تاریخ انتشار: دوشنبه 1405/03/11 - 17:07
کد خبر: 557433

۸۰ درصد تولید علم کشور در اختیار ۲۰ دانشگاه/ اختصاص ۱۰۰۰ میلیارد تومان اعتبار پژوهشی

۸۰ درصد تولید علم کشور در اختیار ۲۰ دانشگاه/ اختصاص ۱۰۰۰ میلیارد تومان اعتبار پژوهشی

رئیس بنیاد ملی علم ایران جزئیات طرح ملی جهش برای تقویت جایگاه علمی کشور را تشریح کرد.

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ نشست خبری برنامه ملی «جهش «با حضور محمدرضا هرمزی‌نژاد رئیس بنیاد ملی علم ایران صبح امروز در محل این بنیاد برگزار شد.

رئیس بنیاد ملی علم ایران از اجرای طرح «جهش» با هدف ارتقای جایگاه علمی کشور و حمایت از دانشگاه‌های پیشرو خبر داد و گفت: در قالب این برنامه، یک‌هزار میلیارد تومان اعتبار پژوهشی به ۲۰ دانشگاه برتر کشور اختصاص یافته است.

هرمزی‌نژاد با اشاره به روند نزولی تولیدات علمی ایران در سال‌های اخیر اظهار کرد: کاهش رتبه و برونداد‌های علمی کشور در پایگاه‌های معتبر بین‌المللی طی سال‌های گذشته محسوس بوده و ضرورت داشت نهادی برای جبران این روند و تقویت توان پژوهشی دانشگاه‌ها اقدام کند.

وی افزود: دانشگاه‌ها به دلیل محدودیت منابع مالی و اختصاص بخش عمده بودجه‌های خود به حقوق و دستمزد، با کمبود اعتبارات پژوهشی مواجه هستند و طبیعی بود که این وضعیت بر جایگاه علمی کشور اثرگذار باشد.

رئیس بنیاد ملی علم ایران ادامه داد: با تدبیر معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری، یک‌هزار میلیارد تومان از منابع این معاونت برای حمایت از دانشگاه‌هایی که بیشترین سهم را در تولید علم کشور دارند، اختصاص یافت و مأموریت اجرای این برنامه به بنیاد ملی علم ایران واگذار شد.

وی گفت: برای انتخاب دانشگاه‌های مشمول حمایت، رتبه‌بندی مؤسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC) مبنا قرار گرفت و ۲۰ دانشگاه برتر این رتبه‌بندی انتخاب شدند. بررسی‌ها نشان می‌دهد حدود ۸۰ درصد برونداد‌های علمی کشور در پنج سال اخیر توسط این دانشگاه‌ها تولید شده است.

هرمزی‌نژاد افزود: در فرایند تدوین برنامه، معاونان پژوهشی وزارت علوم و وزارت بهداشت نیز مشارکت داشتند و سازوکار تخصیص اعتبارات با تأیید این دو وزارتخانه طراحی شد.

وی با بیان اینکه سهم دانشگاه‌ها بر اساس رتبه و عملکرد علمی آنها تعیین شده است، تصریح کرد: میزان حمایت‌ها بین ۳۰ تا ۷۲ میلیارد تومان برای هر دانشگاه در نظر گرفته شده که در برخی موارد معادل یا حتی بیش از بودجه پژوهشی سالانه دانشگاه‌هاست و می‌تواند تحرک قابل توجهی در فعالیت‌های علمی و پژوهشی ایجاد کند.

رئیس بنیاد ملی علم ایران با تأکید بر نقش پژوهش در اقتدار فناوری کشور گفت: جنگ اخیر نشان داد که فناوری چه میزان مهم است و فناوری نیز از پژوهش و دانشگاه آغاز می‌شود؛ بنابراین حمایت از پژوهش‌های بنیادی و دانشگاهی یک ضرورت راهبردی است.

وی افزود: هدف اصلی این طرح، افزایش کیفیت تولیدات علمی، ارتقای جایگاه ایران در نظام‌های رتبه‌بندی بین‌المللی، توسعه همکاری‌های علمی بین‌المللی و تقویت مرجعیت علمی کشور است.

هرمزی‌نژاد خاطرنشان کرد: در ارزیابی عملکرد دانشگاه‌ها، شاخص‌هایی نظیر مقالات پراستناد، مقالات یک و ۱۰ درصد برتر جهان، مقالات منتشرشده در مجلات Q۱، میزان همکاری با پژوهشگران خارجی، ارجاعات علمی، انتشار کتاب در ناشران معتبر و افزایش سهم بودجه پژوهشی مورد توجه قرار خواهد گرفت.

وی با اشاره به شیوه اجرای برنامه گفت: این نخستین طرح مؤسسه‌محور بنیاد ملی علم ایران است که در آن اعتبار پژوهشی به‌صورت مستقیم در اختیار دانشگاه‌ها قرار می‌گیرد تا متناسب با ظرفیت‌ها و اولویت‌های خود برای ارتقای جایگاه علمی برنامه‌ریزی کنند.

رئیس بنیاد ملی علم ایران افزود: دانشگاه‌ها موظف شده‌اند بخشی از منابع خود را نیز به این برنامه اختصاص دهند تا اثربخشی اعتبارات افزایش یابد. همچنین بر حمایت از فناوری‌های راهبردی و پیشرو در برنامه‌های دانشگاهی تأکید شده است.

وی گفت: از میان ۲۰ دانشگاه منتخب، تاکنون برنامه ۱۷ دانشگاه در کمیته راهبری و نظارت تصویب شده و مجموع اعتبارات مصوب آنها به ۸۸۳ میلیارد تومان رسیده است.

هرمزی‌نژاد ادامه داد: تاکنون ۲۷۰ میلیارد تومان از این اعتبارات به دانشگاه‌ها پرداخت شده و پس از ارزیابی میزان پیشرفت برنامه‌ها، مراحل بعدی تخصیص منابع نیز انجام خواهد شد.

وی ابراز امیدواری کرد که اجرای این طرح با ایجاد نشاط پژوهشی در دانشگاه‌ها، زمینه ارتقای کیفیت پژوهش‌های علمی و تقویت جایگاه بین‌المللی علم ایران را فراهم کند.

وی درباره نحوه توزیع اعتبارات طرح جهش گفت: ۵۰ درصد از اعتبار یک‌هزار میلیارد تومانی این طرح به‌صورت مساوی میان ۲۰ دانشگاه منتخب توزیع شد؛ به این ترتیب هر دانشگاه در مرحله نخست ۲۵ میلیارد تومان اعتبار دریافت کرد.

هرمزی‌نژاد افزود: هدف از این روش آن بود که همه دانشگاه‌های حاضر در طرح از حداقل منابع لازم برای آغاز برنامه‌های تحولی و ارتقای فعالیت‌های پژوهشی خود برخوردار شوند و بتوانند اقدامات اولیه را بدون محدودیت مالی آغاز کنند.

وی ادامه داد: ۵۰۰ میلیارد تومان دوم به‌صورت عملکردمحور و رتبه‌محور توزیع شد و مبنای این تخصیص، رتبه‌بندی بین‌المللی ISC، کیفیت و کمیت برونداد‌های علمی، اندازه دانشگاه، بودجه پژوهشی و سایر شاخص‌های ارزیابی تعیین‌شده از سوی مؤسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام بود.

رئیس بنیاد ملی علم ایران تصریح کرد: در این ارزیابی، عملکرد سه‌ساله دانشگاه‌ها در رتبه‌بندی ISC ملاک عمل قرار گرفت و بر همین اساس دانشگاه‌هایی همچون دانشگاه تهران، دانشگاه علوم پزشکی تهران، دانشگاه صنعتی شریف، دانشگاه تربیت مدرس، دانشگاه صنعتی امیرکبیر، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دانشگاه صنعتی اصفهان، دانشگاه علوم پزشکی ایران و دانشگاه علوم پزشکی مشهد در میان رتبه‌های برتر قرار گرفتند.

وی خاطرنشان کرد: تاکنون ۸۸۳ میلیارد تومان اعتبار برای ۱۷ دانشگاهی که برنامه‌های آنها در کمیته راهبری و نظارت به تصویب رسیده، مصوب شده است و با تصویب برنامه‌های دو تا سه دانشگاه باقی‌مانده، مجموع اعتبارات مصوب به حدود یک‌هزار میلیارد تومان خواهد رسید.

مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
معرفی کسب و کارها
دیدار سفرای ایران در ایتالیا، فرانسه و انگلیس با عراقچی
واکنش ترامپ به افزایش تلفات نظامیان آمریکایی در تجاوز به ایران
پیام تبریک عراقچی به رئیس جدید دفتر سیاسی حماس
حجم مبادلات ایران و پاکستان باید به ۱۰ میلیارد دلار افزایش یابد
از مردم عذرخواهی کردم و امروز هم خودم را شرمنده مردم می‌دانم
سنتکام مدعی آغاز موج جدید حملات به ایران شد
حادثه دریایی دیگر در نزدیکی سواحل عمان
نامه‌های ادعایی قطر علیه ایران به سازمان ملل و شورای امنیت
چه کسانی پشت تبلیغات سیاسی در فیلترشکن‌ها هستند؟
اعرافی: تسهیل ازدواج، تأمین مسکن و درمان ناباروری باید در اولویت باشد
نیروگاه دارخوین حتی حاوی مواد هسته‌ای نبود
هرگونه لغزش در مسیر حفظ اقتدار، بهایی سنگین برای امنیت ملی دارد
کاهش طول دوره دکتری با تعیین استاد راهنما از ابتدای تحصیل
هشدار سازمان ملل؛ شیوع بیماری‌های حاد تنفسی و پوستی در غزه
پایان کار نمایندگان ایران با ۵ طلا و دو برنز
پزشکیان: مهم‌ترین میدان نبرد امروز، عرصه اقتصاد و معیشت مردم است
پیشنهاد تغییر نام میدان نوبنیاد به نام شهید محمد پاکپور در شورای شهر
تسلیم رونوشت استوارنامه سفیر جدید سریلانکا به عراقچی
سفیر جدید پاکستان در ایران با عراقچی دیدار کرد
سندروم توافق سال‌هاست به جان شما افتاده است
«ترین»های جذاب جام‌جهانی ۲۰۲۶
کاهش طول دوره دکتری با تعیین استاد راهنما از ابتدای تحصیل
در دانشکده مدیریت، کارمندی که از قانون دفاع کرد، توبیخ می‌شود!
دستاورد محققان امیرکبیر برای کاهش مصرف انرژی در شبکه‌های ۵G
کارت آزمون دستیاری منتشر شد/فرایند پذیرش داوطلبان
آغاز ثبت‌نام کاروان بزرگ دانشجویی پیاده‌روی اربعین حسینی
تغییر در فرایند پذیرش دانشجو معلمان ۱۴۰۵
پردیس‌های خوابگاهی؛ راهکاری برای ارتقای کیفیت زندگی دانشجویان
مدیرکل دفتر ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکت‌های دانش‌بنیان:
ماندگاری ۸۲ درصدی نخبگان در کشور؛ ۴۲۰ دانش آموخته برتر جذب شدند
دستور وزیر علوم برای بررسی جابجایی یکی از کارکنان دانشگاه علامه
مقاومت برخی مدیران دانشگاه ها در بازگشت به آموزش حضوری
آیین بزرگداشت رهبر شهید انقلاب فردا برگزار می‌شود
جزئیات و نحوه استفاده از مرخصی تابستانی دانشگاهیان اعلام شد
جلسه شورای فرهنگی دانشگاه آزاد با ترکیب جدید اعضای حقیقی برگزار شد
نتایج نهایی آزمون دکتری سال ۱۴۰۵ در دهه اول مرداد اعلام می شود
از اجرای طرح نوین تغذیه تا بازسازی روانی-اجتماعی دانشگاه‌ها در دوران پساجنگ
بازدید رهبر شهید از پژوهشگاه رویان نماد قدردانی از جامعه علمی کشور بود
ضربه تازه دولت ترامپ به دانشجویان بین‌المللی
آغاز یازدهمین دوره طرح ملی گفتمان نخبگان علوم انسانی
برگزاری کنکور ارشد ۱۴۰۵ برای توان‌خواهان و زندانیان
آزمون کارشناسی ارشد سال ۱۴۰۵ در سلامت و آرامش برگزار شد
نظرسنجی
به نظر شما توافق با آمریکا به پایان مخاصمات می‌انجامد یا دوباره شاهد یک درگیری تمام عیار خواهیم بود؟


مشاهده نتایج
go to top