تاریخ انتشار: جمعه 1405/05/16 - 11:51
کد خبر: 561165

پیش‌بینی پاییز پر بارش در ایران؛ لطفا غافلگیر نشوید

پیش‌بینی پاییز پر بارش در ایران؛ لطفا غافلگیر نشوید

پاییز امسال با توجه به پیش‌بینی‌های هواشناسی، می‌تواند نقطه عطفی در مدیریت منابع آبی و امنیت غذایی کشور باشد اما این فرصت، پنجره‌ای محدود و کوتاه‌مدت است؛ دولت ۲ ماه فرصت دارد تا با برنامه‌ریزی دقیق و اقدام عملی، از این موهبت الهی نهایت استفاده را ببرد.

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ بررسی جدیدترین مدل‌های پیش‌بینی فصلی و داده‌های اقلیمی نشان می‌دهد که ایران در پاییز امسال با فصلی پربارش نسبت به سال‌های اخیر روبه‌رو خواهد بود. 
سازمان جهانی هواشناسی (WMO) اخیراً اعلام کرده که احتمال شکل‌گیری پدیده النینو در تابستان ۲۰۲۶ حدود ۸۰ درصد است و این احتمال تا پاییز و زمستان به بیش از ۹۰ درصد می‌رسد.
النینو که با گرم شدن غیرعادی آب اقیانوس آرام شناخته می‌شود، معمولاً بارش پاییز و زمستان ایران را افزایش می‌دهد.

بر اساس پیش‌بینی‌های موجود، تمام ماه‌های پاییز (مهر، آبان و آذر) از بارش بالاتر از نرمال برخوردار خواهند بود اما اوج این بارش‌ها در ماه اکتبر (۱۰ مهر تا ۱۰ آبان) متمرکز شده است.
انتظار می‌رود سامانه‌های بارشی متعددی وارد کشور شوند و بخش‌های وسیعی از ایران، به‌ویژه نیمه شمالی، غربی و مناطق زاگرس را تحت تأثیر قرار دهند.
حالا دولت دو ماه فرصت دارد تا با اقدامات هوشمندانه، این موهبت الهی را به فرصتی برای توسعه و پیشرفت تبدیل کند. سه محور اساسی پیشنهاد می‌شود:

مدیریت پیشگیرانه سیلاب؛ کاهش خسارت به جای جبران خسارت
پدیده النینو علاوه بر بارش‌های مفید، می‌تواند سیلاب‌های مخربی نیز به همراه داشته باشد.
با توجه به پیش‌بینی بارش‌های فراتر از نرمال، ضروری است دولت از همین امروز اقدامات پیشگیرانه را در دستور کار قرار دهد. لایروبی رودخانه‌ها و مسیل‌ها، ساماندهی حریم رودخانه‌ها و ممنوعیت ساخت‌وساز در بستر و حریم رودخانه‌ها و مناطق سیل‌خیز از جمله اقدامات فوری است که می‌تواند خسارات احتمالی را به حداقل برساند.
تجربه نشان داده که اقدامات پیشگیرانه مانند لایروبی، ساماندهی حریم رودخانه‌ها و آزادسازی بستر و حریم رودخانه‌ها از اولویت‌های مدیریت ریسک سیلاب محسوب می‌شود.
ایجاد و تقویت سیستم‌های هشدار سیلاب نیز می‌تواند نقش حیاتی در کاهش تلفات و خسارات ایفا کند.
 ذخیره‌سازی حداکثری آب؛ از سازه‌های سطحی تا تغذیه مصنوعی آبخوان‌ها
هر قطره باران در شرایط کم‌آبی ایران، سرمایه‌ای گران‌بهاست. 
دولت باید با بهره‌گیری از تمام ظرفیت‌های موجود، حداکثر آب ممکن را ذخیره کند. آبگیری سدها و سازه‌های سطحی در اولویت است، اما نباید از روش‌های نوین و کارآمد تغذیه مصنوعی آبخوان‌ها غافل شد. 
اجرای طرح‌های تغذیه مصنوعی سفره‌های آب زیرزمینی با هدف تزریق سالانه یک میلیارد مترمکعب آب به آبخوان‌های ایران، می‌تواند در این فصل پربارش به طور جدی پیگیری شود. تجربه نشان داده که سیستم‌های پخش سیلاب تا ۷۰ درصد سیلاب انحرافی را مهار و به تغذیه آبخوان‌ها اختصاص می‌دهند.
این روش‌ها ضمن کاهش تبخیر، سفره‌های زیرزمینی را برای ماه‌های خشک سال تقویت می‌کنند و فشار بر چاه‌های موجود را کاهش می‌دهند.


بروکراسی‌زدایی و مشوق‌های کشاورزی؛ گامی به سوی خودکفایی
پاییز پربارش، فرصتی بی‌نظیر برای جهش تولید در بخش کشاورزی است. 
دولت با طراحی مشوق‌های مؤثر و بروکراسی‌زدایی از فرآیندهای اداری، می‌تواند کشاورزان را به حداکثر کاشت ممکن تشویق کند. 
ارائه مشوق‌های مؤثر برای کاهش وابستگی به واردات، یکی از راهبردهای کلیدی است. با توجه به اینکه ایران سالانه بین ۸ تا ۱۰ میلیارد دلار صرف واردات محصولات اساسی کشاورزی می‌کند، هر اقدامی که تولید داخل را افزایش دهد، تأثیر مستقیمی بر کاهش خروج ارز از کشور خواهد داشت.
وزیر جهاد کشاورزی پیش‌تر اعلام کرده که نیاز ارزی کشور برای واردات محصولات کشاورزی و کالاهای اساسی به ۸ میلیارد دلار کاهش یافته است. 
با بهره‌گیری از بارش‌های پیش‌رو و تشویق کشاورزان به کشت حداکثری، می‌توان این رقم را بیش از پیش کاهش داد و گام بلندی در مسیر خودکفایی برداشت.
مدیریت پیشگیرانه سیلاب، ذخیره‌سازی حداکثری آب و تشویق کشاورزان به کشت حداکثری، سه محوری است که می‌تواند این بارش‌ها را از یک تهدید احتمالی به یک فرصت طلایی برای توسعه پایدار کشور تبدیل کند.
زمان، طلایی‌ترین سرمایه امروز است؛ نباید اجازه داد این فرصت از دست برود.
 

مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
معرفی کسب و کارها
سانحه جاده‌ای در جنوب قاهره با ۱۴ کشته و زخمی
 دستیار قلعه‌نویی مربی تیم ملی ایتالیا شد
اقتصاددان معروف آمریکایی: خداحافظ پترودلار
انتشار اخبار جعلی توسط ترامپ یک استراتژی شکست خورده است
هفته جاری فقط ۶ نفتکش از تنگه عبور کردند
علت انتخاب مجدد همتی برای بانک مرکزی مشخص شد: پزشکیان هنوز هم متوجه نشده است چرا همتی استیضاح شد!
«ایران امام رضا (ع)؛ خون‌خواه و جان‌فدا» شعار محوری دهه پایانی صفر شد
پیش‌بینی پاییز پر بارش در ایران؛ لطفا غافلگیر نشوید
رویترز: هشدار شدید ایران به کشورهای عربی، باعث توقف حمله آمریکا شد
اجازه باز شدن مسیر دوم در تنگه هرمز را نخواهیم داد
چرا حتی منتقدان هم زیر پرچم شهید عباس بابایی ایستادند؟
دستگیری عامل انتشار مطالب توهین‌آمیز علیه زائران اربعین در فضای مجازی
مواضع مزدوران سعودی را با موشک بالستیک و پهپاد در هم شکستیم
ضربه مغزی بیش از ۷۰۰ نظامی آمریکایی در حملات ایران
انتشار اخبار جعلی توسط ترامپ یک استراتژی شکست خورده است
تجربه نشان داد وعده‌های بیرونی اقتصاد را آسیب‌پذیرتر می‌کند
ملت خواهان پاسخ روشن است
ترامپ باید با درد اقتصادیِ جنگ دست‌و‌پنجه نرم کند
افت صادرات نفت آمریکا به پایین‌ترین حجم در ۸ ماه اخیر
انصارالله حمله به یک نفتکش عربستان را تأیید کرد
حادثه امنیتی دریایی در جنوب شرقی عدن
تجربه ایران در توسعه آموزش عالی در اختیار عراق قرار می گیرد
موج خودکشی در فرماندهی سایبری آمریکا
توسعه فناوری، مسیر رقابت‌پذیری صنعت قطعه‌سازی است
وزیر علوم ایران با رئیس بیت‌الحکمه عراق دیدار کرد
تمدید دومین فراخوان شناسایی و جذب استعدادهای برتر در بخش خصوصی
رایزنی برای راه‌اندازی رشته زبان کره‌ای و برگزاری آزمون TOPIK در ایران
دکتر منتظری به رادیو می‌رود
رسوایی بزرگ در معتبرترین دانشگاه مکزیک
پژوهشگاه ملی سرطان می‌تواند به محور دیپلماسی علمی ایران و کشورهای منطقه تبدیل شود
حکمرانی مشارکتی؛ ضرورت امروز دانشگاه‌ها
هوش مصنوعی جدید، انسان از آب درآمد!
دانشگاه منزوی از جریان علم و فناوری جهان عقب می‌ماند
نتایج آزمون‌های ورودی مدارس سمپاد و نمونه دولتی اوایل هفته آینده منتشر می‌شود
اعلام نتایج اولیه پذیرش دکتری تخصصی بدون آزمون دانشگاه تهران
نتایج آزمون‌های ورودی مدارس سمپاد و نمونه دولتی اوایل هفته آینده منتشر می‌شود
دستاورد پژوهشگران دانشگاه تهران درتوسعه نسل جدید سامانه‌های هوشمند
توسعه همکاری‌های علمی و فناورانه ایران و بلاروس
توسعه همکاری‌های علمی، آموزشی و فناورانه با قزاقستان
نتایج آزمون‌های سمپاد و نمونه دولتی هفته آینده منتشر می‌شود
پیشنهاد راه‌اندازی دوره‌های «هم‌افزایی فناورانه»
ظرفیت پژوهشی هر عضو هیئت‌علمی از حمایت های بنیاد ملی علم اعلام شد
نظرسنجی
به نظر شما توافق با آمریکا به پایان مخاصمات می‌انجامد یا دوباره شاهد یک درگیری تمام عیار خواهیم بود؟


مشاهده نتایج
go to top