تاریخ انتشار: دوشنبه 1398/07/08 - 21:37
کد خبر: 330115

فرصتی که اروپای پیر از دست داد

همراهی‌نکردن اروپا با ایران و پیمودن مسیر آمریکایی‌ها علیه ایران در اجرای برجام، نشان داد اروپایی‌ها هنوز نتوانسته‌اند تحلیل جامعی از شرایط کنونی جهان در منطقه داشته باشند.

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ ناصر ایمانی نوشت: سابقه روابط ایران و اروپا به حدود ۱۵۰ سال پیش برمی‌گردد. ایرانی‌ها تقریبا از اوایل دوره قاجاریه، به‌طورجدی با اروپا آشنا شدند و پیشرفت‌های بزرگ علمی و اقتصادی در اروپا و ضعف شدید در اداره حکومت در ایران، موجب ارتباط سریع و نوعی خودباختگی ایرانی‌ها درمقابل اروپا شد. از سوی دیگر، موقعیت فوق‌العاده جغرافیایی و جمعیتی ایران نیز برای اروپایی‌ها بسیار اهمیت داشت. همین دو عامل مهم، راه را برای ارتباطی دوجانبه و البته یک‌سویه بین اروپا و ایران هموار کرد. دخالت‌های گسترده سیاسی اروپا و به‌ویژه انگلستان در ایران نیز لازمه طبیعی این ارتباط بود.

اهمیت ایران برای اروپا و نیز ضعف حکومت‌های داخلی در ایران و شیفتگی شدید جریان روشنفکری در کشور به اروپا، موجب شد اروپایی‌ها به‌سادگی در تمام ارکان سیاسی ایران دخالت می‌کردند و حتی با راه‌اندازی کودتا، سلسله قاجار را به دودمان پهلوی سپردند. به‌تعبیر دیگر، اروپا هیچ مانعی برای امرونهی و فرمانروایی بر ایران نداشت و سران ایرانی هم از این معادله تمکین می‌کردند.

اگر در برخی مقاطع کوتاه تاریخی نیز ایرانی‌ها تصمیم به اداره نفت و اقتصاد خود می‌گرفتند. با کودتای آشکار اروپایی‌ها مواجه می‌شدند؛ زیرا قدرت مسلط بر جهان از حیث نظامی، تکنولوژیک و اقتصادی، اروپا و سپس آمریکا بود. پس از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران نیز، رابطه با اروپایی‌ها با اغماض رهبران انقلابی ایران مواجه و البته ضمن استقلال سیاسی از اروپا، عمدتا خصومت‌ها متوجه ایالات متحده آمریکا شد؛ گویی جمهوری اسلامی تا حدودی از گذشته تاریک روابط ایران و اروپا چشم‌پوشی کرد و رابط عادی خود را با اروپا ادامه داد.

متأسفانه اروپا به روابط تحکم‌آمیز و یک‌سویه و خصمانه خود علیه ایرانی‌ها ادامه داد. پذیرش تروریست‌ها و حمایت از آنان، حمایت‌های کامل از رژیم صدام علیه ایران، ارسال گسترده تسلیحات نظامی و پیشرفته به متجاوزان و همراهی با تحریم‌های آمریکا در مقاطع مختلف زمانی، نشان داد اروپایی‌ها بر همان راه و مسلک صد سال گذشته خود پایبند بودند. 

با این‌حال، تحولات اقتصادی و سیاسی در جهان معاصر به سمت‌وسویی رفت که اروپایی‌ها دیگر قدرت مسلط در حوزه اقتصادی و علمی در جهان نماندند و جریان اقتصاد و تکنولوژی آرام‌آرام به‌سمت شرق تمایل پیدا کرد.

افزون‌براین، اهمیت ایران برای اروپا نیز علاوه‌بر موقعیت استراتژیک و ذخایر نفت‌وگاز که در گذشته نیز بود، از جنبه دیگری نیز بیشتر شد و آن حضور و نفوذ ایران در منطقه فوق‌العاده مهم خاورمیانه بود. بنابراین، به‌موازات ضعیف‌ترشدن تدریجی اروپا و پیرشدن آن، اهمیت و جایگاه ایران نیز روزافزون شد. 

پرونده برجام فرصت مناسبی بود که روابط تاریخی ایران و اروپا را اروپایی‌ها بازنگری کنند تا با نگرش مجدد به توانایی‌های خودشان و تغییرات مهم در صحنه اقتصاد و تکنو لوژیک جهان معاصر و نیز جایگاه فعلی ایران، بتوانند خط‌مشی استراتژیک خود را درباره ایران بازتعریف کنند. همراهی‌نکردن اروپا با ایران و پیمودن مسیر آمریکایی‌ها علیه ایران در اجرای برجام، نشان داد اروپایی‌ها هنوز نتوانسته‌اند تحلیل جامعی از شرایط کنونی جهان در منطقه داشته باشند.

بیانیه چند روز قبل سران سه کشور اروپایی و تکرار دقیق مواضع آمریکا درباره برجام، آخرین فرصت برای بازنگری در روابط اروپا و ایران را از بین برد و به‌گمان من، تمامی راه‌ها برای روابط استراتژیک ایران و اروپا را در تاریخ آینده جهان زایل کرد و اروپا برای همیشه از داشتن روابط سالم با ایران محروم شد.

برجام برای ایرانیان مقطع بسیار مهم تاریخی بود و به شناخت مردم ایران از صحنه بین‌المللی جهان و تاریخ تحولات زمان کنونی، کمک شایانی کرد و به برخی تردیدها و نگرش‌های متمایل به غرب و اروپا پایان داد و ازاین‌پس تاریخ تحولات آینده جهان در شرق رهگیری می‌شود.

دو عامل مهم در این چرخش تاریخی ایران از اروپا و نیز آمریکا همواره مؤثر است:

اول اینکه دوران سیطره علمی و توانمندی‌های اقتصادی و نظامی از غرب متمایل به شرق شده است؛ دوم اینکه این باور در ایرانیان به‌وجود آمده که توانایی‌های زیادی در داخل کشور برای توانمندشدن وجود دارد که نیاز به خارج از مرزها را کمرنگ‌تر می‌کند. اروپا در این برهه زمانی، اشتباه استراتژیک و تاریخی بزرگی درباره ایران مرتکب شده است.

نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
معرفی کسب و کارها
اعرافی: تسهیل ازدواج، تأمین مسکن و درمان ناباروری باید در اولویت باشد
نیروگاه دارخوین حتی حاوی مواد هسته‌ای نبود
هرگونه لغزش در مسیر حفظ اقتدار، بهایی سنگین برای امنیت ملی دارد
کاهش طول دوره دکتری با تعیین استاد راهنما از ابتدای تحصیل
هشدار سازمان ملل؛ شیوع بیماری‌های حاد تنفسی و پوستی در غزه
پایان کار نمایندگان ایران با ۵ طلا و دو برنز
پزشکیان: مهم‌ترین میدان نبرد امروز، عرصه اقتصاد و معیشت مردم است
پیشنهاد تغییر نام میدان نوبنیاد به نام شهید محمد پاکپور در شورای شهر
تسلیم رونوشت استوارنامه سفیر جدید سریلانکا به عراقچی
سفیر جدید پاکستان در ایران با عراقچی دیدار کرد
سندروم توافق سال‌هاست به جان شما افتاده است
«ترین»های جذاب جام‌جهانی ۲۰۲۶
الحدث: هواپیمای نتانیاهو از اسرائیل خارج شد
بانک مرکزی: حمله سایبری به شاپرک رخ نداده است
ترامپ: آمریکایی ها از توافق با ایران حمایت می‌کنند
از اردن به جهنم
شنا ایران صاحب ۲ مدال برنز شد
رهبر شهید برای ما مثل پدر بود
آژیرهای خطر در بحرین باز هم به صدا درآمدند
سرمربی تیم ملی فوتبال بلژیک از سمت خود کنار رفت
وزیر کشور عازم پاکستان شد
کاهش طول دوره دکتری با تعیین استاد راهنما از ابتدای تحصیل
در دانشکده مدیریت، کارمندی که از قانون دفاع کرد، توبیخ می‌شود!
دستاورد محققان امیرکبیر برای کاهش مصرف انرژی در شبکه‌های ۵G
کارت آزمون دستیاری منتشر شد/فرایند پذیرش داوطلبان
آغاز ثبت‌نام کاروان بزرگ دانشجویی پیاده‌روی اربعین حسینی
تغییر در فرایند پذیرش دانشجو معلمان ۱۴۰۵
پردیس‌های خوابگاهی؛ راهکاری برای ارتقای کیفیت زندگی دانشجویان
مدیرکل دفتر ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکت‌های دانش‌بنیان:
ماندگاری ۸۲ درصدی نخبگان در کشور؛ ۴۲۰ دانش آموخته برتر جذب شدند
دستور وزیر علوم برای بررسی جابجایی یکی از کارکنان دانشگاه علامه
مقاومت برخی مدیران دانشگاه ها در بازگشت به آموزش حضوری
آیین بزرگداشت رهبر شهید انقلاب فردا برگزار می‌شود
جزئیات و نحوه استفاده از مرخصی تابستانی دانشگاهیان اعلام شد
جلسه شورای فرهنگی دانشگاه آزاد با ترکیب جدید اعضای حقیقی برگزار شد
نتایج نهایی آزمون دکتری سال ۱۴۰۵ در دهه اول مرداد اعلام می شود
از اجرای طرح نوین تغذیه تا بازسازی روانی-اجتماعی دانشگاه‌ها در دوران پساجنگ
بازدید رهبر شهید از پژوهشگاه رویان نماد قدردانی از جامعه علمی کشور بود
ضربه تازه دولت ترامپ به دانشجویان بین‌المللی
آغاز یازدهمین دوره طرح ملی گفتمان نخبگان علوم انسانی
برگزاری کنکور ارشد ۱۴۰۵ برای توان‌خواهان و زندانیان
آزمون کارشناسی ارشد سال ۱۴۰۵ در سلامت و آرامش برگزار شد
نظرسنجی
به نظر شما توافق با آمریکا به پایان مخاصمات می‌انجامد یا دوباره شاهد یک درگیری تمام عیار خواهیم بود؟


مشاهده نتایج
go to top