تاریخ انتشار: شنبه 1396/05/28 - 16:34
کد خبر: 243632

آسیب‌های هجوم داوطلبین به رشته‌های بدون آزمون؛

قبولی در رشته‌ی دلخواه، بدون انتخاب رشته!

قبولی در رشته‌ی دلخواه، بدون انتخاب رشته!

کنکور سراسری 96 نیز مرحله انتخاب رشته را پشت سر گذاشت و بعد از تلاش چندروزه برای ارزیابی انتخاب رشته‌های مورد نظر، داوطلبان دوباره به انتظار نشستند تا نتایج نهایی اعلام شود. در این میان اما مروری بر آمارهای امسال، قابل توجه است.

به گزارش خبرنگار صنفی – آموزشی «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ سیر نزولی تعداد شرکت کنندگان در کنکور به همراه افزایش ظرفیت‌های پذیرش طی یک دهه اخیر، در مقایسه با آمارهای عجیب از بیکاری و بلاتکلیفی فارغ‌التحصیلان دانشگاهی، ناگفته‌های زیادی را در بر دارد.

کاهش استقبال داوطلبین آزمون سراسری از انتخاب رشته به ویژه زمانی که در آخرین روز از مهلت اولیه این فرآیند، توکلی مشاور عالی سازمان سنجش مدعی شد که فقط 26 درصد از مجازین، انتخاب رشته کردند تعجب‌آور بود.

اما بعد از اتمام مهلت ثانویه(تمدیدی) انتخاب رشته، آمار جدیدی مبنی بر انتخاب رشته‌ی تنها 59 درصد از داوطلبین مجاز منتشر شد که هرچند تفاوت فاحشی نسبت به سال گذشته ندارد اما مرور همین امار طی یک دهه اخیر، چندان هم خالی از لطف نیست و سوالات زیادی را در ذهن ایجاد می‌کند.

امسال اما علاوه بر کاهش درصد انتخاب رشته‌ی داوطلبین مجاز، سیل گرایش داوطلبین به ثبت‌نام در رشته‌های بدون آزمون، زمینه ابهام و البته نگرانی‌هایی را می‌تواند در ذهن مسئولین محترم اموزش عالی کشور ایجاد کند.

در حالی که 41 درصد از داوطلبین مجاز یعنی چیزی حدود 340 هزار نفر در فرآیند انتخاب رشته شرکت نکردند، 47 هزار نفر در رشته‌های بدون آزمون ثبت‌نام کردند که مقایسه‌ی این دو آمار قابل تامل به نظر می‌رسد.

عمده‌ترین دلیل عدم انتخاب رشته 41 درصد از داوطلبین مجاز به انتخاب رشته را می‌توان نارضایتی از رتبه کسب شده دانست. داوطلبینی که می‌دانستند با رتبه کسب شده، در رشته مورد علاقه و دلخواه پذیرفته نخواهند شد و هر صورت تصمیم به عدم انتخاب رشته گرفتند.

با توجه به اینکه مسیرهای متفاوتی هم جلوی پای این قبیل داوطلبین که قید انتخاب رشته را زده‌اند وجود دارد اما گرایش 47 هزار نفری به ثبت‌نام در رشته‌های بدون ازمون می‌تواند هشداردهنده‌ی افزایش مشکلات موجود در حوزه بیکاری و بحران هویت و افسردگی نسل جوان شود.

مروری بر احتمالات موجود در ذهنیت داوطلبینی که از انتخاب رشته منصرف شدند، نشان می‌دهد که سه راه پیش روی آنها بوده است:

1- برای کسب رتبه دلخواه و قبولی در رشته و دانشگاه مورد نظر، منتشر کنکور سال آینده بمانند
2- برای مدتی یا همیشه، بی خیال کنکور شده و وارد بازار کار شوند

3- انتخاب رشته در بخش بدون آزمون

موارد اول و دوم که آسیب قابل توجهی در حوزه‌های بیکاری یا افسردگی‌های اجتماعی و نسل جوان را ایجاد نمی‌کند اما مورد سوم، می‌تواند زمینه‌ساز افزایش بحران‌های مذکور شود.

شاید 47 هزار نفر ثبت‌نام کنندگان در رشته‌های بدون آزمون، امسال تنها 14 درصد از منصرفین از انتخاب رشته را تشکیل دهد که حتی ممکن است تمام آن‌ها از بین داوطلبین آزمون سراسری نباشند اما ادامه این روند می‌تواند در سال‌های آینده، آسیب‌های اجتماعی و طبقاتی متعددی را در بر داشته باشد.

داوطلبینی که می‌بینند ظرفیت رشته‌های مورد نظرشان پر شده، تصمیم می‌گیرند که همان رشته یا رشته‌های مرتبط و نزدیک با ان را در دوره‌های بدون آزمون انتخاب کنند و بر همین اساس در سال‌های آینده احتمالا با سیلی از فارغ‌التحصیلان دانشگاهی با رشته‌های یکسان و مرتبط روبرو خواهیم بود.

بد نیست مسئولین محترم آموزش عالی، با نیم نگاهی به این ماجرا و البته اختلاف و آسیب‌های طبقاتی که امکان راحتی بچه‌پولدارها و خانواده‌های متمول را در طی کردن پله‌های ترقی تحصیلات آکادمیک دانشگاهی فراهم می‌کند، زمینه بروز بحران‌های اینچنینی را کاهش دهند.

نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
معرفی کسب و کارها
کنشگر واقعی منتظر بودجه و ابلاغیه نیست/ خودجوشی را از شهدا یاد بگیریم
آغاز انتخاب رشته داوطلبان مجاز آزمون کارشناسی‌ارشد ۱۴۰۵ از ۵ شهریور
چین در همکاری با ایران از ترامپ سرپیچی می‌کند
در جلسه اخیر رئیس‌جمهور با رهبر معظم انقلاب چه گذشت؟
کشف ۳۶ مزرعه و ۷۱۸ دستگاه ماینر غیرمجاز در استان تهران
۴ ویزیت اولیه پزشک خانواده رایگان است
البوسعیدی با عراقچی دیدار کرد
نتایج اولیه آزمون کارشناسی‌ارشد ۱۴۰۵ منتشر شد
پنتاگون شمار زخمی‌هایش در تجاوز به ایران را ۶۰ نفر افزایش داد
تاکنون تصمیمی برای افزایش قیمت بنزین گرفته نشده است
تامین گاز از ترکمنستان و روسیه؛ دو مسیر برای مدیریت ناترازی انرژی
مدافع استقلال به چادرملو پیوست
تصمیم فوری تارتار پس از باخت به تراکتور
صعود دو پله‌ای تیم ملی والیبال زنان در رنکینگ جهانی
دروغ‌گویی تازه ترامپ درباره ایران
راه اندازی مرکز درمان سرطان برای نیروهای مسلح
پروازهای ایران و افغانستان افزایش می‌یابد
رهبر انصارالله یمن: صهیونیزم امت اسلامی را هدف قرار داده است
صادق: ارتباطات حمل‌ونقلی با همسایگان در جنگ حیاتی بود
دستگیری ۸۴ متخلف و کلاهبردار کنکور سراسری/ شناسایی ۲ نفر پس از تصویربرداری از سؤالات کنکور
بهره‌برداری ۲ پروژه صنعتی در اصفهان با سرمایه‌گذاری ۵۰ میلیون یورویی
نتایج اولیه آزمون کارشناسی‌ارشد ۱۴۰۵ منتشر شد
دستگیری ۸۴ متخلف و کلاهبردار کنکور سراسری/ شناسایی ۲ نفر پس از تصویربرداری از سؤالات کنکور
آغاز ثبت‌نام پذیرفته‌شدگان دکتری پیام نور از ۷ شهریور
قراردادهای بلندمدت دانشگاه‌ها برای حل مسائل کلان کشور
دفاع وزیر علوم از طرح جدید تغذیه/ دانشجو متوجه هیچ تغییری نمی‌شود
بزرگداشت شهیده سیده بشری خامنه‌ای در دانشگاه صنعتی شریف برگزار شد
امروز آخرین فرصت شرکت در آزمون دکتری تخصصی و پژوهشی علوم پزشکی ۱۴۰۵
امتحانات ترم تابستان دانشگاه خوارزمی حضوری برگزار می‌شود
پذیرش پژوهشگر پسادکتری در دانشگاه صنعتی امیرکبیر
زمان ثبت‌نام پذیرفته‌شدگان دکتری ۱۴۰۵ دانشگاه الزهرا(س) اعلام شد
برنامه ویژه وزارت علوم برای بهبود تغذیه دانشجویان در سال تحصیلی جدید
هوش مصنوعی و افت عملکرد دانش‌آموزان در امتحانات
آغاز توزیع کارت ورود به جلسه آزمون المپیاد علمی دانشجویان علوم پزشکی
کلید اولیه ۵ آزمون علوم پزشکی منتشر شد/ امکان اعتراض تا ۳ شهریور
آغاز کلاس‌های نیمسال اول دانشگاه صنعتی امیرکبیر از ۲۸ شهریور
راهنمای ثبت‌نام پذیرفته‌شدگان دکتری دانشگاه علامه طباطبائی اعلام شد
امروز آخرین فرصت شرکت در آزمون دکتری تخصصی و پژوهشی علوم پزشکی ۱۴۰۵
امتحانات ترم تابستان دانشگاه خوارزمی حضوری برگزار می‌شود
تسهیلات ویژه برای قهرمانان ورزشی دانشگاهی/ آمادگی برای سال تحصیلی جدید
پذیرش بدون آزمون دانشجوی زن در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه علوم قضایی
راهنمای ثبت‌نام پذیرفته‌شدگان دکتری دانشگاه علامه طباطبائی اعلام شد
نظرسنجی
به نظر شما توافق با آمریکا به پایان مخاصمات می‌انجامد یا دوباره شاهد یک درگیری تمام عیار خواهیم بود؟


مشاهده نتایج
go to top