تاریخ انتشار: یکشنبه 1405/04/07 - 21:47
کد خبر: 558994

افسردگی و اضطراب؛ اپیدمی خاموش جامعه پساجنگ

افسردگی و اضطراب؛ اپیدمی خاموش جامعه پساجنگ

جنگ‌های ۱۲ روزه و ۴۰ روزه ایران، تنها زیرساخت‌های فیزیکی را تخریب نکردند؛ لایه‌های عمیق روانی جامعه را نیز هدف قرار دادند. بر اساس گزارش‌های رسمی، حدود ۲۵ تا ۳۰ درصد از جمعیت ایران با نوعی اختلال روانی مواجه‌اند و پس از جنگ‌های اخیر، مراجعه به مراکز روان‌درمانی تا ۴۰ درصد افزایش یافته است.

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ جنگ تنها یک رویداد نظامی نیست؛ پدیده‌ای است که ساختارهای روانی و عاطفی جوامع را دگرگون می‌کند و مرز میان «میدان نبرد» و «زندگی روزمره» را تا حد زیادی از میان می‌برد . حتی کسانی که در فاصله جغرافیایی دور از منطقه درگیری زندگی می‌کنند، ممکن است از نظر روانی در متن بحران قرار بگیرند. نگرانی برای عزیزان، ابهام درباره آینده و مواجهه مداوم با اطلاعات متناقض می‌تواند ذهن را در وضعیت اضطرار دائمی قرار دهد.

بر اساس گزارش‌های رسمی، حدود ۲۵ تا ۳۰ درصد از جمعیت ایران با نوعی اختلال روانی مواجه‌اند و فشارهای مزمن اقتصادی و اجتماعی، وضعیت روان جمعی را در مرحله هشدار قرار داده است . این آمار در تهران به حدود ۳۷ درصد می‌رسد و شیوع افسردگی در زنان تقریباً دو برابر مردان گزارش شده است . اما آنچه این بحران را عمیق‌تر کرده، تداوم و تکرار تنش‌هاست.

سلسله اتفاقاتی که در چند ماه اخیر رخ داد، از منظر روانشناختی، ضربه‌های روانی پیاپی بود. یک روانشناس در این باره توضیح می‌دهد: «وقتی ضربه‌های روانی به دنبال یکدیگر می‌آید، هر ضربه، افراد را تا اندازهای برای ضربه‌های بعدی آبدیده می‌کند و تاب‌آوری افزایش می‌یابد، اما در صورت تکرار تنش‌ها یا بروز تأثیرات بلندمدت، مقاومت سیستم‌های فیزیولوژیکی بدن کاهش می‌یابد و بعد از مدتی سیستم تحلیل می‌رود و دچار فرسایش می‌شود» . این تحلیل به خوبی نشان می‌دهد که چرا جامعه امروز با وجود تجربه‌های پیشین، همچنان درگیر بحران روانی است.

اضطراب پس از سانحه؛ میراث خاموش جنگ

بر اساس گزارش‌های میدانی، پس از جنگ‌های اخیر، اختلالات روانی با افزایش چشمگیری مواجه شده است. یک عضو انجمن روانشناسی ایران از افزایش ۴۰ درصدی مراجعه به مراکز روان‌درمانی خبر داده و تأکید کرده است که جامعه امروز با «اضطرابی عمومی، ناشی از شوک بعد از بحران و فشارهای گسترده محیطی» مواجه است که شباهت زیادی به اختلال استرس پس از سانحه دارد .

برخی مراجعینی که پیشتر درمان شده بودند، بار دیگر برای دریافت کمک بازگشته‌اند. برخی کابوس‌های مکرر دارند، از خواب می‌پرند و با کوچک‌ترین تنش محیطی واکنش‌های غیرعادی نشان می‌دهند. یک روانشناس بالینی نیز این وضعیت را تأیید کرده و معتقد است که جامعه ایران دچار اختلال اضطراب پس از سانحه شده است و یکی از پیامدهای واضح جنگ‌ها، فقدان اعتماد اجتماعی و افزایش پرخاشگری و خشونت است .

جنگِ روایت‌ها و شکاف‌های اجتماعی

یکی از پیچیده‌ترین ابعاد بحران روانی پساجنگ، شکاف‌هایی است که در روابط خانوادگی و دوستانه ایجاد شده است. دو روانپزشک در تحلیل این وضعیت می‌گویند که در سال ۱۴۰۴، جامعه ایران زیر فشار همزمان استرس‌های حاد و مزمن قرار گرفته و تداوم بحران‌ها باعث شده بسیاری از مردم بدون فرصت ترمیم روانی، وارد چرخه‌ای از اضطراب، خشم پنهان و خستگی جمعی شوند .

به گفته آنان، «در خانواده‌ها، حلقه‌های دوستان و همکاران تنش ایجاد شده است. عدهای موافق جنگ بودند و عدهای دیگر مخالف. افراد بهجای برچسب زدن به یکدیگر، باید نظرات طرف مقابل را بشنوند، حتی اگر قبول نداشته باشند. اگر با این اختلاف نظر کنار نیاییم، در آینده اتفاقات خوبی نخواهد افتاد» . این شکاف‌ها، که حتی درونی‌ترین نهاد اجتماعی یعنی خانواده را تحت تأثیر قرار داده، نشان‌دهنده عمق بحران روانی جامعه است.

درمان‌ناپذیری در سایه انگ و محدودیت

با وجود گسترش بحران روانی، دسترسی به خدمات روان‌درمانی یکی از چالش‌های جدی پیش روست. روانشناسان به محدودیت‌های درمان بیماری‌های روانی در ایران اشاره می‌کنند که علاوه بر هزینه‌های درمان و کمبود برخی داروها، به رویکرد سیاست‌گذاران نیز بازمی‌گردد. جامعه هنوز درگیر برچسب‌زنی‌های اجتماعی و انگ روانی است که بیماری‌های روانی را مایه شرم و حتی همتراز «دیوانه بودن» می‌داند. درمان‌های روانشناختی حتی در اولویت سیاست‌های سلامت عمومی هم نیست .

پیش از این، یک روانپزشک با اشاره به اینکه در سال‌های اخیر شاهد افزایش معنادار خودکشی بوده‌ایم، نسبت به آینده سلامت روان جامعه هشدار داده و تأکید کرده است که اگر به افرادی که به‌طور مستقیم یا غیرمستقیم از حوادث اخیر آسیب دیده‌اند به‌موقع رسیدگی نشود، باید منتظر آینده‌ای تلخ برای این گروه بود .

جمع‌بندی

سلامت روان جامعه ایران در سال‌های اخیر تحت تأثیر فشارهای متراکم اقتصادی، بحران‌های سیاسی و جنگ‌های اخیر، به نقطه هشدار رسیده است. بازسازی سلامت روان جامعه پس از جنگ، یکی از مهم‌ترین چالش‌های دوران پس از بحران است که نیازمند برنامه‌ریزی دقیق، مداخلات علمی و مشارکت گسترده نهادهای حاکمیتی و اجتماعی است. مسیری که بدون توجه به آن، بازگشت به ثبات پایدار ممکن نخواهد بود .

ضروری است که دولت با ارائه بسته‌های حمایتی، گسترش خدمات روان‌درمانی رایگان و کم‌هزینه، کاهش انگ اجتماعی و توسعه مراکز مشاوره در دسترس، به این بحران خاموش پاسخ دهد. در کنار آن، خانواده‌ها و شبکه‌های اجتماعی نیز با ایجاد فضای گفت‌وگو و پذیرش اختلاف‌نظرها، می‌توانند در کاهش تنش‌ها و بازسازی سرمایه اجتماعی نقش مؤثری ایفا کنند .

مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
معرفی کسب و کارها
دلدادگان به غرب را کنار بگذارید
اعلام حمایت قاطع جنبش دانشجویی از مواضع اخیر مجلس خبرگان رهبری
ائتلاف ۳۲ کشور هم حریف ایران نشد
راه سوم اقتصاد ایران؛ نه دولت‌سالاری، نه بازار رها
اظهارات تند نتانیاهو علیه اردوغان
فرانسه راحت از سوئد گذشت/ خروس در شمایل قهرمان جام
رکورد تاریخی حضور تماشاگران در جام جهانی
بدرقه فراموش‌نشدنی تیم ملی ایران توسط مردم مکزیک پس از حذف تلخ
تعطیلی سه ایستگاه مترو در ایام وداع و تشییع رهبر شهید
استقرار بیمارستان صحرایی ۱۰۰ تختخوابی دانشگاه علوم پزشکی ایران در مصلی
هوش مصنوعی برگزاری آزمون‌های استاندارد را با چالش مواجه کرد
خاطره فرزاد جمشیدی از حافظه مخاطب زدوده نخواهد شد
ترکیب کاروان ایران برای بازی‌های آسیایی نهایی شد
کاظمی: تشدید نظارت بر عملکرد مدارس غیردولتی الزامی است
نیروی زمینی سپاه برای مراسم تشییع پیکر «امام شهید» آماده است
وانگ‌یی: خواستار حفظ روند مذاکرات بین آمریکا و ایران هستیم
عارف: تشییع رهبر شهیدمان، پایان بغض تاریخی تشییع‌های مظلومانه شیعه است
عراقچی: حمله به ناوشکن دنا یک جنایت جنگی است
فواد حسین: عراق مخالف جنگ علیه ایران است
شرکت رئیس‌جمهور گرجستان در مراسم تشییع رهبر شهید انقلاب
رایزنی نخست‌وزیر هند با پزشکیان درباره تنگه هرمز
پذیرش بدون کنکور مدال‌آوران طلای ۲ المپیاد جغرافیا و علوم زمین
خط اعتباری۳ هزار میلیاردی برای حمایت از دانش‌بنیان‌های آسیب‌دیده دانشگاه شریف در جنگ
اعلام آمادگی پارک دانشگاه تهران برای هدایت فناوری و نوآوری در روستاها
تغییر زمان آزمون داروسازان خارج از کشور
آغاز تحصیل متقاضیان غیرایرانی در دانشگاه‌های پزشکی با ویزای دانشجویی
معاون رئیس جمهوری: ظرفیت‌های استان سمنان زمینه‌ساز جهش فناوری‌های نوظهور است
آغاز فرآیند بهسازی شرکت‌های دانش‌بنیان آسیب‌دیده با مسئولیت معاونت علمی رئیس جمهوری
فرآیند نام‌نویسی در «طرح سه استاد» دانشگاه آزاد اسلامی آغاز شد
احداث دو مجتمع خوابگاهی جدید در دانشگاه امیرکبیر با تجمیع چند ساختمان/ نوسازی خوابگاه‌های فرسوده تا مهر ۱۴۰۵
آزمون انتخاب سردفتر اسناد رسمی ۲۰ شهریور برگزار می شود
پیگیری اجرای مصوبه افزایش حقوق/بیش از ۴۰ درصد اساتید دانشگاه فاقد مسکن
ابلاغ آیین‌نامه جامع فرآیندهای پژوهشی مقطع دکتری دانشگاه علامه
باشگاه نوآوری دانشکده بیوتکنولوژی دانشگاه تهران افتتاح شد
راهنمای عملی آمادگی آزمون آیمت برای بورسیه پزشکی ایتالیا
نتایج قبولی چه چیزی درباره بهترین آموزشگاه تیزهوشان نشان می‌دهد؟
امتحانات دانشگاه تهران به تعویق افتاد
معاونت علمی به‌دنبال توسعه فناوری‌های کاهش مصرف آب
اعلام تعطیلات تابستانه دانشگاه صنعتی شریف از ۱۰ تا ۲۳ مرداد
رونمایی از پلتفرم جدید مشاوره دانشجویی تا اواسط تیرماه
آغاز اجرای طرح آزمایشی خرید اعتباری اقلام غذایی دانشجویان
تغییر در زمان برگزاری امتحانات پایان ترم دانشگاه خوارزمی
نظرسنجی
به نظر شما توافق با آمریکا به پایان مخاصمات می‌انجامد یا دوباره شاهد یک درگیری تمام عیار خواهیم بود؟


مشاهده نتایج
go to top