تاریخ انتشار: چهارشنبه 1397/04/13 - 14:12
کد خبر: 271574

همه پیام‌های یک اظهارنظر قاطع؛

تهدید نفتی روحانی، چگونه ترامپ و دوستانش را زمین‌گیر می‌کند؟

روحانی اینبار سخنگوی تصمیم جمعی نظام بود و نه از سوی روحانی مذاکره جو که از زبان رییس شورای عالی امنیت ملی کشور سخن گفت. چنین سخنانی را از آن جهت باید مهم دانست که نشانه تغییر در تصمیم گیری سران نظام است و باید دید سناریوهای آن به کدام سو خواهد رفت؟

به گزارش خبرنگار «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ سخنان نفتی حسن روحانی در جمع گروهی از ایرانیان مقیم سوئیس واکنش‌های زیادی را برانگیخته است، از صعود قیمت جهانی نفت تا تفسیرهای همراه با ترس رسانه‌هایی چون CNBC، یورونیوز و روزنامه تایمز آو اسرائیل که همگی متفق‌القول آن را "تهدیدی علیه ترابری نفت در سطح جهان" و اخلال در شاهرگ‌های انرژی می‌دانند.

اما این تهدید روحانی برای عملیاتی شدن چه پیش زمینه را طلب می کند و نتایج آن چیست؟

۱- دستگاه محاسباتی دشمن از سال ۹۲ بدین سو براساس ایده دولت روحانی یعنی گروگانگیری سیاست خارجی برای منافع اقتصادی طراحی شده بود. رفتار منفعلانه دولت این پیام را به طرف‌های خارجی ارسال می‌کرد که حتی اگر موجودیت ما به خطر بیفتد باز با زبان نرم از شما استقبال خواهیم کرد. اما شرایط اقتصادی و اجتماعی فعلی کشور روحانی را به تغییر راهبرد واداشته است. سخنان روحانی از آن جهت مهم است که شخصیت دوم و البته مذاکره‌جوی نظام به اهمیت تهدید منافع دشمن برای کسب امتیاز پی برده است. همین موضوع سبب ایجاد تغییر در دستگاه محاسباتی دشمن خواهد شد. طرف غربی تهدید ایران را وقتی جدی گرفت که حسن روحانی آن را بر زبان آورد و این یعنی اینکه اگر امنیت ملی ایران به خطر بیفتد هزینه آن را باید همه طرف‌های درگیر در پیدایش آن پرداخت کنند و این یعنی "عینی‌سازی تهدید برای دشمن".

دانلود

پاسخ قاطع روحانی به تهدید ترامپ

۲- اما ایران چگونه تهدید خود را می‌تواند عملیاتی کند؟ مثلث طلایی به منطقه‌ای محصور میان تنگه هرمز، تنگه مالاکا(در اقیانوس هند) و تنگه باب المندب(در حاشیه جنوب غربی یمن) گفته می‌شود که بیش از ۸۰% انرژی جهان برای رسیدن به دست مصرف کننده‌های کلان(اروپا و چین) از این منطقه ترابری می‌شود. از سوی دیگر، اهمیت نظامی این منطقه به دلیل تلاقی چهار قدرت آمریکا، روسیه، ایران و چین است که هر راهبرد نظامی بدون نگاه به این منطقه کاملا بی‌اثر است.

۲-۱- اخلال در تنگه هرمز سه نتیجه میان مدت دارد: اولا نظم امنیتی منطقه کاملا بلوک‌بندی شده و منافع امنیتی بر سایر متغیرهای حاکمیتی ترجیح داده خواهد شد. دوما عربستان به علت اختلاف گسترده با قطر و کویت با مشکل نظم‌دهی به همپیمانان خود مواجه خواهد شد که زمینه‌ساز ضعف در حضور مستقیم منطقه‌ای این کشور خواهد شد. سومین نتیجه اما تغییر نگرش کشورهای حاشیه خلیج فارس در شرایط بحران است. هرگونه ناامنی در منطقه اقتصاد تجاری این کشورها را به زانو در می‌آورد پس در صورت وقوع هرگونه بی‌نظمی، این کشورها باید از بین دو گزینه حتمی همراهی با آمریکا و عربستان(و در نتیجه تهدید موجودیت خود) و یا فشار به طرف غربی برای عدم تقابل با ایران یکی را انتخاب کند.                                    

۲-۲- اخلال در تنگه هرمز وقتی به نتیجه می‌رسد که تنگه باب‌المندب نیز وارد این معادله شود. حضور در باب المندب یعنی تغییر رفتار در موضوع جنگ یمن و ورود مستقیم به این معرکه و علنی کردن تقابل با عربستان. نتیجه این حضور گسترش حضور مستقیم نظامی ایران از اقیانوس هند تا دریای مدیترانه است؛ امری که قطعا آمریکا و همپیمانانش چنین تمایلی ندارند.

۲-۳- تنگه مالاکا که محل اتصال دو اقیانوس آرام و هند است طبق آمار نزدیک به یک چهارم از محموله‌های نفت خام دنیا را از خود عبور می‌دهد که همین موضوع باعث شده پس از تنگه هرمز مهمترین شاهراه حمل و نقل دریایی نفت در دنیا به‌شمار رود. همین موضوع و موقعیت جغرافیایی آن در نسبت به روسیه و چین سبب شده تا جزیره دیه گو گارسیا به مهمترین پایگاه عملیات هوایی دوربرد و فرماندهی اطلاعات ارتش آمریکا در نیم کره شرقی تبدیل شود. جمهوری اسلامی ایران تا زمانی که توان حمله موشکی برای زمین‌گیر کردن حملات هوایی ازاین پایگاه را نداشته باشد در هر درگیری نظامی قطعا با مشکلات زیادی روبرو خواهد شد.

۳- تهدید نفتی ایران یعنی اینکه جمهوری اسلامی با برآورد دقیق از هزینه و فرصت‌های هرگونه درگیری برای تامین امنیت ملی خود، اخلال در منطقه طلایی را مهم‌ترین تاکتیک راهبرد نوین امنیتی خود می‌داند. پس دو پیش زمینه یعنی حضور مستقیم نظامی گسترده در منطقه و افزایش توان موشکی را در دستور کار قرار خواهد داد. از نتایج این راهبرد می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

۳-۱- افزایش پله‌ای قیمت نفت سبب خواهد شد دو مصرف‌کننده عمده جهانی یعنی اروپا و شرق آسیا با بحران مالی مواجه شوند. فشار نفتی از یکسو و فشار تعرفه‌ای آمریکا عملا اقتصاد این کشورها را به نابودی سوق می‌دهد. بنابراین باید از هم‌اکنون شاهد تلاش این کشورها برای تغییر شرایط امنیتی منطقه برای کاهش فشار اقتصادی به خود باشیم. اروپا و شرق آسیا توان تحمل فشارهای درگیری نفتی ایران و آمریکا را ندارند بنابراین تمام توان خود را صرف عدم‌ایجاد بی‌نظمی در معادلات انرژی جهان خواهد کرد.

۳-۲- تقابل علنی ایران و عربستان یکی از نتایج حتمی این تهدید نفتی خواهد بود. ایران با حضور مستقیم در یمن و افزایش حمایت از همپیمانان خود می‌تواند امنیت عربستان را به مخاطره بندازد و از سوی دیگر فشار به ایران در سوریه و عراق نیز می‌تواند واکنش عربستان باشد. در هر صورت این تقابل رخ خواهد داد و تهدید نفتی می‌تواند سرعت وقوع آن را افزایش دهد.

۴- روحانی اینبار سخنگوی تصمیم جمعی نظام بود و نه از سوی روحانی مذاکره‌جو که از زبان رییس شورای عالی امنیت ملی کشور سخن گفت. چنین سخنانی را از آن جهت باید مهم دانست که نشانه تغییر در تصمیم‌گیری سران نظام است و باید دید سناریوهای آن به کدام سو خواهد رفت.

* گزارش از سعید درویشی

نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
معرفی کسب و کارها
تیغ یمنی بر روی شاهرگ سعودی‌ها / باب المندب تنگه هرمز دوم برای استکبار جهانی
دیدار سفرای ایران در ایتالیا، فرانسه و انگلیس با عراقچی
واکنش ترامپ به افزایش تلفات نظامیان آمریکایی در تجاوز به ایران
پیام تبریک عراقچی به رئیس جدید دفتر سیاسی حماس
حجم مبادلات ایران و پاکستان باید به ۱۰ میلیارد دلار افزایش یابد
از مردم عذرخواهی کردم و امروز هم خودم را شرمنده مردم می‌دانم
سنتکام مدعی آغاز موج جدید حملات به ایران شد
حادثه دریایی دیگر در نزدیکی سواحل عمان
نامه‌های ادعایی قطر علیه ایران به سازمان ملل و شورای امنیت
چه کسانی پشت تبلیغات سیاسی در فیلترشکن‌ها هستند؟
اعرافی: تسهیل ازدواج، تأمین مسکن و درمان ناباروری باید در اولویت باشد
نیروگاه دارخوین حتی حاوی مواد هسته‌ای نبود
هرگونه لغزش در مسیر حفظ اقتدار، بهایی سنگین برای امنیت ملی دارد
کاهش طول دوره دکتری با تعیین استاد راهنما از ابتدای تحصیل
هشدار سازمان ملل؛ شیوع بیماری‌های حاد تنفسی و پوستی در غزه
پایان کار نمایندگان ایران با ۵ طلا و دو برنز
پزشکیان: مهم‌ترین میدان نبرد امروز، عرصه اقتصاد و معیشت مردم است
پیشنهاد تغییر نام میدان نوبنیاد به نام شهید محمد پاکپور در شورای شهر
تسلیم رونوشت استوارنامه سفیر جدید سریلانکا به عراقچی
سفیر جدید پاکستان در ایران با عراقچی دیدار کرد
سندروم توافق سال‌هاست به جان شما افتاده است
کاهش طول دوره دکتری با تعیین استاد راهنما از ابتدای تحصیل
در دانشکده مدیریت، کارمندی که از قانون دفاع کرد، توبیخ می‌شود!
دستاورد محققان امیرکبیر برای کاهش مصرف انرژی در شبکه‌های ۵G
کارت آزمون دستیاری منتشر شد/فرایند پذیرش داوطلبان
آغاز ثبت‌نام کاروان بزرگ دانشجویی پیاده‌روی اربعین حسینی
تغییر در فرایند پذیرش دانشجو معلمان ۱۴۰۵
پردیس‌های خوابگاهی؛ راهکاری برای ارتقای کیفیت زندگی دانشجویان
مدیرکل دفتر ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکت‌های دانش‌بنیان:
ماندگاری ۸۲ درصدی نخبگان در کشور؛ ۴۲۰ دانش آموخته برتر جذب شدند
دستور وزیر علوم برای بررسی جابجایی یکی از کارکنان دانشگاه علامه
مقاومت برخی مدیران دانشگاه ها در بازگشت به آموزش حضوری
آیین بزرگداشت رهبر شهید انقلاب فردا برگزار می‌شود
جزئیات و نحوه استفاده از مرخصی تابستانی دانشگاهیان اعلام شد
جلسه شورای فرهنگی دانشگاه آزاد با ترکیب جدید اعضای حقیقی برگزار شد
نتایج نهایی آزمون دکتری سال ۱۴۰۵ در دهه اول مرداد اعلام می شود
از اجرای طرح نوین تغذیه تا بازسازی روانی-اجتماعی دانشگاه‌ها در دوران پساجنگ
بازدید رهبر شهید از پژوهشگاه رویان نماد قدردانی از جامعه علمی کشور بود
ضربه تازه دولت ترامپ به دانشجویان بین‌المللی
آغاز یازدهمین دوره طرح ملی گفتمان نخبگان علوم انسانی
برگزاری کنکور ارشد ۱۴۰۵ برای توان‌خواهان و زندانیان
آزمون کارشناسی ارشد سال ۱۴۰۵ در سلامت و آرامش برگزار شد
نظرسنجی
به نظر شما توافق با آمریکا به پایان مخاصمات می‌انجامد یا دوباره شاهد یک درگیری تمام عیار خواهیم بود؟


مشاهده نتایج
go to top