تاریخ انتشار: دوشنبه 1405/05/12 - 18:00
کد خبر: 561066

«فرزندآوری لاکچری»؛ چگونه فضای مجازی، فرهنگ قناعت را در خانواده‌ها تضعیف می‌کند؟

«فرزندآوری لاکچری»؛ چگونه فضای مجازی، فرهنگ قناعت را در خانواده‌ها تضعیف می‌کند؟

شاید کمتر کسی فکر می‌کرد روزی برسد که دیدن یک عکس تولد در فضای مجازی، انگیزه‌ی فرزندآوری را در یک زوج جوان کمرنگ کند. اما امروزه، نمایش اتاق‌های نوزاد با چند ده میلیون هزینه، جشن‌های تولدی که بودجه‌ی یک زندگی ساده را می‌بلعد و تبلیغات بیمارستان‌های لاکچری، به بخشی از فرهنگ نمایشی تبدیل شده که قناعت و سادگی را در خانواده‌های ایرانی به حاشیه رانده است.

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ تا چند دهه‌ی پیش، تولد یک نوزاد در خانواده‌های ایرانی با شور و شوقی ساده و خودجوش همراه بود؛ چند شاخه گل، یک مهمانی کوچک خانوادگی، کلی ذکر و صلوات و آرزوی سلامتی. اما امروز، تولد یک کودک تبدیل به یک «رویداد رسانه‌ای» شده است.

در فضای مجازی، صفحات اینستاگرامی و کانال‌های تلگرامی پر است از تصاویری که نشان می‌دهند:

  • اتاق کودک با مبلمان اروپایی و اسباب‌بازی‌های هزار دلاری تزیین شده است.

  • مراسم تولد در سالن‌های مجلل با کیک‌های چندطبقه و پذیرایی‌های آنچنانی برگزار می‌شود.

  • هدیه‌های تولد شامل طلا، خودروی اسباب‌بازی برقی و حتی حساب‌های پس‌انداز میلیونی است.

  • مادر نوزاد با لباس‌های طراح‌های معروف در بیمارستانی با سوئیت‌های پنج‌ستاره بستری می‌شود.

این تصاویر در نگاه اول، شاید فقط «سلیقه‌ی شخصی» به نظر برسند، اما در لایه‌های عمیق‌تر، پیامی قدرتمند را به مخاطب منتقل می‌کنند: «فرزندآوری، بدون این امکانات، ارزش چندانی ندارد».

 تغییر نگرش؛ از «برکت» تا «هزینه»

یک جامعه‌شناس فرهنگی، این تغییر نگاه را یکی از مهم‌ترین تحولات ارزشی دهه‌ی اخیر می‌داند و توضیح می‌دهد:

«در فرهنگ سنتی ایرانی، فرزند را «نعمت»، «برکت»، «هدیه‌ی خدا» و «روشنایی چشم» می‌دانستند. این نگاه، والدین را تشویق می‌کرد که حتی در ساده‌ترین شرایط نیز استقبال کننده‌ی فرزندآوری باشند. اما امروزه، با هجوم محتوای لاکچری، نگاه به فرزند به یک «کالای سرمایه‌بر» تبدیل شده است که قبل از تولدش باید «بودجه‌بندی» شود.»

این تغییر نگرش، تأثیر مستقیمی بر تصمیم‌گیری زوج‌های جوان دارد. بسیاری از آن‌ها با دیدن این تصاویر، به این نتیجه می‌رسند که «اگر نتوانیم چنین امکاناتی را برای فرزندمان فراهم کنیم، پس بهتر است اصلاً بچه‌دار نشویم.»

یک زوج جوان که در آستانه‌ی سی‌سالگی هستند، در گفت‌وگو با ما می‌گویند:

«هر وقت به بچه‌دار شدن فکر می‌کنیم، اینستاگرام را باز می‌کنیم و می‌بینیم که دیگران چه اتاق‌هایی برای بچه‌هاشان ساخته‌اند. من نمی‌خواهم فرزندم وقتی بزرگ شد، بگوید چرا خانه‌ی ما مثل بقیه نیست. به همین خاطر ترجیح می‌دهیم صبر کنیم تا وضعیت مالی مان بهتر شود. هرچند می‌دانیم ممکن است هیچ‌وقت به آن سطح نرسیم.»

قشر متوسط، قربانی اصلی نمایش‌های مجازی

آسیب‌پذیرترین گروه در برابر این فرهنگ نمایشی، قشر متوسط جامعه است. خانواده‌هایی که درآمد مناسبی دارند اما نه آنقدر زیاد که بتوانند هزینه‌های لاکچری را تقبل کنند. این خانواده‌ها در یک دو راهی سخت گیر می‌افتند:

  • از یک سو، با حجم عظیمی از محتوای تجملاتی مواجه‌اند که به آن‌ها القا می‌کند «فرزندآوریِ خوب» نیازمند هزینه‌های سرسام‌آور است.

  • از سوی دیگر، فشار فرهنگی و اجتماعی باعث می‌شود که از ساده‌زیستی خجالت بکشند و نگران قضاوت دیگران باشند.

این تنش روانی، پیامدهای جدی به همراه دارد:

۱. به تعویق انداختن فرزندآوری: بسیاری از زوج‌های قشر متوسط، فرزندآوری را به سال‌های بعد موکول می‌کنند به امید اینکه «روزی» بتوانند هزینه‌های لاکچری را تأمین کنند. این تأخیر، نه‌تنها شانس باروری را کاهش می‌دهد، بلکه فاصله‌ی نسلی میان والدین و فرزندان را افزایش می‌دهد که خود چالش‌های تربیتی جدیدی ایجاد می‌کند.

۲. افزایش تنش‌های زناشویی: در برخی موارد، نمایش‌های مجازی باعث ایجاد اختلاف بین زن و شوهر می‌شود. یکی از طرفین ممکن است تحت تأثیر محتوای فضای مجازی، توقعات بیشتری داشته باشد و دیگری را به کم‌توجهی یا کم‌بود مالی متهم کند. این تنش‌ها، گاهی به آسیب‌های جدی‌تر در روابط زوجین منجر می‌شود.

۳. ایجاد احساس محرومیت نسبی: خانواده‌ای که توانایی برآورده کردن توقعات لاکچری را ندارد، دچار احساس حقارت و ناکامی می‌شود. این حس، نه‌تنها بر سلامت روان والدین تأثیر منفی می‌گذارد، بلکه به طور ناخودآگاه به فرزندان نیز منتقل می‌شود و آن‌ها را با احساس «کم‌داشتن» بزرگ می‌کند.

از قناعت تا تجمل‌گرایی؛ سقوط یک ارزش فرهنگی

«قناعت» یکی از ارزش‌های بنیادین فرهنگ ایرانی است. در آموزه‌های دینی و ادبیات کهن ما، قناعت به معنای خرسندی به آنچه در اختیار داریم، ستایش شده است. بزرگان ادب پارسی، قناعت را «گنجی بی‌زوال» و «مایه‌ی آسایش» می‌دانستند.

اما فضای مجازی، با نمایش بی‌وقفه‌ی زندگی‌های ایده‌آل و بعضاً ساختگی، این ارزش را به چالش کشیده است. در چنین فضایی:

  • سادگی تبدیل به «کم‌بضاعتی» و «عقب‌ماندگی» تعبیر می‌شود.

  • صرفه‌جویی جای خود را به «مصرف‌گرایی افراطی» می‌دهد.

  • شکرگزاری به «حسرت‌خوری» تبدیل می‌شود.

یک روانشناس خانواده در این باره می‌گوید:

«فرهنگ قناعت، به خانواده‌ها کمک می‌کند که با حداقل امکانات، حداکثر آرامش را تجربه کنند. اما زمانی که مدام با زندگی‌های لاکچری مواجه می‌شویم، ناخودآگاه نگاهمان به داشته‌هایمان تغییر می‌کند. به جای اینکه از یک اتاق ساده‌ی نوزاد خوشحال باشیم، غصه‌ی نداشتن اتاق هزار دلاری را می‌خوریم. این سمّی است که شادی را از خانواده‌ها می‌گیرد.»

فرزندآوریِ آگاهانه، نه لاکچری

کارشناسان تأکید دارند که میان «فرزندآوری لاکچری» و «فرزندآوری آگاهانه» تفاوت اساسی وجود دارد. فرزندآوری آگاهانه یعنی:

  • والدین پیش از تولد کودک، درباره‌ی نیازهای واقعی او اطلاعات کافی داشته باشند.

  • بین نیازهای ضروری (تغذیه مناسب، سلامتی، آموزش، عشق و امنیت) و خواسته‌های تجملاتی (مارکِ لباس، برند اسباب‌بازی، نوع کیک تولد) تفاوت قائل شوند.

  • بدانند که یک کودک برای رشد سالم، بیش از هر چیز به حضور عاطفی والدین نیاز دارد، نه به اتاقی پر از اسباب‌بازی‌های گران‌قیمت.

یک متخصص روانشناسی کودک توضیح می‌دهد:

«کودک در سال‌های اولیه‌ی زندگی، به امنیت روانی، تماس فیزیکی، شنیدن صدای آرام مادر و بازی‌های ساده با پدر نیاز دارد. این‌ها هیچ‌کدام هزینه‌ی مالی ندارند. متأسفانه امروزه خیلی از والدین، وقت خود را صرف تأمین مالیِ غیرضروری می‌کنند و از تأمین عاطفیِ ضروری غافل می‌شوند. نتیجه کودکی است که همه‌چیز دارد، جز آرامش.»

تأثیر بر کودکان؛ نسلی با اعتمادبه‌نفس پایین

یکی از تلخ‌ترین پیامدهای فرهنگ «فرزندآوری لاکچری»، تأثیر آن بر سلامت روانی کودکان است. کودکانی که در خانواده‌هایی با توقعات مالی بالا بزرگ می‌شوند، معمولاً با چالش‌های زیر مواجه‌اند:

  • احساس کم‌بودن: وقتی کودک دائماً با تصاویر زندگی‌های مجلل‌تر مقایسه می‌شود، حس می‌کند «به‌اندازه‌ی کافی خوب نیست».

  • وابستگی به تأیید دیگران: این کودکان یاد می‌گیرند که ارزش آن‌ها به داشته‌های مادی‌شان وابسته است، نه به شخصیت و توانایی‌های درونی‌شان.

  • ناتوانی در مواجهه با سختی‌ها: کودکانی که در فضای افراطیِ رفاه بزرگ می‌شوند، معمولاً تاب‌آوری پایینی دارند و در برابر کوچک‌ترین چالش‌ها دچار فروپاشی می‌شوند.

  • انتقال اضطراب والدین: والدینی که دائماً نگران تأمین هزینه‌های لاکچری هستند، اضطراب خود را به کودک منتقل می‌کنند و فضای خانه را از آرامش تهی می‌سازند.

 راهکارها؛ بازگشت به ارزش‌های اصیل

برای مقابله با این پدیده، کارشناسان راهکارهای زیر را پیشنهاد می‌دهند:

۱. آگاهی‌بخشی درباره‌ی واقعیت فضای مجازی:
بسیاری از تصاویر لاکچری که در فضای مجازی منتشر می‌شوند، نمایشی و فاقد واقعیت هستند. خانواده‌ها باید بدانند که پشت بسیاری از این تصاویر، بدهی‌های سنگین، وابستگی‌های مالی یا حتی زندگی‌های ساختگی وجود دارد.

۲. ترویج فرهنگ ساده‌زیستی در رسانه‌ها:
رسانه‌های جمعی و تولیدکنندگان محتوا باید به جای ترویج تجمل‌گرایی، نمونه‌های موفق از زندگی‌های ساده و آرام را به تصویر بکشند تا الگوی مناسبی برای خانواده‌ها فراهم شود.

۳. بازتعریف ارزش‌های خانوادگی:
خانواده‌ها باید گفت‌وگو درباره‌ی ارزش‌های اصیل را در اولویت قرار دهند. مهم است که به فرزندان بیاموزیم «داشتن» به اندازه‌ی «بودن» ارزش ندارد و محبت، همدلی و همراهی، سرمایه‌هایی هستند که با پول خریدنی نیستند.

۴. حمایت دولت از فرزندآوری:
دولت‌ها باید با ارائه‌ی مشوق‌های مالی و معافیت‌های مناسب، فشار اقتصادی را از دوش خانواده‌ها بردارند تا زوج‌ها بدون نگرانی از هزینه‌های سنگین، به فرزندآوری ترغیب شوند.

۵. آموزش مهارت‌های زندگی به زوج‌های جوان:
آموزش مهارت‌هایی مانند مدیریت مالی، کنترل اضطراب، ارتباط مؤثر و اولویت‌بندی نیازها، به زوج‌ها کمک می‌کند که تصمیمات آگاهانه‌تری درباره‌ی فرزندآوری بگیرند و تحت تأثیر القائات فضای مجازی قرار نگیرند.

جمع‌بندی و نتیجه‌گیری

پدیده‌ی «فرزندآوری لاکچری»، حاصل هم‌نشینی سه عامل مهم است:

۱. گسترش فضای مجازی و نمایش بی‌وقفه‌ی زندگی‌های ایده‌آل
۲. فشارهای اقتصادی بر قشر متوسط و افزایش نگرانی‌های مالی
۳. ضعفِ ارزش‌های فرهنگی مانند قناعت و ساده‌زیستی در برابر هجمه‌ی مصرف‌گرایی

آنچه مسلم است، این است که فرزندآوری در ذات خود، یک «پدیده‌ی انسانی و عاطفی» است، نه یک «پروژه‌ی نمایشی و سرمایه‌بر». کودکی که با عشق، حضور و محبت والدین بزرگ می‌شود، حتی در ساده‌ترین شرایط، از کودکی که در اوج تجملات اما در فضایی سرد و بی‌عاطفه رشد کرده، بسیار خوشحال‌تر و موفق‌تر خواهد بود.

شاید زمان آن رسیده است که به عنوان یک جامعه، از خود بپرسیم: آیا می‌خواهیم نسلی تربیت کنیم که ارزش خود را در «داشتن» می‌بیند یا نسلی که به «بودن» خود افتخار می‌کند؟ پاسخ به این پرسش، سرنوشت نسل‌های آینده را رقم خواهد زد.


مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
معرفی کسب و کارها
ادامه ادعاهای سنتکام درباره محاصره دریایی ایران
مذاکرات با ایران هم‌اکنون در حال انجام است!
روابط ایران و عراق در بهترین وضع خود قرار دارد
چیزی به ایران نمی‌رسد
جنبش حماس از پایبندی به توافقات مرحله دوم آتش‌بس خبر داد
ادعای استعفای رئیس‌جمهور واهی و کذب محض است
سردار کرمی: در کمین تروریست‌ها و آماده پاسخ قاطعیم
۱۹۰ واحد مسکن استیجاری آماده واگذاری به زوج‌های جوان است
کیف پول ایران؛ انجام تراکنش‌های مالی بدون نیاز به اینترنت
حسام؛ سامانه جدید بانک مرکزی برای ساماندهی حساب‌های بانکی
توصیه مهم برای بازگشت زائران اربعین؛ مرز خروجی را تغییر ندهید
اعلام نتایج اولیه پذیرش دکتری تخصصی بدون آزمون دانشگاه تهران
رایزنی تلفنی عراقچی با وزیران خارجه پاکستان و عمان
نتایج آزمون‌های ورودی مدارس سمپاد و نمونه دولتی اوایل هفته آینده منتشر می‌شود
سوئیس: با ایران و آمریکا درباره مذاکره احتمالی در تماسیم
اعمال شب و روز اربعین را اینگونه به جا آورید
تغییر مسیر ۶ نفتکش عربستانی در پی تهدیدهای انصارالله یمن
عراقچی: وحدت مردم و دولت ایران و عراق به نقطه اوج رسیده است
سریال محمدحسین مهدویان به تلویزیون رسید
«فرزندآوری لاکچری»؛ چگونه فضای مجازی، فرهنگ قناعت را در خانواده‌ها تضعیف می‌کند؟
ثبت سفارش کتب درسی تمام پایه های تحصیلی
اعلام نتایج اولیه پذیرش دکتری تخصصی بدون آزمون دانشگاه تهران
نتایج آزمون‌های ورودی مدارس سمپاد و نمونه دولتی اوایل هفته آینده منتشر می‌شود
دستاورد پژوهشگران دانشگاه تهران درتوسعه نسل جدید سامانه‌های هوشمند
توسعه همکاری‌های علمی و فناورانه ایران و بلاروس
توسعه همکاری‌های علمی، آموزشی و فناورانه با قزاقستان
نتایج آزمون‌های سمپاد و نمونه دولتی هفته آینده منتشر می‌شود
پیشنهاد راه‌اندازی دوره‌های «هم‌افزایی فناورانه»
ظرفیت پژوهشی هر عضو هیئت‌علمی از حمایت های بنیاد ملی علم اعلام شد
کلید نهایی پنجاه و سومین دوره آزمون دستیاری پزشکی منتشر شد
مهلت ثبت نام آزمون های دانشنامه و گواهینامه تخصصی و فوق تخصصی تمدید شد
تحمیل ۸۰۰ دانشجوی پزشکی به دانشگاه
طرح جدید تغذیه دانشجویان هنوز نهایی نشده
برخی دانشجویان بین الملل علاوه بر فارسی حتی به انگلیسی هم مسلط نیستند
توانمندسازی دانشجویان برای ورود به بازار کار دانش‌بنیان
باید از ظرفیت ایرانیان خارج کشور حداکثر استفاده را برد
اسامی منتخبان دور دوم انتخابات شورای صنفی دانشگاه تربیت مدرس اعلام شد
واکنش معاون وزیر بهداشت به رای دیوان عدالت اداری درباره انفصال از خدمت
شروط جدید وزارت بهداشت برای ایجاد رشته و دوره جدید علوم پزشکی
نخستین سامانه جامع شهدای دانشجو رونمایی می‌شود
پژوهشگران دانشگاه تهران عملکرد ترانزیستورهای نسل آینده را بهبود دادند
اختصاص پژوهانه وزارت علوم به ۵ آزمایشگاه تحقیقاتی دانشگاه امیرکبیر
نظرسنجی
به نظر شما توافق با آمریکا به پایان مخاصمات می‌انجامد یا دوباره شاهد یک درگیری تمام عیار خواهیم بود؟


مشاهده نتایج
go to top