر شهید؛ از تولید نظریه بومی تا حل مسائل جامعه

عضو اندیشکده حکمرانی شریف با اشاره به ویژگی‌های علمی آیت‌الله خامنه‌ای گفت: ایشان هرگز به علم به‌عنوان یک کالای تشریفاتی نگاه نمی‌کردند و همواره بر تولید علم نافع و حل‌کنندهٔ مسائل کشور تأکید داشتند.

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ محمد سبحانی در گفت‌وگویی، با اشاره به نگاه رهبر شهید در عرصه علوم انسانی اظهار کرد: نخستین و شاید مهم‌ترین ویژگی ایشان از منظر یک متخصص برنامه‌ریزی درسی، نگاه تمدنی به تولید علم بود. ایشان هرگز علم را صرفاً یک کالای ابزاری یا تشریفاتی نمی‌دانستند، بلکه آن را زیربنای عزت و اقتدار کشور تلقی می‌کردند.

وی ادامه داد: در حوزه علوم انسانی که متأسفانه سال‌ها در تقلید از الگوهای غربی گرفتار بوده‌ایم، تأکید مکرر ایشان بر اسلامی‌سازی علوم انسانی و تولید نظریه‌های بومی، نه یک شعار سیاسی، بلکه یک ضرورت روش‌شناختی بود.

سبحانی افزود: من به‌عنوان معاون علوم انسانی دانشگاه آزاد، بارها مشاهده کرده‌ام که وقتی یک نظریه وارداتی بدون بومی‌سازی در بافت فرهنگی ایران اجرا می‌شود، نه‌تنها گرهی از مشکلات کشور باز نمی‌کند، بلکه خود به معضلی جدید تبدیل می‌شود. رهبر شهید این خلأ را به‌خوبی تشخیص داده بودند و همواره تأکید می‌کردند که علوم انسانی کارآمد، علمی است که از دل فرهنگ، تاریخ و تجربه زیسته یک ملت برآمده باشد.

جنگ نرم، نبردی معرفتی در دانشگاه‌ها

عضو اندیشکده حکمرانی شریف با اشاره به نگاه رهبر شهید به جنگ نرم گفت: یکی از برجسته‌ترین ویژگی‌های ایشان، جامع‌نگری در مواجهه با تهاجم فرهنگی بود. معمولاً وقتی از جنگ نرم سخن گفته می‌شود، ذهن‌ها به سمت مقابله صرفاً امنیتی یا پلیسی می‌رود، اما ایشان این عرصه را یک نبرد معرفتی می‌دانستند که میدان اصلی آن دانشگاه‌ها و کلاس‌های درس است.

وی ادامه داد: ایشان به استادان علوم انسانی توصیه می‌کردند صرفاً مبلغ نباشند، بلکه نقش نقاد و تحلیل‌گر را ایفا کنند. به اعتقاد من، مهم‌ترین درس ایشان این بود که در برابر شبهات دشمن نباید موضعی انفعالی یا تدافعی داشت، بلکه باید با استدلال و منطق اقناع‌کننده، روایت جایگزین و مؤثر تولید کرد.

سبحانی خاطرنشان کرد: این همان چیزی است که ایشان از آن با عنوان قدرت نرم انقلاب یاد می‌کردند و معتقد بودند اگر یک استاد علوم انسانی بتواند با بیانی شیوا و مستدل، خلأهای فکری دانشجویان را پر کند، مؤثرترین سپر در برابر جنگ شناختی دشمن شکل خواهد گرفت. تأکید ایشان بر استفاده از روش‌های نوین آموزشی و به‌روز بودن محتوای کتاب‌های درسی نیز در همین چارچوب قابل ارزیابی است.

عدالت آموزشی، متناسب‌سازی محتوا با نیازهای بومی است

وی درباره نسبت عدالت و مردم‌سالاری دینی با برنامه‌ریزی آموزشی نیز اظهار کرد: اگر سیره عملی ایشان در مواجهه با اقشار مختلف جامعه را مطالعه کنیم، به‌روشنی درمی‌یابیم که عدالت برای ایشان یک مفهوم انتزاعی نبود، بلکه شاخصی عملیاتی در حکمرانی محسوب می‌شد.

سبحانی افزود: در حوزه دانشگاهی، این نگاه به معنای دسترسی برابر همه مناطق و اقشار کشور به امکانات آموزشی و پژوهشی است. گاهی در برنامه‌ریزی‌های آموزشی چنان درگیر استانداردهای بین‌المللی می‌شویم که فراموش می‌کنیم بخش بزرگی از دانشجویان در شهرستان‌ها و مناطق محروم تحصیل می‌کنند و نیازهای متفاوتی دارند.

وی تأکید کرد: رهبر شهید بر این نکته تصریح داشتند که عدالت آموزشی به معنای متناسب‌سازی محتوا با نیازهای بومی است، نه یکسان‌سازی بی‌رویه. همچنین در سیره عملی ایشان همواره بر مشارکت نخبگان دانشگاهی در تصمیم‌سازی‌های کلان تأکید می‌شد که مصداق عینی مردم‌سالاری دینی در عرصه علم است.

عضو اندیشکده حکمرانی شریف گفت: در تدوین سرفصل‌های علوم انسانی باید صدای استادان و دانشجویان، به‌عنوان ذی‌نفعان اصلی، شنیده شود و از ظرفیت دیدگاه‌های متنوع آنان برای ارتقای کیفیت آموزشی بهره گرفته شود.

حمایت از جبهه مقاومت، عزت ملی را در ذهن نسل جوان بازتعریف کرد

این عضو اندیشکده حکمرانی شریف با اشاره به تأثیر حمایت‌های رهبر شهید از جبهه مقاومت بر هویت ملی جوانان اظهار کرد: یکی از مهم‌ترین دستاوردهای رویکرد ایشان در عرصه مسائل بین‌الملل، بازتعریف عزت ملی در ذهن نسل جوان بود. پیش از تأکیدات گسترده ایشان بر محور مقاومت، در میان بخشی از قشر تحصیل‌کرده کشور، نوعی خودکم‌بینی تاریخی نسبت به تمدن غرب وجود داشت، اما ایشان نشان دادند که یک ملت می‌تواند با اتکا به باورهای دینی و توانمندی‌های داخلی، در برابر بزرگ‌ترین قدرت‌های نظامی و رسانه‌ای جهان ایستادگی کند و عقب‌نشینی نکند.

وی افزود: این موضوع برای دانشجویان علوم انسانی یک درس بزرگ است؛ اینکه هویت ایرانی ـ اسلامی نه مانعی برای پیشرفت، بلکه سرمایه‌ای ارزشمند برای نقش‌آفرینی در عرصه جهانی است. به اعتقاد من، این خودباوری تا حد زیادی مرهون این نگاه راهبردی ایشان است که اگر ملت در صحنه حضور داشته باشد، دشمن جرئت تجاوز نخواهد داشت. این نگاه، امروز در مطالعات علوم سیاسی و جامعه‌شناسی ایران، به‌عنوان الگویی بومی در تحلیل سرمایه اجتماعی، بازدارندگی و هویت ملی مورد توجه قرار گرفته است.

مدیران دانشگاهی باید آینده‌نگری را با حافظه تاریخی پیوند بزنند

سبحانی مهم‌ترین ویژگی فکری رهبر شهید برای مدیران دانشگاهی را حافظه تاریخی و آینده‌نگری توأمان دانست و گفت: اگر بخواهیم یک ویژگی کلیدی از شخصیت ایشان را برای مدیریت دانشگاهی استخراج کنیم، همین نگاه آینده‌نگر مبتنی بر حافظه تاریخی است. ایشان هرگز گرفتار روزمرگی‌های مدیریتی نمی‌شدند، بلکه تصمیم‌های خود را بر اساس یک چشم‌انداز تمدنی بلندمدت اتخاذ می‌کردند.

وی ادامه داد: برای یک مدیر دانشگاهی که با محدودیت‌های بودجه و مسائل روزمره مواجه است، این رویکرد یک درس اساسی محسوب می‌شود؛ اینکه نباید مسائل را صرفاً با نگاه مقطعی مدیریت کرد، بلکه باید برای حل ریشه‌ای مشکلات آموزشی و پژوهشی، برنامه‌های بلندمدت طراحی و اجرا شود.

این عضو اندیشکده حکمرانی شریف خاطرنشان کرد: علم نافع، علمی نیست که صرفاً در مجلات علمی منتشر شود، بلکه علمی است که بتواند مشکلات مردم را حل کند و کیفیت زندگی آنان را ارتقا دهد. در علوم انسانی نیز باید به جای تمرکز بر افزایش کمی مقالات، به ارتقای کیفیت پژوهش‌ها توجه کنیم تا نتایج آن به‌صورت عینی در سیاست‌گذاری‌های فرهنگی و اجتماعی کشور نمود پیدا کند.

وی در پایان تأکید کرد: الگوی عملی ایشان، منش یک فقیه مدبر بود؛ شخصیتی که هم بر متون اصیل اسلامی تسلط داشت و هم از نیازها و اقتضائات روز جامعه غافل نبود. تقویت این نگاه در میان استادان و نخبگان دانشگاهی، مستلزم بازنگری در شیوه‌های تدریس و حرکت از دانش صرف به سوی دانش مسئله‌محور و عمل‌گراست/ ایسنا

مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
معرفی کسب و کارها
وزیر راه از خطوط ریلی آسیب دیده هرمزگان بازدید کرد
حسنخانی: بازیکنان ایران در جام جهانی عملکرد درخشانی داشتند
مدیر کل راهداری هرمزگان: تمامی جاده‌های هرمزگان باز است
دومین پیروزی برای تیم واترپلو جوانان ایران با غلبه بر هنگ‌کنگ
عملیات انهدام بمب‌های عمل نکرده جنگ رمضان در ارتفاعات تهران
انتقاد آمریکایی‌ها از اقدام فیفا برای فروش چمن ورزشگاه فینال جام جهانی
مشخصات دوربین آیفون ۱۸ پرومکس فاش شد
عراقچی: دشمن اشتباه محاسباتی داشت و تصور مقاومت ایران را نمی‌کرد
جلسه علنی مجلس سه‌شنبه برگزار می‌شود
اعلام فراخوان مشمولان اعزامی مرداد ۱۴۰۵
محکومیت حمله رژیم تروریستی آمریکا به سایت هسته‌ای دارخوین
مسیرهای جایگزین تنگه هرمز؛ بلوف رسانه‌ای یا تهدید واقعی؟
آغاز پیش‌فروش بلیت قطارهای اربعین از ساعت ۸:۳۰ صبح فردا
راز سفر نخست وزیر عراق به تهران در اوج تنش میان ایران و آمریکا
ابوالفضل محبی و سپهر نوروزی به مدال برنز رسیدند
مرگ مشکوک افسر نیروی هوایی آمریکا در پایگاه کالیفرنیا
پیاتزا: مشکل اصلی تیم ملی والیبال ایران زود تسلیم شدن است
آنتن شبکه سه از خوزستان روشن شد
دختر جودوکار ایران به مدال برنز رسید
آژانس انرژی اتمی حمله به نیروگاه دارخوین در ایران را بررسی می‌کند
انهدام یک فروند پهپاد «لوکاس» توسط نیروی دریایی ارتش در جنوب کشور
نتایج نهایی آزمون دکتری سال ۱۴۰۵ در دهه اول مرداد اعلام می شود
از اجرای طرح نوین تغذیه تا بازسازی روانی-اجتماعی دانشگاه‌ها در دوران پساجنگ
بازدید رهبر شهید از پژوهشگاه رویان نماد قدردانی از جامعه علمی کشور بود
ضربه تازه دولت ترامپ به دانشجویان بین‌المللی
آغاز یازدهمین دوره طرح ملی گفتمان نخبگان علوم انسانی
برگزاری کنکور ارشد ۱۴۰۵ برای توان‌خواهان و زندانیان
آزمون کارشناسی ارشد سال ۱۴۰۵ در سلامت و آرامش برگزار شد
پرونده آزمون ارشد ۱۴۰۵ بسته شد
داوطلبان آزمون دستیاری فریب فروشندگان سؤال را نخورند
درخشش مرکز بین المللی زبان دانشگاه امیرکبیر در ارزیابی وزارت علوم
چگونه مدارس و دانشگاه‌های ایران به اهداف نظامی تبدیل شدند؟
معاون وزیر علوم از حذف واسطه‌ها در چرخه تغذیه دانشگاه‌ها خبر داد
دعوت از اعضای هیئت‌علمی برای مشارکت در «پویش خردورزی ملی برای ایران برخاسته»
داوطلبان آزمون دستیاری فریب فروشندگان سؤال را نخورند
آغاز فرآیند ثبت‌نام کاروان اربعین هیئت دانشجویی دانشگاه الزهرا (س)
درخشش مرکز بین المللی زبان دانشگاه امیرکبیر در ارزیابی وزارت علوم
پرداخت وام‌های دانشجویی در انتظار رفع مشکلات بانکی
تغییر زمان برگزاری ۳۸ آزمون دانشگاه شریف به دلیل قطع ناگهانی برق
نظرسنجی
به نظر شما توافق با آمریکا به پایان مخاصمات می‌انجامد یا دوباره شاهد یک درگیری تمام عیار خواهیم بود؟


مشاهده نتایج
go to top