تاریخ انتشار: شنبه 1399/05/04 - 10:20
کد خبر: 364870

«خبرنامه دانشجویان ایران» بررسی کرد؛

دست نامرئی دولت در نوسانات اخیر نرخ ارز

گواه این مسئله نبود مشکلات این چنینی در باب تحولات ارزی در دوران انقلاب یا دفاع مقدس است که کسری بودجه کشور دست کمی از امروز نداشت. حتی در کشور‌های جنگ زده منطقه مثل سوریه عراق و افغانستان و... نیز شاهد سقوط ارزش پول ملی این کشورها نبودیم. تامل در این مسئله و نگاه به وجود طبقه صاحب منفعت و سرمایه در منصب سیاستگذاری بیش از پیش التهابات دولت خواسته نرخ ارز را روشن می‌کند.

به گزارش خبرنگار اقتصادی «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ دلیل افزایش و سپس کاهش نسبی قیمت ارز چیست؟ عبدالناصر همتی، مدیر کل بانک مرکزی، در اظهار نظرات خود دلیل التهابات بازار ارز را عدم استرداد ارزهای صادراتی عنوان کرده است؛ با این حال این پرسش به وجود می‌آید که چند درصد ارزهای صادراتی دست بخش خصوصی اقتصاد است؟ خود کرده را تدبیر نیست مصداق بارز نقش دولت در تحولات اخیر ارزی ست.

دولتی بودن بیشتر بخش‌های اقتصادی کشور باعث شده عملا کنترل نرخ ارز در دستان خود دولت و بانک مرکزی باشد. تا جایی که بیشتر کارشناسان عملا وجود بازار نرخ ارز را غیر واقعی و تمامی نوسانانت ارز را ناشی از سیاست‌های مالی دولت می‌دانند.

بالا رفتن نرخ نقدینگی در کنار خلق روزانه 1500 میلیارد تومان پول خود گویای نقش فعالانه دولت در مسئله ایجاد تورم به نفع طبقه متمول صاحب سرمایه و به ضرر قشر کارگری ست.

دولت حسن روحانی سه بار جهش نرخ ارز را تجربه کرده است که در دوره اول همین دولت با تشویق مردم به آوردن سپرده‌ها به بانک‌ها و سپس افزایش ناگهانی نرخ ارز دولت توانست بسیاری از بدهی‌های خود که ناشی از ناکارآمدی در عرصه مدیریتی‌ست را جبران کند.

هم اکنون نیز دولت با دمیدن نقدینگی در بازار سرمایه و ایجاد حباب در این بازار به جذب سرمایه‌های مردمی در بازار بورس پرداخته که در این زمان دولت با ایجاد جهش در نرخ ارز که تا 100% افزایش را نیز تجربه  کرد به جبران بسیتری از بدهی‌های خود پرداخته است.

به نقل از خبرگزاری ایرنا، دولت هفته اخیر بدهی 32 هزار میلیاردی خود به تامین اجتماعی را پرداخت کرد.

اخیرا هم اعضای هیئت دولت در مصاحبه‌های خود به تخصیص وام برای حق مسکن کارگران و... می‌پردازند که این سوال را برای کارشناسان اقتصادی به وجود می‌آورد که دولت این منابع را از کجا تامین خواهد کرد؟

سیاست پولی راهکاری نئولیبرال برای اقتصاد
دولت‌های نئولیبرال معمولا برای تامین کسری بودجه خود به جای اخذ مالیات از ثروتمندان دست به خلق پول و ایجاد حباب در بازار‌های سرمایه‌ای می‌پردازد. این در حالیست که این سیاست از نگاه اسلام اکل پول به باطل به محسوب می‌شود و به شدت از جانب علما نهی شده است.

گواه این مسئله نبود مشکلات این چنینی در باب تحولات ارزی در دوران انقلاب یا دفاع مقدس است که کسری بودجه کشور دست کمی از امروز نداشت. حتی در کشور‌های جنگ زده منطقه مثل سوریه عراق و افغانستان و... نیز شاهد سقوط ارزش پول ملی این کشورها نبودیم. تامل در این مسئله و نگاه به وجود طبقه صاحب منفعت و سرمایه در منصب سیاستگذاری بیش از پیش التهابات دولت خواسته نرخ ارز را روشن می‌کند.

گزارش از محمد دلگشایی فر

نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
تورهای مسافرتی آفری
با شاهکار مهندسان ایرانی در سریلانکا آشنا شوید
فرودگاهی در ایران برای خواستگاری! +عکس
همسر سید مصطفی خمینی درگذشت
بستری شدن آیت الله شیرازی در بیمارستان
نیروی دریایی ارتش به داد سیل زدگان سیستان و بلوچستان رسید +فیلم
پشت پرده سفر محرمانه ۲ مقام نظامی و امنیتی اسرائیلی به قاهره
رهاسازی آب به سمت دریاچه ارومیه
یک تاکسی پر از گلهای تازه
تقدیر از رزمندگان عملیات حمله به اسرائیل
توماج صالحی حتما اعدام نمی شود اما...
به اسرائیل کمک می‌کنیم تا با حملات ایران مقابله کند
عملیاتی که صهیونیست‌ها را مضحکه تمام جهان کرده است
بارندگی‌های فراگیر اردیبهشتی تا کی ادامه دارد؟
اوضاع این رژیم حسابی بیخ پیدا کرده است
ایران دفعه بعد، ۳ هزار موشک و پهپاد به اسرائیل می‌زند، یا ۳۰ هزار؟
استعفای ناگهانی فرمانده یگان «اشباح» ارتش اسرائیل
بحران‌زده ترین قاره جهان از نظر بلایای طبیعی کجاست؟
دعوای کارشناسان ضدایرانی روی آنتن زنده!
حمله یمن به ناوشکن آمریکایی و کشتی اسرائیلی +جزئیات
پیام مهم سفر رئیسی به پاکستان و سریلانکا در این مقطع
امام جمعه سابق دار فانی را وداع گفت
نظرسنجی
بنظر شما باتوجه به حوادث اخیر فلسطین چقدر احتمال فروپاشی رژیم صهیونیستی وجود دارد؟




مشاهده نتایج
go to top