تاریخ انتشار: دوشنبه 1404/04/30 - 12:08
کد خبر: 540121

عملکرد تشکل‌های دانشجویی در جنگ تحمیلی اخیر بررسی شد؛

نقش‌آفرینی جنبش دانشجویی در جنگ ۱۲ روزه؛ از بیانیه تا میدان عمل

نقش‌آفرینی جنبش دانشجویی در جنگ ۱۲ روزه؛ از بیانیه تا میدان عمل

از اقدامات قابل‌توجه بدنه دانشجویی در این ایام، تأسیس و اعلام موجودیت «قرارگاه شهید باقری» بود. این قرارگاه که برآمده از یک حرکت تبیینی-سیاسی در بطن جریان دانشجویی است.

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ تشکل‌های دانشجویی در جریان جنگ ۱۲ روزه رژیم صهیونیستی علیه جمهوری اسلامی ایران، بار دیگر نقش نخبگانی و تأثیرگذار خود را در عرصه سیاسی و اجتماعی کشور به نمایش گذاشتند. این نقش‌آفرینی در حالی صورت گرفت که به‌دلیل شرایط جنگی، دانشگاه‌های سراسر کشور عملاً تعطیل شده و زمان امتحانات به شهریورماه موکول شده بود. با این وجود، هویت دانشجویی، به‌عنوان یکی از ارکان تبیین‌گر گفتمان ملی، به میدان آمد تا ضمن حفظ روحیه اجتماعی، برتری گفتمانی ملت ایران را در این نبرد به رخ بکشد. نقش دانشجویان در تحلیل وضعیت، ارائه راه‌حل، و پرهیز از برخوردهای سطحی و شعاری، تنها یک حرکت نمادین نیست، بلکه باید به‌عنوان یک فرآیند ساختارمند و آینده‌نگر مورد تحلیل قرار گیرد.

قرارگاه شهید باقری؛ نماد سازماندهی تشکل‌های دانشجویی در بحران

از اقدامات قابل‌توجه بدنه دانشجویی در این ایام، تأسیس و اعلام موجودیت «قرارگاه شهید باقری» بود. این قرارگاه که برآمده از یک حرکت تبیینی-سیاسی در بطن جریان دانشجویی است، با صدور بیانیه‌ای فعالیت خود را آغاز کرد. اهداف اصلی این قرارگاه، تبیین مفاهیم راهبردی جنگ، تلاش برای گفتمان‌سازی وحدت، تشکیل کارگروه‌هایی در زمینه پشتیبانی و حمایت از نیروهای مسلح، و تقویت حضور میدانی در برابر رژیم صهیونیستی عنوان شده‌است.
گرچه مدت زمان محدودی از آغاز فعالیت این قرارگاه گذشته، اما شکل‌گیری آن را باید نمادی از بلوغ و آمادگی عملیاتی جنبش دانشجویی در مواقع بحرانی تلقی کرد؛ حرکتی که می‌تواند در آینده نیز به ساختارهای باثبات‌تری تبدیل شود.

از «پویش شیردل» تا «ایران حسین»؛ ابتکار انجمن‌های مستقل

اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه‌های سراسر کشور، در این مقطع حساس، با رویکردی فعال و میدانی وارد عمل شد. یکی از نمونه‌های برجسته، راه‌اندازی پویش «شیردل» با الهام از شهیده فوزیه شیردل بود؛ حرکتی که بیش از دو هزار دانشجو از سراسر کشور در آن شرکت کردند و آموزش‌های لازم در حوزه پشتیبانی و کمک‌های اولیه را فراگرفتند.
از سوی دیگر، این اتحادیه در جبهه تبیین نیز دست‌به‌کار شد و با برگزاری ویژه‌برنامه تحلیلی «حکمت»، پویش «روایت فتح» و پویش «ایران حسین»، بُعد رسانه‌ای و معرفتی حضور دانشجویان در این نبرد را تقویت کرد.

دفتر تحکیم وحدت؛ پیشران در بازتولید گفتمان هویت‌محور

اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانشجویان (دفتر تحکیم وحدت) نیز در این دوران، با موضع‌گیری‌های به‌موقع و محتوای مؤثر در فضای مجازی، توانست نقش‌آفرینی مؤثری در بازتولید هویت ملی و تبیین ابعاد جنگ ایفا کند. این اتحادیه در تحلیل وضعیت به‌درستی تأکید کرد که تجاوز رژیم صهیونیستی به خاک ایران در پوشش حمایت‌های پشت‌پرده ایالات متحده، مستلزم پاسخی هم‌زمان از جنس کنش فکری و عملی است؛ و این چیزی است که دانشجویان آن را به‌خوبی درک و اجرا کردند.

جامعه اسلامی دانشجویان؛ صدای تبیین از بطن دانشگاه‌ها

اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان، در همان روزهای آغازین جنگ، با اتخاذ موضعی شفاف و آغاز برنامه‌های تبیینی در دفاتر استانی خود، تلاش کرد صدای روشنگری را از درون دانشگاه‌ها به گوش جامعه برساند. برنامه‌هایی همچون «بشارت فتح» در همین راستا طراحی و اجرا شدند؛ نشان‌دهنده این‌که این اتحادیه نگاه عمل‌گرایانه‌ای نسبت به بحران داشته و صرفاً در سطح موضع‌گیری باقی نمانده است.

جنبش عدالت‌خواه دانشجویی؛ اقدام‌محور و ساختارشکن

جنبش عدالت‌خواه دانشجویی نیز در این مسیر، با برگزاری سلسله جلسات تحلیلی با عنوان «آماده‌باش» نقش فعالی را در تبیین ابعاد جنگ و بررسی عملکرد نهادهای مختلف ایفا کرد. این جنبش که همواره به‌دنبال عبور از موضع‌گیری صرف بوده، این‌بار نیز با نگاهی انتقادی و مبتنی بر عدالت‌محوری، جنگ تحمیلی اخیر را فرصتی برای مطالبه‌گری ساختاری و وحدت‌بخش تلقی کرد.

گزارش از هادی هدایت زاده

مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
معرفی کسب و کارها
اسپانیا: حملات غیر قابل‌ قبول تل‌آویو به مرکز آنروا را محکوم می‌کنیم
هگست: گزینه حملات نظامی در تنگه هرمز را منتفی نمی‌دانیم
رایزنی وزرای خارجه ژاپن و کویت درباره بازگشایی تنگه هرمز
تداوم حملات توپخانه و انفجارهای ویرانگر اشغالگران در جنوب لبنان
سی ان‌ان: چین تحریم‌های «یک‌جانبه» آمریکا علیه ایران را نمی‌پذیرد
تاکید نوری المالکی بر ضرورت پرهیز از تنش داخلی در عراق
رسانه آمریکایی: محبوبیت ترامپ در ۴۷ ایالت منفی است
رئیس دیوان کیفری بین‌المللی: تسلیم آمریکا نخواهیم شد
تکرار مواضع ضدایرانی واشنگتن توسط وزیر انرژی آمریکا
قطر سفر نخست وزیرش به تهران را تایید کرد؛ محور رایزنی‌ها کاهش تنش‌ها
بادبادک های کودکان غزه تهدید نیست
فیلم | جلیلی: نصیحت مردم به کارگزاران؛ حقی است که نمی‌توان از مردم گرفت
 مردم پشت هرآنکه بر "علی الاصول باشد" هستند
بررسی اقتصادی راه‌اندازی خط تولید آنژیوکت؛ فرصت سرمایه‌گذاری در بازار تجهیزات پزشکی مصرفی
نکاتی برای تمیز کردن عمیق فرش در خانه
۵ ترفند حرفه‌ای برای ثابت ماندن کرم‌پودر
رسانه روس مطرح کرد؛ بی‌توجهی رهبر کره شمالی به تقلاهای ترامپ
علی آبادی: نیروگاه‌های بادی از سال آینده به شبکه برق اضافه می‌شوند
سولانا در برابر اتریوم؛ نبرد سرعت و کارمزد
ادعای ارتش آمریکا درباره حمله به یک قایق در کارائیب
علی اصغر آب نیکی؛ توسعه زیرساخت های ارتباطی
رشته روابط بین المل و دیپلماسی با ۹۰ درصد تغییر به دانشگاه ها ابلاغ شد
۵ شهریور آخرین مهلت اعلام علاقه‌مندی به آزمون‌های عملی کنکور ۱۴۰۵
تقویم آموزشی ۱۴ دانشگاه برتر کشور/ شروع کلاس‌ها از اواخر شهریور
آغاز انتخاب رشته داوطلبان مجاز آزمون کارشناسی‌ارشد ۱۴۰۵ از ۵ شهریور
اعلام نتایج تکمیل ظرفیت دوازدهمین امتحان مشترک دستگاه‌های اجرایی
افتتاح دفتر تبادل علم و فناوری جهان اسلام در دانشگاه صنعتی امیرکبیر
نتایج اولیه آزمون کارشناسی‌ارشد ۱۴۰۵ منتشر شد
دستگیری ۸۴ متخلف و کلاهبردار کنکور سراسری/ شناسایی ۲ نفر پس از تصویربرداری از سؤالات کنکور
آغاز ثبت‌نام پذیرفته‌شدگان دکتری پیام نور از ۷ شهریور
قراردادهای بلندمدت دانشگاه‌ها برای حل مسائل کلان کشور
دفاع وزیر علوم از طرح جدید تغذیه/ دانشجو متوجه هیچ تغییری نمی‌شود
بزرگداشت شهیده سیده بشری خامنه‌ای در دانشگاه صنعتی شریف برگزار شد
امروز آخرین فرصت شرکت در آزمون دکتری تخصصی و پژوهشی علوم پزشکی ۱۴۰۵
امتحانات ترم تابستان دانشگاه خوارزمی حضوری برگزار می‌شود
پذیرش پژوهشگر پسادکتری در دانشگاه صنعتی امیرکبیر
زمان ثبت‌نام پذیرفته‌شدگان دکتری ۱۴۰۵ دانشگاه الزهرا(س) اعلام شد
برنامه ویژه وزارت علوم برای بهبود تغذیه دانشجویان در سال تحصیلی جدید
هوش مصنوعی و افت عملکرد دانش‌آموزان در امتحانات
آغاز توزیع کارت ورود به جلسه آزمون المپیاد علمی دانشجویان علوم پزشکی
کلید اولیه ۵ آزمون علوم پزشکی منتشر شد/ امکان اعتراض تا ۳ شهریور
آغاز کلاس‌های نیمسال اول دانشگاه صنعتی امیرکبیر از ۲۸ شهریور
نظرسنجی
به نظر شما توافق با آمریکا به پایان مخاصمات می‌انجامد یا دوباره شاهد یک درگیری تمام عیار خواهیم بود؟


مشاهده نتایج
go to top