تاریخ انتشار: یکشنبه 1404/05/26 - 15:49
کد خبر: 542470

هشدار یک بحران خاموش؛

ریشه‌های پنهان خشونت اجتماعی

ریشه‌های پنهان خشونت اجتماعی

خشونت معمولاً از یک لحظه‌ عصبانیت به‌ وجود نمی‌آید؛ پشتش مجموعه‌ای از شرایط و فشارهاست. از نگاه روان‌شناسان، وقتی انسان در موقعیت‌هایی قرار می‌گیرد که احساس بی‌عدالتی، تحقیر یا تهدید می‌کند، مغز وارد «حالت دفاع» می‌شود. در این حالت بخش هیجانی مغز، یعنی آمیگدال، فرمان را به دست می‌گیرد و بخش منطقی که مسئول کنترل رفتار است، کمتر فعال می‌شود. به همین دلیل احتمال تصمیم‌های ناگهانی و پرخطر بالا می‌رود.»

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ شامگاه آخرین روز هفته گذشته مردی مسلح پس از قتل همسر و دو فرزندش در شهرستان گرگان به آمل رفت و ۶ نفر از اعضای خانواده همسرش از جمله پدرزن، باجناق، دو خواهرزن و کودکان آنها را به گلوله بست و سپس خودکشی کرد. یک روز قبل از این ماجرا نیز مردی در یکی از روستاهای شهرستان دلفان لرستان با اسلحه کلاش ۴ برادرزاده خود را به قتل رساند و یک ساعت بعد نیز دستگیر شد. خبر قتل دختر ۱۵ ساله بابلی به دست خواستگار کینه‌جو نیز از دیگر خبرهای تلخ آخر هفته گذشته بود که در رسانه ها منتشر شد. اینها فقط چند نمونه از جنایت‌های هولناکی است که هفته گذشته شاهدش بودیم.

فارغ از انگیزه قاتلان از ارتکاب این جنایت‌ها، آنچه باید بررسی شود این است که چرا آستانه تحمل، تاب‌آوری ، گذشت و صبر در جامعه کمرنگ شده است؟ این حوادث هر علتی که داشته باشد آیا هیچ راهی جز قتل و کشتار برای حل مشکلات وجود نداشته است؟ سال‌هاست متولیان و مسئولان امور فرهنگی، روانشناسان و جامعه‌شناسان بر لزوم آموزش و ترویج فرهنگ گفت‌وگو، تاب‌آوری و اخلاق‌مداری تأکید دارند اما وقتی با انتشار اخبار قتل و جنایت‌های فجیع به‌خصوص از نوع خانوادگی در گوشه و کنار کشور روبه‌رو می‌شویم، این سؤال در ذهن ما شکل می‌گیرد که آیا در آموزش اخلاق و رفتار اجتماعی کوتاهی شده است یا ریشه این فجایع را باید در جای دیگری جست‌وجو کرد؟ نکته مهمی که در این قتل‌ها قابل تأمل است اینکه در سال‌های نه‌چندان دور مسئولان انتظامی و قضایی کشور از کاهش آمار جرم و جنایت در ماه‌های محرم، صفر و رمضان به‌خصوص ایام خاص سال مانند روزهای تاسوعا، عاشورا، اربعین و... خبر می‌دادند اما الان می‌بینیم که در این ایام مقدس چند جنایت عجیب در گوشه و کنار کشور رخ داده است که جای بررسی و تأمل بسیار دارد.

از سوی دیگر وقتی کامنت‌های کاربران را در فضای مجازی می‌خوانیم که زیر اخبار این جنایت‌ها نوشته‌اند، می‌بینیم که بیشتر آنها معتقدند وقتی شکایت‌های قانونی و پیگیری‌های انتظامی و قضایی، شاکی را وارد یک پروسه طولانی و سخت می‌کند، برخی افراد ترجیح می‌دهند خودشان وارد عمل شده و تسویه‌حساب کنند. از این رو برای ریشه‌یابی دلایل چنین رفتار غیراخلاقی که از برخی افراد جامعه سر می‌زند به سراغ دکتر ریحانه صبورنژاد روانشناس و مدرس دانشگاه رفتیم تا علل این رفتار را واکاوی کنیم.

چرا خشم به حادثه ختم می‌شود؟

دکتر صبورنژاد در این‌باره می‌گوید:«قتل‌ها و درگیری‌های خشن همیشه یک نقطه آغاز دارند؛ نقطه‌ای که اغلب دیده نمی‌شود. روان‌شناسان و جامعه‌شناسان می‌گویند برای پیشگیری از چنین اتفاقاتی باید قبل از رسیدن به لحظه حادثه، عوامل پنهان را شناخت و مدیریت کرد. وقتی خبر یک درگیری خیابانی یا حتی یک قتل را می‌خوانیم، اولین واکنش‌مان این است که بپرسیم «چطور ممکن است؟»

اما روان‌شناسی و جامعه‌شناسی می‌گوید ماجرا به این سادگی نیست. خشونت معمولاً از یک لحظه‌ عصبانیت به‌ وجود نمی‌آید؛ پشتش مجموعه‌ای از شرایط و فشارهاست. از نگاه روان‌شناسان، وقتی انسان در موقعیت‌هایی قرار می‌گیرد که احساس بی‌عدالتی، تحقیر یا تهدید می‌کند، مغز وارد «حالت دفاع» می‌شود. در این حالت بخش هیجانی مغز، یعنی آمیگدال، فرمان را به دست می‌گیرد و بخش منطقی که مسئول کنترل رفتار است، کمتر فعال می‌شود. به همین دلیل احتمال تصمیم‌های ناگهانی و پرخطر بالا می‌رود.»

این روانشناس در ادامه می‌افزاید: «جامعه‌شناسان هم یادآوری می‌کنند که شرایط اقتصادی سخت، بیکاری، تبعیض یا نبود اعتماد به قانون، زمینه را برای خشونت آماده می‌کند. وقتی آدم‌ها حس کنند «هیچ راه عادلانه‌ای برای حل مشکل‌شان نیست»، خشونت گاهی به چشمشان تنها راه باقی‌مانده می‌آید. البته اینها به معنای توجیه خشونت نیست، بلکه توضیحی است برای اینکه بدانیم پیشگیری از چنین اتفاقاتی فقط با مجازات بعد از حادثه ممکن نمی‌شود. آموزش کنترل خشم، بهبود شرایط زندگی و ایجاد حس اعتماد به قانون، همان سپرهایی هستند که می‌توانند پیش از وقوع حادثه جلوی فاجعه را بگیرند. شاید وقتش رسیده به جای اینکه فقط بپرسیم «چه شد که این اتفاق افتاد؟» بپرسیم «چه باید بکنیم که دیگر تکرار نشود.»

چند راهکار علمی برای کاهش خشونت از نگاه روان‌شناسی و جامعه‌شناسی

  1. آموزش مهارت‌های کنترل خشم از دوران مدرسه: یادگیری تکنیک‌های ساده مثل تنفس عمیق، فاصله گرفتن موقت از موقعیت و بازنگری فکری قبل از واکنش.
  2. تقویت مهارت همدلی: تمرین درک احساسات دیگران باعث می‌شود افراد کمتر به سمت رفتارهای آسیب‌زننده بروند.
  3. ایجاد فرصت‌های گفت‌وگو و حل تعارض بدون خشونت: مراکز میانجی‌گری محلی می‌توانند جلوی بسیاری از درگیری‌ها را بگیرند.
  4. حمایت روانی از افرادی که تحت فشار شدید هستند: مشاوره رایگان برای افراد درگیر بحران‌های مالی یا خانوادگی می‌تواند جلوی انفجار خشونت را بگیرد.
  5. بهبود شرایط اجتماعی و اقتصادی: کاهش نابرابری، ایجاد فرصت شغلی و افزایش احساس عدالت اجتماعی، زمینه پرخاشگری را کم می‌کند.
مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
معرفی کسب و کارها
در جلسه کمیسیون امنیت مجلس با مقامات ارشد وزارت خارجه چه گذشت ؟
برگزاری سومین جلسه کمیته علمی همایش ملی «تحول نظام آموزش عالی در مواجهه با پیامدهای جنگ تحمیلی سوم
امتحانات نهایی حضوری منوط به مجوز شورای عالی امنیت / تأثیر قطعی سوابق تحصیلی در کنکور همچنان پابرجاست
افزایش حقوق اعضای هیأت علمی یک ضرورت ملی است
برنامه ریزی دانشگاه امیرکبیر برای اسکان دانشجویان در خوابگاه‌ها
سه روز مراسم بدرقه مردمی برای تشییع پیکر «امام شهید»
از «نفس» تا «جان ایران»؛ تداوم یک مسیر رسانه‌ای
اتحاد راهبردی حمایت ملی از کسب‌وکارهای خرد و خانگی اجرا شد
کارافن؛ پل ارتباطی مهارت زنان تا بازار پایدار
چرا دکترین«بزن و دررو» برای همیشه در خاطره‌ها ماند
تکمیل فرایند اسکان دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه صنعتی امیرکبیر
توان نظامی ایران پس از آتش‌بس افزایش یافته است
دستمان روی ماشه است
عبور ۲۴ فروند کشتی از تنگه هرمز با مجوز سپاه پاسداران
اروپا دست آمریکا را از پروژه‌های حساس دولتی کوتاه می‌کند
شمار شهدای جنگ غزه به ۷۲۹۴۲ نفر رسید
قوه قضاییه به تخلفات وام ازدواج ورود کرده است
یک مسئول بلندپایه استعفا کرد
شورای امنیت از مرحله ابراز نگرانی و دعوت‌های کلی عبور کند
توافق با ایران ممکن است هفته آینده حاصل شود
اقدام ترامپ برای توقف جنگ لبنان نشانه قدرت ایران است
افزایش حقوق اعضای هیأت علمی یک ضرورت ملی است
برنامه ریزی دانشگاه امیرکبیر برای اسکان دانشجویان در خوابگاه‌ها
تکمیل فرایند اسکان دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه صنعتی امیرکبیر
۸۰ درصد تولید علم کشور در اختیار ۲۰ دانشگاه/ اختصاص ۱۰۰۰ میلیارد تومان اعتبار پژوهشی
آغاز ثبت‌نام آزمون دستیاری دندانپزشکی از ۱۸ خرداد +جزئیات
ضرورت توجه شورای عالی انقلاب فرهنگی به الزامات جدید حوزه آموزش عالی
در پی حادثه تیراندازی در دانشکده دندانپزشکی قزوین دو دانشجو کشته شدند!
مهلت ثبت‌نام کارشناسی ارشد بدون آزمون فرهنگیان تا ۱۵ خرداد
تقویم آموزشی و زمان‌بندی امتحانات دانشگاه شهید بهشتی اعلام شد
مهلت ثبت‌نام کارشناسی ارشد پردیس بین‌المللی کیش دانشگاه صنعتی امیرکبیر تمدید شد
امتحانات دانشگاه الزهرا (س) حضوری برگزار می‌شود
اعلام نتایج اولیه دعوت به مصاحبه بدون آزمون دکترای تخصصی دانشگاه آزاد
احتمال تغییر در تقویم آموزشی دانشگاه‌ها برای مدیریت بحران انرژی
کسب موفقیت تازه دانشگاه علوم پزشکی شیراز در نظام رتبه‌بندی جهانی QS در سال ۲۰۲۶
کاظمی: پیشنهادات تاثیر قطعی معدل در کنکور ارائه شد
دستورالعمل اجرایی ثبت‌نام دانش‌آموزان در سال تحصیلی آینده ابلاغ شد
آغاز پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی دانشگاه امام صادق (ع) +جزئیات
اعلام تسهیلات دانشگاه تربیت مدرس برای دانشجویان دکتری ورودی ۱۴۰۵
نظرسنجی
بنظر شما باتوجه به حوادث اخیر و شکست سنگین از ایران، چقدر احتمال فروپاشی رژیم صهیونیستی وجود دارد؟





مشاهده نتایج
go to top