تاریخ انتشار: شنبه 1402/04/10 - 15:31
کد خبر: 474715

در جلسه پرسش و پاسخ دانشجویان با اعضای شورای نگهبان چه گذشت؟

 در جلسه پرسش و پاسخ دانشجویان با اعضای شورای نگهبان چه گذشت؟

نمایندگان تشکل‌های دانشجویی به بیان سوالات، انتقادات و دغدغه‌های خود درباره شورای نگهبان و عملکرد آن پرداختند.

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ در آستانه سالروز تاسیس شورای نگهبان، نمایندگان تشکل‌های دانشجویی در یک بازدید ۵ ساعته در صحن شورا حاضر و مباحثات فقها و حقوقدانان درخصوص مصوبات مجلس را مشاهده کردند و با اعضا به گفت و گو نشستند.

محمد خزائی دانشجوی ارشد حقوق عمومی در گفت‌وگو با خبرنگار گروه سیاسی خبرگزاری فارس درباره دیدار با اعضای شورای نگهبان گفت : در این دیدار 2 جلسه داشتیم در اولین جلسه تقریبا که یک ساعت به طول انجامید درباره صلاحیت‌های شورا و نحوه بررسی مصوبات گذشت. اغلب شورای نگهبان را بیشتر با نظارت بر انتخابات و رد و تأیید صلاحیت‌ها می‌شناختند و سؤالات نیز اکثرا رنگ و بوی انتخاباتی داشت اما گفت‌وگوهای اولیه حول محور صلاحیت شورای نگهبان در خصوص نظارت بر مصوبات مجلس شورای اسلامی و جایگاه دادرسی اساسی این شورا می‌گشت؛ صلاحیتی که شاید به خاطر جنبه حقوقی و تخصصی‌تر آن جذابیت کمتری برای عموم مردم دارد.

وی ادامه داد: بعد از جلسه اولیه،‌ برنامه اصلی آغاز شد و با راهنمایی سخنگوی شورای نگهبان، دکتر هادی طحان نظیف، وارد صحن شورا شدیم. جلسه با یک وقفه و خوش‌آمدگویی‌ آیت الله جنتی، دبیر شورای نگهبان، به مهمانان ادامه پیدا کرد. یک جلسه جدی و کاملا تخصصی. مصوبه مورد بررسی «طرح ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجاره‌بها» بود و بررسی نه ماده به ماده و نه حتی بند به بند که واژه به واژه جلو می‌رفت.

وی افزود: برای مثال بحثی شکل گرفته بود در خصوص حکم مربوط به وظیفه برخی سازمان‌ها برای اشتراک‌گذاری داده‌های مردم با درخواست وزارت راه؛ سوال اصلی این بود که این حکم به این معناست که باید اطلاعات مردم بین همه دستگاه‌های تبادل شود یا صرفاً به وزارت راه داده خواهد شد. برخی مباحث نیز کاملا مرتبط با حقوق مردم بود. مثلاً دسترسی بدون قید و شرط وزارت راه به داده‌های مکان‌محور سیم‌کارت اشخاص که به نظر اطلاعاتی است که نشان می‌دهد هر شخص در هر لحظه کجا قرار دارد، با رأی اکثر اعضا نقض حریم خصوصی افراد و مغایر اصل 22 قانون اساسی شناخته شد.

این دانشجوی ارشد حقوق عمومی گفت: بعد از هر بحث و بیان نظر فقها و حقوقدانان، با اعلام قائم مقام دبیر، سیامک رهپیک، که مدیریت جلسه را به عهده داشت، رأی‌گیری صورت می‌گرفت و اگر آن ایراد حداقل رأی لازم، یعنی 7 رأی را به دست می‌آورد، تصویب و در نظر شورا درج می‌شد. جالب اینکه برخی موارد با رأی بالا تصویب می‌شدند، برخی لب‌مرزی و با هفت، هشت رأی و برخی ایرادات نیز علیرغم موافقت 6 نفر از اعضا تصویب نمی‌شدند!

وی افزود: در میان مباحث آیت‌الله خاتمی، از فقهای شورا، خطاب به ما که شاهد روند بررسی مصوبه بودیم نکته‌ای در خصوص فرایند بررسی مصوبات در شورای نگهبان یادآوری کرد که برای همه حاضران جدید و جالب توجه بود؛‌ اینکه گمان نکنید اعضا بدون آمادگی در جلسه حاضر می‌شوند و هر چیزی به ذهنشان برسد را مطرح می‌کنند. کارشناسان و مشاوران شورای نگهبان در مجمع فقهی قم و پژوهشکده بعد از تصویب هر مصوبه در مجلس و‌ قبل از هر جلسه، بررسی‌های مفصلی را در خصوص مصوبه انجام می‌دهند و در اختیار اعضا می‌گذارند و تقریباً بعید است بدون دریافت نظر مشورتی فقهی و حقوقی مصوبه‌ای در شورا بررسی شود.

خزائی تاکید کرد: نکته قابل توجه دیگر در جلسه شورا، ایرادات اصل 15 قانون اساسی به واژه‌های خارجی بود. واژه‌هایی که خارجی بودنشان حتی تعجب برخی اعضا را نیز برمی‌انگیخت. واژه‌هایی مانند «سیم کارت» و «اینترنت» که گویا همواره با سد مستحکم شورای نگهبان مواجه می‌شوند تا قوانین ما عاری از واژگان بیگانه ابلاغ شوند.

خزائی با اشاره به جلسه پرسش و پاسخ صریح دانشجویان که در انتهای بازدید انجام شد، گفت: پس از استفاده از بیانات آیت الله شب زنده‌دار،‌ عضو فقیه شورای نگهبان، نمایندگان تشکل‌های دانشجویی به بیان سوالات، انتقادات و دغدغه‌های خود درباره شورای نگهبان و عملکرد آن پرداختند و طحان نظیف،‌ سخنگو و رهپیک، قائم مقام دبیر شورای نگهبان پاسخ‌هایی به سؤالات دانشجویان دادند. عمده سؤالات، سیاسی و در خصوص انتخابات و فرایند احراز صلاحیت نامزدهای انتخابات‌ها بود. بیشتر انتقادات نیز حول ضعف شورای نگهبان در اقناع مردم در خصوص رد صلاحیت‌ها و حالت تدافعی شورا در پاسخ به شبهات می‌چرخید. پاسخ‌ها اما غالباً رنگ و بوی تخصصی و حقوقی داشت و بیشتر از هر چیز به قانون استناد داده می‌شد.

منبع: فارس

مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
تورهای مسافرتی آفری
وزیر ورزش: رشد ورزش بانوان چشمگیر بوده و بودجه آن باید جداگانه توزیع شود
زمان نشست خبری سرمربیان هوادار و پرسپولیس اعلام شد
رقابت ۹۰ کاندیدا برای ۴۵ کرسی مجلس دوازدهم/ پرونده انتخابات بعد از ۹ ماه بسته می‌شود
بی‌مسئولیتی نخبگان موجب کاهش مشارکت در انتخابات
رئیسی: باید درباره اقساط مسکن ملی محرومان بازنگری شود
در نمایشگاه کتاب چای و قهوه مهمان یمنی‌ها باشید
معاون اول رئیس جمهور پای درد دل ناشران نشست
توانمندسازی و خدمت رسانی به دانشجویان اولویت اصلی است
انتشار تصویر جدید از حضرت آیت‌الله‌ خامنه‌ای در کتابخانه شخصی ایشان
اعتبارنامه چند منتخب مجلس دوازدهم آماده شده است
وحیدی اهداف، برنامه‌ها و اقدامات حوزه اقتصادی را ابلاغ کرد
شرایط رأی‌دهندگان در دور دوم انتخابات مجلس‌ اعلام شد
حملات پهپادی و موشکی حزب‌الله به مواضع اشغالگران
مالزی درخواست آمریکا برای تشدید تحریم‌ها علیه ایران را رد کرد
تسهیلات تکلیفی بانک‌ها ۱۰۰ هزار میلیارد تومان کاهش یافت
۲۵۴ هزار میلیارد تومان اوراق مشارکت به‌ پروژه‌های عمرانی تخصیص یافت
آسمانی صاف در پایتخت
آشنائی با انواع مختلف ظروف پلاستیکی و کاربردهای آن در صنعت
فرش دستباف گونه چیست؟
نحوه کار صندوق اخذ رای الکترونیکی +فیلم
عضو شورای راهبردی هوش مصنوعی منصوب شد
نظرسنجی
بنظر شما باتوجه به حوادث اخیر فلسطین چقدر احتمال فروپاشی رژیم صهیونیستی وجود دارد؟




مشاهده نتایج
go to top